Menü

Élet a közösségi oldalakon kívül?

Van. Jelentem, van. Mármint élet a közösségi terek használatán kívül. Érdemes tenni egy próbát.

Nemrégiben akadozott a közösségi oldalak használata, a képfeltöltés nem működött, pár órára használhatatlanná vált néhány funkció. A levelező rendszerben az elküldött képek helyett szürke téglalapokat lehetett csak látni, és a közösségi oldalon sem töltődtek be a feltöltött fotók, a képek helyén pedig angol nyelvű címkék jelentek meg. Furcsa volt.

A problémát néhány óra alatt kijavították, azonban ez a kis technikai hiba rávilágított arra, mennyire életképtelenek néhányan a közösségi színtér folyamatos használata nélkül.

Te kibírod pár napig közösségi média nélkül?

Amióta mindenki folyamatosan a közösségi oldalakon lóg, teljesen tönkre mennek az emberi kapcsolatok. A személyes beszélgetéseinket online intézzük el pár szó használatával, szókincsünk leszűkül arra a 100 alapszóra, amit pötyögünk, mindent rövidítünk, mert körülményes hosszan írni. Ékezeteket többnyire nem használunk, mert csak „időpocsékolas” lenne telefonról, mikor gyorsan szeretnénk telefonról válaszolni.

A szókincs korlátozódik, a személyesség eltűnik, az iskolában szépen megtanult helyesírás megy a levesbe. Az írott sorok már szinte muzeális értékűek, a postai hagyományos levelezés végleg eltűnőben. Az apukám idejében szokásos „felülök a biciklimre és áttekerek a barátaimhoz beszélgetni” ősi hagyományt már rég leváltotta a „bekuckózok a szobámba és chatelek reggelig a többiekkel” szokásrend.

Nem mondom egy szóval sem, hogy az online közösségi tér haszontalan, ezt nem jelenthetjük ki, hiszen nagyon sok szempontot fel tudnék sorolni, amivel megkönnyíti az életet, de be is szippanthat és függővé tehet ez a világ.

Hosszan lehetne sorolni a közösségi oldalak pozitív tulajdonságait, hiszen gyorsan elérjük ismerőseinket, folyamatosan kapcsolatban lehetünk a barátainkkal, információt kapunk, tájékozódhatunk, azonban mindennek megvan az árnyoldala is: függőség, beszűkült szociális tér, emberi kapcsolatok tönkretétele, személyesség megszűnése, erőszakos tartalom, csalás, zaklatás. A közösségi tér gyorsan beszippanthat és észre sem vesszük, de már nem tudunk nélküle létezni.

Arról nem is beszélve, hogy minden adatunkat fokozott óvatossággal kell kezelni, felelősséggel kell(ene) posztolni, meggondolni milyen képeket teszünk ki az üzenőfalakra és meg kell tudni találni az egyensúlyt a személyes kapcsolatok és a chaten folytatott felszínesebb beszélgetések között. Az insta hosszúcombú, modell kinézetű szuperanyukáinak mindennapjairól posztolt képeket és a face felületén bemutatkozó ál világot, lájkvadászatot, ahol szinte senki sem a valódi arcát mutatja, pedig meg kell tudni különböztetni a valóságtól.

Léteznek már bizonyos országokban net elvonók is, ahol leszoktató foglalkozásokat tartanak a mobileszközökről és a közösségi médiahasználatról. Nagyon komoly tünet, ha az ember meztelennek érzi magát a mobilja nélkül, ezt pedig már kezelni kell. A közösségi média tudatos használata jelenthet megoldást. Ezt pedig csak megfelelő neveléssel és oktatással lehet elérni.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.