Menü

Ugye nem tennéd?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, mennyire veszélyes autóvezetés közben mobilozni. Rettentően meggondolatlan és kockázatos döntés az autó kormányzása és a forgalom figyelése közben / helyett a telefont nyomkodni, még akkor is, ha csak egy rövid hívást szeretnénk elintézni, netán smst írni. Ne tegyük! Ha buszsofőrök vagyunk, akkor meg pláne.

Európa-szerte egyre több halálos balesetet okoznak telefonozó sofőrök, s a riasztó statisztika, a szomorú valóság nem riasztja el az autózás közben mobilozókat. Egy felmérésből kiderül, hogy tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, közülük öt ember pedig válaszol az üzeneteikre, bejegyzéseikre. Ha belegondolunk, hogy egy rövidebb üzenetet is pár másodperc alatt írunk meg, akkor nyilvánvaló, hogy több tíz métert is halad az autó úgy, hogy a sofőr nem az utat figyeli, de nagyobb sebességgel, például autópályán akár 200 méter is lehet ez a táv.

Nemcsak a vezetés közbeni telefonozás okoz tragédiákat, hanem a szelfizés is veszélyes lehet! Gondolták volna, hogy egyre többen halnak meg szelfikészítés közben? A szelfizés miatt elhunytak háromnegyede fiatal és a tragédiájukat az okozta, hogy túlzott kockázatot vállaltak szelfizés közben, így vízbe fulladtak, közlekedési balesetet szenvedtek, leestek valahonnan, vagy megégették magukat.

A legnagyobb baj az, hogy a közösségi oldalak 2016 körül bevezették az élő bejelentkezés funkciót, s azóta egyre több élőben, vezetés közben, vagy más egyéb veszélyes körülmények között közvetített halálos baleset történik.

A mobiltelefon-függőség köztudottan önmagában is rossz szokás. súlyos következményekkel járhat, de különösen kockázatos és veszélyes dolog autóvezetés vagy más egyéb rizikós körülmények között mobilozni.

Hiába van már mindenkinek okostelefonja és hiába a sok közösségi oldal, s hiába gondoljuk, hogy haladni kell a korral, az nem menő, ha felelőtlenül használjuk ezeket a technikai vívmányokat és divatos alkalmazásokat. A modern kor szokásai sem lehetnek magyarázatai annak, hogy saját és mások épségét veszélyeztetve használjuk ezeket a kütyüket. Az a nemfogadott hívás nem olyan fontos, hogy életekbe kerüljön és a pittyegő üzenet sem életbevágó, megvárja az embert akkor is, ha már biztonsággal meg tudja nézni a telefonját.

Vezetés közben pedig amúgy is egyszerre sokmindenre kell figyelnünk, nézni kell a tükröket, a sebességet, pásztázni a körülöttünk haladó forgalmat, az út széléről beugró állatokat, az előző szembejövőket, az utcán labdázó gyerekeket, ha közben még a telefonunkra érkező smsekre, hívásokra is figyelmet fordítunk, a reakcióidőnk jelentősen csökkenni fog. Az ilyen felelőtlen és figyelmetlen vezetés pedig olyan, mint a vakon vezetés. Pedig nem éri meg kockáztatni, hiszen egy tragédia a másodperc törtrésze alatt bekövetkezhet!

Sajnos döbbenetes dolgot olvastam a minap. Külföldön olyan bizarr megoldás született a mobillal közlekedő gyalogosok miatt, hogy a járdákon külön sávot alakítottak ki, a közlekedési lámpákat pedig a földre helyezték, ezzel megkönnyítve a telefonozás közbeni gyalogos közlekedést. Ez nagyon gáz.

Költözési depresszió

A költözés nemcsak egy új otthon létrejöttét jelenti, hanem a régi elvesztését is. El kell szakadni a hely hangulatától, emlékeitől, és ez sokakban negatív érzelmeket kelt. Ezeket pedig nehezebb leküzdeniük, mint gondolnánk.

Okostelefon-mentes élet – létezik?

Senkinek nem mondok új információt azzal, hogy rohanó és felgyorsult világban élünk, ahol mindenki mindig elérhető és minden azonnal hozzáférhető. Minden lehetséges információ megszerezhető, amiket meg is akarunk szerezni. De mi történik akkor, ha kiesünk a rendszerből? Hogyan lehet a 21. században fiatalként okostelefon nélkül létezni?

Diákmunka iskolaidőben

Nyáron egyre több fiatal vállal munkát, hogy egy nyaralásra, fesztiválra gyűjteni tudjon. De egyre többeknek egészen más célokra kell ez a pénz: a kollégium, albérlet, és úgy összességében az életük fenntartásához. De mik a lehetőségek, és van-e határ, amelyen túlhaladva ez már nem egészséges?

Feng shui – Teremtsünk egyensúlyt!

Nagyon divatos és felkapott kifejezés évek óta a feng shui, de vajon mit jelent, miben segít, mi a hatása és mennyire egyszerű vagy nehéz megvalósítani otthonunkban?

Lakótárs-etikett frissen költözőknek

Új munka, új suli, esetleg egyetemi tanulmányok miatt költözködsz? Nos, hacsak nem egyedül vagy egy jó ismerőssel teszed ezt meg, akkor új kapcsolat(ok)ra teszel szert. Hogy ennek a minősége milyen lesz, az mindenkin múlik, fontos, hogy te is belerakd a saját részed. Hiszen csak így lehet együtt élni.