Ételek, melyek öregítenek
- Dátum: 2019.07.31., 17:13
- Martinka Dia
- alkohol, alvás, arcbőr, cigaretta, cukor, egészség, egészségtelen, élelmiszer, életmód, energiaital, ételek, evés, feketelista, fiatalság, függőségek, harmónia., hőkezelt, idegeskedés, immunrendszer, ivás, kezelések, kitágít, kollagén, krémek, mennyiség, mókuskerék, mozgásszegény, öregít, sport, stressz, szeretethiány, szervezet, vitalitás, vitaminok, zsíros
Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Ha a diéták világa egyelőre hidegen hagy minket, akkor is érdemes tisztában lenni, mely élelmiszerek nehezítik fiatalságunk megtartását. Ha ezeket az ételeket minimálisra csökkentjük, vagy elkerüljük, esetleg kiiktatjuk, sokat tehetünk fiatalságunk megőrzéséért. Nézzük csak azt a listát!
A mókuskerék életünk, az a rengeteg idegeskedés, a stressz, a kialvatlan reggelek, az egészségtelen készételek, a környezetszennyezés, a szeretethiány, a mozgásszegény életmód és a függőségeink nem épp a fiatalságunkat támogatják. Gyorsan öregszünk. Ráncosodik a bőrünk, betegségekkel küzdünk, elhízottak leszünk, s a legdrágább krémektől, vitaminoktól, kezelésektől, programoktól várjuk a megoldást, pedig csak elég lenne arra figyelnünk, kerül a tányérunkra és a poharunkba, mennyit alszunk és mennyit idegeskedünk.
Az a bizonyos feketelista a feldolgozott, finomított ételekkel kezdődik, egészségtelen zsírokkal, fehér cukorral, hőkezelt ételekkel folytatódik. A sült krumpli, pizza, palacsinta, hamburger és a társaik hiába kísérői a gondtalan nyári strandolós napoknak, sajnos mind tocsog a zsírban, ami pedig bő olajban sült, árt a szépségnek, mert a túl sok telített zsírsav elősegíti a gyulladásokat, s pattanásokat, mitesszereket okozhat.
A cukor ráadásul még a bőr feszességéért is felelős kollagén szintjét is csökkentheti.
A rengeteg szénsavas üdítő csak fokozza a ráncképződést, az alkohol pedig rettentően savasít, árt a szervezetnek, a bőrnek. A mértéktelen kávéfogyasztás ráncosítja a bőrt, mert vizet von el a szervezetből. Ha ehhez elszívunk néhány cigit és nem pihenünk eleget, máris kiül az arcunkra és ott is marad. A sós élelmiszerek, például a húskészítmények, illetve a sózott nassolni valók vízvisszatartást idéznek elő, vizes puffadásokat, táskás szemeket okozhatnak, s ez sem épp fiatalos látvány, míg a túlzottan csípős, erős, fűszeres ételek kitágítják az ereket, amitől a bőr kevésbé tűnik feszesnek, s bőrpír jelenhet meg rajta.
Az alkohol esetében is a hangsúly a mértéken van. Egy kis mennyiség nem ártalmas, ha viszont valaki túllépi a határt, az számolhat azzal, hogy a túlzott alkoholfogyasztás miatt csúnyán és nagyon gyorsan öregedhet a bőre. Az energiaitalok negatív hatásairól már számtalan cikket írtunk, ahogy az egészségtelen ételek testünkre és alakunkra gyakorolt hatásairól is.
S vajon akkor mi a teendőnk ezekkel az ételekkel, italokkal?
Első és legfontosabb dolgunk tehát a feketelistás ételek elkerülése, kávéfogyasztás visszaszorítása, majd ezek helyettesítése vitamindús, tápanyagdús ételekkel, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, elegendő folyadékbevitellel, a cigarettáról való leszokással és a lehetőségekhez mérten lassított munkatempóval, kevesebb idegeskedéssel, több pihenéssel. Amit nyerhetünk az pedig fiatalosabb kinézet, vitalitás, jobb immunrendszer, harmonikus családi élet, kellemesebb munkahelyi légkör. Veszítenivalónk is van természetesen. Néhány pluszkiló. Egy próbát azért megérne.
Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Mikor van szükség pajzsmirigy ultrahangra?

Pajzsmirigy ultrahangra akkor van szükség, ha felmerül a pajzsmirigybetegség gyanúja, vagy ha már ismert pajzsmirigyproblémák követésére, ellenőrzésére van szükség. Milyen esetekben javasolt az ultrahangvizsgálat?
Mit kell tudni a sérvről?

A sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamely belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, ahol normál esetben elhelyezkedik (például hasüreg vagy mellüreg). Ez akkor fordulhat elő, ha a hasfal vagy más hasonló szerkezet veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt (például műtéti heg), egy nyílás meggyengül és kitágul. Ezen keresztül a belső tartalom a hasfalon vagy más hasonló struktúrán keresztül kijut, a sérvkapun át, és a sérvtömlőként viselkedő hártya előtt tolódik ki, így a hasüregen kívülre kerül.