Menü

Szervezetünk kálium forrásai

A káliumról viszonylag keveset szoktunk hallani, pedig ez az ásványi anyag is a szervezetünk számára elengedhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik. Szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Törekedjünk a napi fél kg zöldség-gyümölcs elfogyasztására, étkezzünk változatosan, színesen.
1. Burgonya
A lehető leghétköznapibb alapanyag, elkészítésével kapcsolatban arra figyeljünk, hogy ha főzzük, akkor az ásványianyag-tartalom egy része az elöntött főzővízzel távozik. Ezért, ha lehet, süssük inkább sütőben, persze minimális zsiradékkal!

2. Fejtett bab
A fejtett bab egészen extrém mennyiségű káliumot tartalmaz, 10 dkg közel 1800 mg-t. Az ő esetében is érdemes kicsit túllépni a levesen és a gulyáson (na nem mintha ezeket én nem szeretném), próbáljuk ki bátran saláta vagy más köret formájában.
3.Sűrített paradicsom
A paradicsom is magas káliumtartalmú zöldség, koncentrált formájában, legyen az akár egy passata, akár a hagyományosabb sűrített paradicsom, a káliumtartalom is koncentrálódik.

4. Sütőtök
A sütőtök szezonja lassan véget ér, azért 1-1- utolsó fogást még készíthetünk belőle a hétvégén. Magas káliumtartalma ráadásul magas karotin- és élelmi rost tartalommal párosul.

5. Spenót
Nagyon sok ízletes recept alapján tudsz a spenótból csodás ételt készíteni. Ezt az egészséges, vitaminokban és ásványi sókban bővelkedő zöld levelű ételt nem véletlenül erőltették szüleink. A mai plusz érv a spenót mellett: 1 bögre spenót 839 mg káliumot tartalmaz.

Egy csésze bab, fél szelet hal akár ezer milligramm káliumot is tartalmazhat, de egy nagyobb papayában vagy egy csésze paradicsomszószban is találunk belőle 750 milligrammot.Egy fél avokádó, egy nagyobb banán, egy pohár narancslé vagy joghurt 500 milligramm káliummal szolgál számunkra, de 250-350 milligramm körüli mennyiséghez már egy mangóból, egy pohár tejből, egy nektarinból, negyed csésze mazsolából vagy egy szelet görögdinnyéből is hozzájuthatunk

Figyeljünk oda a mértékletességre és arra, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben a szervezetünk!

Szerző:Udvari Fanni

Természetes gyógymódok elfertőződött sebre

Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.

A core izmok jelentősége az emberi test működésében

A core olyan, mint a test láthatatlan központja: kívülről nem mindig feltűnő, ám működésének minősége meghatározza a teljes mozgásrendszer állapotát.

Gyomorégés természetgyógyászati megközelítésben

A gyomorégés sokakat érintő, kellemetlen panasz, amelyre a természetgyógyászat a mindennapi szokásoktól a manuális terápiákig számos megoldást kínál. Az egyik legegyszerűbb, mégis gyakran alábecsült módszer az alapos rágás. A bőségesen termelődő nyál természetes módon semlegesíti a gyomorsavat, miközben segíti annak visszakerülését a gyomorba.

Téli tüsszögés, köhögés és orrdugulás: a fűtésszezon rejtett oka gyakran a penész

A kezeletlen penészallergia idővel asztmás tünetekhez, visszatérő fertőzésekhez és akár orrmelléküregi gombás gyulladáshoz is vezethet, ezért nem érdemes halogatni a kivizsgálást.

Lábápolás és sarokrepedés kezelése

A lábaink nap mint nap komoly terhelésnek vannak kitéve, mégis gyakran elfelejtünk megfelelő figyelmet fordítani az ápolásukra. Az elhanyagolt láb könnyen kiszárad, bőrkeményedés alakul ki, és ennek következményeként megjelenhetnek a fájdalmas sarokrepedések.