Menü

Kihűlő barátság

Az ember belső indíttatásai meghatározzák az emberi kapcsolatainak minőségét. Például, ha valaki nagyravágyó, mindig a még több felé törekszik, az több barátságot is köt, de azok mélységével nem annyira foglalkozik. Akinek nincsenek céljai és nem motiválja semmi, az nehezen köteleződik el egy barátságban. Ugyanakkor, aki minőségi munkára és életre törekszik, az a kapcsolataiban is megtalálja a minőségi időt, amit rászánhat. Éppen ezért fontos, hogy meglássuk, a baráti kapcsolataink állapota nagyon jól tükrözi a belső állapotunkat, ezért azok esetleges romlásának oka is bennünk keresendő.

De mit tekinthetünk romlásnak? Alapvetően az, hogy valamilyen kérdésben nem értünk egyet, nem jelenti azt, hogy a barátságunk rosszabb állapotban van, noha sokan ezt hiszik. Nem kell, hogy a véleményünk folyton egyezzen, az viszont kell, hogy az akár nem egyező véleményünket megfelelő időben, megfelelő stílusban tudjuk közölni. Tehát, röviden, hogy mi is az, ami nem tekinthető jó minőségű kapcsolatnak: az, amelyiket elhanyagolják, és nem akarnak erőfeszítéseket tenni érte.

Amikor úgy érezzük, hogy a baráti kapcsolatunk ellaposodik, ugyanúgy kell kezelnünk, mint párkapcsolatok esetében. Meg kell vizsgálnunk magunkat alaposan: vajon mi az a tényező bennünk, ami a romlást okozza? Milyen tulajdonságunk pecsételi meg az emberi kapcsolataink minőségét? Mert ha csak egyszerűen fáradtak vagy túlterheltek vagyunk, azt egy kis pihenés és egy hosszú beszélgetés rendbe tudja tenni. De ha valami mélyebb probléma az, ami minket korlátoz a barátságainkban, akár egyben is, akkor komoly változásra lesz szükség.

Ez nem jelenti azt, hogy rögtön szakemberhez, terapeutához kell fordulnunk, de az biztos, hogy az életvitelünkön vagy az életszemléletünkön változtatni kell. Ha nem is gyökeres változást kell elérni, de törekedni kell arra, hogy mindabban, amiben azt érezzük, hogy negatív hatások irányába billen a mérleg, igyekezzünk minél pozitívabb irányba változni. Azok a barátságok, amelyekben a felek kezdenek elhidegülni egymástól, sokkal érzékenyebbek, ezáltal sokkal jobban ki vannak téve az összeveszés, állandó vita veszélyének.

Nem a veszekedés és a nézeteltérés tehát a legnagyobb intő jel egy barátság minőségének a romlására, hanem az, ha a felek már nem tesznek annyi erőfeszítést a másikért. Ez ugyanis előre jelzi számunkra a teljes kiüresedést. Így, ha ennek az előjeleit tapasztaljuk, időben kezdjünk el dolgozni rajta!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.