Menü

Jó magyar könyvek nyaraláshoz

A nyár tökéletes lehetőség az olvasásra, nincs is jobb napozás közben elmélyedni egy regényben miközben mellettünk a Balaton vízének lágy hullámai verdesik a partot. Ilyenkor a legjobb választás egy könnyed, „limonádé” olvasmány, de ha szereted amikor egy történet elgondolkoztat és megérint, akkor ennek a három könyvnek a strandtáskádban van a helye!

Grecsó Krisztián Vera címet viselő regénye tavasszal jelent meg és azonnal az olvasóközönség kedvencévé vált. Ez nem is véletlen, hiszen a történetben tökéletesen ötvöződik a felhőtlen gyermekkor, a mesébe illő első szerelem és a korai felnőtté válás problémái. Vera története elvarázsol, elgondolkoztat és könnyeket csal a szembe, mindezt a nyolcvanas évek elején, Szegeden. A szereplők, a helyszínek, a fordulatok és a tipikusan a nyolcvanas évekre jellemző karakterek és helyzetek teszik ezt a velejéig valós történetet igazán meseivé. A tízéves Vera nagylány lesz, annak minden szépségével, viszontagságaival és nehézségeivel. Ebben a nagylánnyá válásban pedig mindnyájan magunkra ismerhetünk.

Ottlik Géza klasszikusai az gimnáziumi évekből is ismerősek lehetnek, és bár sokan rossz szájízzel emlékeznek vissza a kötelező olvasmányokra, talán nem véletlen, hogy az Iskola a határon című regényt mindenkinek ajánlott elolvasni. Ez a történet is szinte tükröt tart és olyan testvéri kötelékké erősödött barátságokat mutat be, amit csak a nehéz és felhőtlen közös pillanatok sokasága kovácsolhat össze. Felejthetetlen élmény megismerkedni Both, Szeredy és Medve vidám-szomorú történeteivel megismerkedni, azzal a közös titokkal, amit a katonaiskola falai közül évtizedeken át hordoztak magukkal és őrizték meg.

Fábián Janka háromkötetes családregénye (Emma szerelme, Emma fiai, Emma lánya) végigkalauzolja az olvasót a XIX. század végétől egészen a rendszerváltásig. Izgalmas és érzelmes történet, amelyben megelevenednek a huszadik század egymást követő megpróbáltatásai. Olyan, mintha egy családi legendáriumot olvasnánk, amely tele van váratlan, de életszerű fordulatokkal. Szerethető karakterek, ismerős helyzetek teszik teljessé a történetet, amit tényleg a legkellemesebb a strandon napozás közben olvasni.

Remélem sikerült kedvet hozni az olvasáshoz, jó pihenést és kellemes olvasó perceket!

Sipos Zsófia

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?