Menü

Hogyan érdemes reggelizni?

Tudom, a korán kelés önmagában is nagy feladat, és a felébredés hosszú ideig is eltarthat. Éppen ezért még nehezebb rávenni magunkat, hogy korábban keljünk fel csak azért, hogy tápláló reggelivel indíthassuk a napot. Pedig valóban megéri. De hogyan és mit készítsünk?

Azt szokták mondani, hogy minden tápanyagcsoportnak szerepelnie kell a reggeliben, de nem azonos mennyiségben. Legjobb, ha sok fehérjéből áll a reggelink, például tojásból. A tojás rengeteg formában elkészíthető, épp ezért nem is lehet megunni, hiszen minden nap számtalan lehetőséget teremt a számunkra. A főtt tojás szinte mindenhez jó, akár szendvicsbe is, de a tükörtojás, omlett és a rántotta is szinte bármilyen formában elkészíthető, ezért csak az ízlésünk szabhat határt a lehetőségeknek. A tojáson kívül egyes tejtermékek is jótékony hatással lehetnek az egészségünkre. Ezért hideg vagy felforralt tejet, zsírszegény sajtot, joghurtot vagy kefirt is tartalmazhat a reggelink. Ha változatosan szeretnénk étkezni, akkor minden nap másképp csempészhetjük bele a tejtermékeket az ételeinkbe.

Mindemellett fontos, hogy valamennyi szénhidrátot is tartalmazzon a reggelink, hiszen ez ad energiát a nap további részében. Ezt különböző pékáruk, gabonapelyhek is tudják biztosítani. A gabonapehely azért is jó választás, mert minél több rostot fogyasztunk, annál jobb. Ezért választhatunk a reggelihez zabpelyhet, kukoricapelyhet, vegyes müzlit. Ezekben az esetekben viszont figyelnünk kell rá, hogy ne túl magas cukortartalmú termékeket válasszunk, hiszen az semmiképpen nem egészséges.

Kis mértékben zsírt vagy zsiradékot fogyasztani is ajánlott, ám ez nem jelenti azt, hogy olajban sült dolgokat illesszünk az étrendünkbe. Egy vékony vajréteg egy kenyéren a zöldségek mellé, egy csepp olívaolaj a reggeli salátára vagy az omlett alá éppen eléggé finom és mégis egészséges megoldást biztosít erre a kérdésre.

És milyen italt fogyasszunk? A kávé nem a legjobb megoldás jelen esetben, bár a legtöbben nagyon ragaszkodnak hozzá. Aki erről a szokásról képtelen lemondani, az készítheti sovány növényi tejjel és édesítőszerrel, a cukor és a zsíros tejszín helyett. A bolti gyümölcslevek sem túl egészségesek, helyettük készíthetünk házi turmixokat vagy frissen facsart gyümölcsleveket, minden nap másféle gyümölcskombinációval.

Tehát ne sajnáljuk ezt a plusz fél órát, amivel kellemesebbé tesszük nemcsak a reggelünket, hanem az egész napot. A korábban keléshez igencsak hamar hozzá fogunk szokni, főképpen akkor, ha ilyen reggelivel lepjük meg magunkat minden nap.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.