Menü

Futóverseny kontra hétköznapi futás

Hogy mi a jó egy futóversenyben? Miért más, mint egy hagyományos edzés? Miért fizetünk érte - nem keveset -, s miért vállalunk egyre nagyobb kihívásokat? Egyáltalán, mi a jó ebben? Miért kell nekünk a versenyzés és mitől ad más élményt 10 km egy versenyen, mint ugyanez a 10km-es táv a hétköznapokban?

Sokan azt hiszik, a futóversenyre csak a profik mennek. Érdemes pedig körülnézni egy-egy futáson, bizony látni, hogy nemcsak a legjobbak vannak ott. Sokan gondolják azt is, hogy a futás a fiataloknak való, meg a vékonyaknak, de ez sem igaz!

Egy futóversenyen éppúgy fut a 70 éves, mint a 25 éves, ha nem még jobban! Futnak babakocsis anyukák, futnak kutyusokkal a gazdáik, futnak éjszakai félmaratonon a lelkes sportolók, futnak napfelkelte versenyen, vagy naplementefutáson, futnak télen, vagy nyáron, aszfalton, vagy terepen. Népszerűek az utcai futóversenyek, s az akadályfutó versenyek is, ahol a gyorsaság és a futás mellett az ügyességre is szükség van.

Amikor egy versenyen indulsz, senki nem nézi, hogy hány éves vagy. Akkor azon a versenyen mindenki egy csapatban játszik! Teljesíteni szeretne, célba érni, jobb időt futni, a távot legyőzni, érmet szerezni. A versenyt mindig izgalom előzi meg, gyakran előző este odautazunk, készülünk fejben, megtervezzük mit eszünk előtte, közben, hogyan frissítünk, miben futunk, kikkel találkozunk, mert ismerős mindig akad s nagyon felemelő érzés ismerősökkel egy futóversenyen „összefutni”. A rajt előtti pillanat mindig libabőr, szól a zene, szuper a hangulat, közös a bemelegítés és nincs is már semmi kétség: elindulok és meg fogom csinálni!

Egy hétköznapi futás az erdőben napfelkeltekor is hangulatos és egy esti kocogás is kikapcsol a kutyánkkal, de egy sikeres verseny után az ember szinte szárnyal. Rengeteg dopping éri egyetlen verseny alatt az embert, gondolok itt az útszélén álló teljesen ismeretlen szurkolókra, akik biztatnak, motiválnak. Olyan erőre kap az ember egy versenytől, hogy akár napokra, hetekre vagy hónapokra a hatása alatt lesz, befolyásolja a hangulatunkat, az önmagunkba vetett hitünket és már azt kutatjuk, hol lesz a következő versenyünk.

Természetesen én magamból kiindulva a futásról beszélek, de írhatnék bicikliversenyről, vagy bármilyen más egyéb sporteseményről, mert számtalan lenyűgöző és hangulatos megmérettetés van a világban. Egészen elképesztő több ezer fős rendezvényen egy lenni a sok futó között, s célba éréskor a neved kiáltják, érmet kapsz a nyakadba, gratulálnak, fényképeznek, egészen felemelő. Sokan vágynak arra, hogy a mindennapos robotból kilépjenek. A szürke hétköznapok mókuskerekéről kicsit kiszálljanak. Valakinek egy kellemes wellnessre van szüksége, valakinek egy jó kis terepfutás adja meg a feltöltődést.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?