Menü

Ételek, melyek öregítenek

Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Ha a diéták világa egyelőre hidegen hagy minket, akkor is érdemes tisztában lenni, mely élelmiszerek nehezítik fiatalságunk megtartását. Ha ezeket az ételeket minimálisra csökkentjük, vagy elkerüljük, esetleg kiiktatjuk, sokat tehetünk fiatalságunk megőrzéséért. Nézzük csak azt a listát!

A mókuskerék életünk, az a rengeteg idegeskedés, a stressz, a kialvatlan reggelek, az egészségtelen készételek, a környezetszennyezés, a szeretethiány, a mozgásszegény életmód és a függőségeink nem épp a fiatalságunkat támogatják. Gyorsan öregszünk. Ráncosodik a bőrünk, betegségekkel küzdünk, elhízottak leszünk, s a legdrágább krémektől, vitaminoktól, kezelésektől, programoktól várjuk a megoldást, pedig csak elég lenne arra figyelnünk, kerül a tányérunkra és a poharunkba, mennyit alszunk és mennyit idegeskedünk.

Az a bizonyos feketelista a feldolgozott, finomított ételekkel kezdődik, egészségtelen zsírokkal, fehér cukorral, hőkezelt ételekkel folytatódik. A sült krumpli, pizza, palacsinta, hamburger és a társaik hiába kísérői a gondtalan nyári strandolós napoknak, sajnos mind tocsog a zsírban, ami pedig bő olajban sült, árt a szépségnek, mert a túl sok telített zsírsav elősegíti a gyulladásokat, s pattanásokat, mitesszereket okozhat.

A cukor ráadásul még a bőr feszességéért is felelős kollagén szintjét is csökkentheti.

A rengeteg szénsavas üdítő csak fokozza a ráncképződést, az alkohol pedig rettentően savasít, árt a szervezetnek, a bőrnek. A mértéktelen kávéfogyasztás ráncosítja a bőrt, mert vizet von el a szervezetből. Ha ehhez elszívunk néhány cigit és nem pihenünk eleget, máris kiül az arcunkra és ott is marad. A sós élelmiszerek, például a húskészítmények, illetve a sózott nassolni valók vízvisszatartást idéznek elő, vizes puffadásokat, táskás szemeket okozhatnak, s ez sem épp fiatalos látvány, míg a túlzottan csípős, erős, fűszeres ételek kitágítják az ereket, amitől a bőr kevésbé tűnik feszesnek, s bőrpír jelenhet meg rajta.

Az alkohol esetében is a hangsúly a mértéken van. Egy kis mennyiség nem ártalmas, ha viszont valaki túllépi a határt, az számolhat azzal, hogy a túlzott alkoholfogyasztás miatt csúnyán és nagyon gyorsan öregedhet a bőre. Az energiaitalok negatív hatásairól már számtalan cikket írtunk, ahogy az egészségtelen ételek testünkre és alakunkra gyakorolt hatásairól is.

S vajon akkor mi a teendőnk ezekkel az ételekkel, italokkal?

Első és legfontosabb dolgunk tehát a feketelistás ételek elkerülése, kávéfogyasztás visszaszorítása, majd ezek helyettesítése vitamindús, tápanyagdús ételekkel, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, elegendő folyadékbevitellel, a cigarettáról való leszokással és a lehetőségekhez mérten lassított munkatempóval, kevesebb idegeskedéssel, több pihenéssel. Amit nyerhetünk az pedig fiatalosabb kinézet, vitalitás, jobb immunrendszer, harmonikus családi élet, kellemesebb munkahelyi légkör. Veszítenivalónk is van természetesen. Néhány pluszkiló. Egy próbát azért megérne.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?