A zeller egy szuperétel
A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.
Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad
Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.
Amit a petrezselyemről tudni érdemes
Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.
A nyár slágere – sárgarépalé
Az egyik legnépszerűbb zöldségünk a sárgarépa, ami nem csak nyersen vagy főzve, de akár italként fogyasztva is egészséges.
Női vitaminok, nyomelemek
Ahogy előre haladunk a korral, ahogy idősödünk, egyre fontosabb lesz gondoskodnunk a vitaminpótlásról, melyek nélkülözhetetlenek a női szervezet számára. Melyek azok a vitaminok, amelyekre minden nőnek szüksége van?
Csak ne lennék állandóan fáradt…
Bizony nem épp a komfortzónánkon belül vannak, azok a munkanapok, amikor a krónikus kimerültséggel kell megküzdenünk, főleg délután. Hiába alszunk eleget, mégis nehezen kelünk fel reggel, ólomszerű fáradtság kerít hatalmába, nem érzünk magunkban erőt a napindításhoz. Miért történik ez velünk?
Búzacsíra – hogyan neveljük otthon
Próbálunk egyre kevesebb gabonát és szénhidrátot fogyasztani, viszont észre sem vesszük, valójában mennyi tápanyag van bennük; pontosabban a csírában.
Egyél epret!
Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.
Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát
Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.
Lehet, hogy Önnek is vashiánya van?
A Magyarországon népbetegségnek számító vashiány sokkal gyakrabban áll hétköznapi problémák hátterében, mint gondolnánk. A fáradékonyság, fejfájás, vagy gyengeség csak néhány olyan tünet, ami mögött másik tucatnyi ok mellett a vashiány is felsorakoztatható.
A túl sok vitamin veszélyes!
Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.
Az ősz narancssárga kincse, a sütőtök
Az ősz számos kincset rejteget magában, ezek közül az egyik legnagyobb a sütőtök. Nem csupán sütve jó, ezen kívül is számos recept alapja, és nem csupán finom, hanem nagyon jó hatással is bír. Íme, néhány dolog, hogy még csábítóbb legyen ez a fantasztikus zöldség!
Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek
Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.
Miért szeretjük a brokkolit?
A brokkoli egyre elterjedtebb kedvenc hazánkban is, és nem véletlenül. Széles körűen felhasználható zöldség, amely a vitamindús táplálkozás része, ráadásul segít a rák megelőzésében.
Egyen mákot az erős csontokért!
A mák az egyik legjobb csonterősítő! Érdekes módon erre a titokra egy szlovák temető feltárásakor ébredtek rá: az itt rég eltemetett emberek csontváza tökéletesen és megdöbbentően ép volt. A vizsgálatok kiderítették, hogy mindez a magas mákfogyasztásnak volt köszönhető - a mák a csallóközi terület egyik fő bevételi forrásának számított.
Folsavval a fejlődési rendellenességek ellen
A B-vitaminok családjába tartozó folsavnak bizonyítottan jelentős magzatvédő hatása lehet. Főként az idegrendszer fejlődését érintő rendellenességek megelőzésében lehet szerepe, de csak ha a döntő időszakban, azaz már a fogantatás első heteiben megfelelő szintet ér el a kismama szervezetében.
Mi is az a gluténérzékenység s mit tehetünk ellene?
Sokszor hallunk manapság a gluténmentes élelmiszerekről. Vagyis lépten-nyomon azt halljuk, hogy ami gluténmentes, az jó a szervezetünknek. De mi is az a glutén valójában, ha már ennyi baj van vele?
Oldj stresszt egyszerűen!
Mint oly sok minden mást, a stressz bizonyos formáit is meg lehet előzni, vagy megszüntetni némi egyszerű életmódváltással.