Menü

Hizlal-e a boldogság?

Amellett, hogy létszükséglet, ezáltal elmulaszthatatlan része a napjainknak, még azt is elmondhatjuk, hogy a módja sem mindegy. Persze, nem azért élünk, hogy együnk, de ha úgy eszünk, ahogyan azt a szervezetünk megkívánja, akkor jelentősen meg is hosszabbíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük az életünket. No de, ha az a bizonyos boldogság ránk talál, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni mindenféle étkezési rutinról, szabályról. Ez többféle módon is lehet káros.

Van, akinek az étkezése rendszertelenebbé válik, ha boldog. Nem eszik, amikor nem éhes, és rengeteget eszik, amikor igen. Az pedig elképzelhetetlen, hogy oda is figyeljen arra, mit fogyaszt, de ki is tudna úgy odafigyelni, hogy meg sem tudja mondani, mikor fog enni legközelebb?

Más kategória az, amikor valaki annyira boldog, hogy szinte semmit sem eszik. Ilyenkor olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek szinte teljes mértékben elnyomják az éhségérzetet, ezáltal az illető nem csábul el még akkor sem, ha gusztusosan illatozó, friss pékáru mellett halad el. Ez egy rövid ideig akár fogyást is eredményezhet nála, ám hosszú távon ez nem marad meg. A szervezet ugyanis tartalékoló üzemmódba kapcsol, és mindent elraktároz, ami csak bekerül.

És az emlegetett hízékonyak, akik a boldogságtól háromszoros fogyasztóvá válnak, szintén nehéz helyzetben vannak. Amikor valamilyen örömteli dolog éri őket, jobban kívánják a különböző ételeket, általában olyanokat, amelyek nem túl egészségesek. A helyzetüket nehezíti az is, hogy gyakran maguk is rátesznek erre egy lapáttal: megjutalmazzák magukat egy csokival, fagyival, sütivel, beülnek egy étterembe a barátaikkal, és ezek a tevékenysége kegy rövid időre rendszeressé is válnak. Ami megnyugtató lehet azok számára, akik ételmegszállottá válnak, ha boldogok, az az, hogy ez egy ideiglenes állapot. A szervezetünk ugyanis nem termeli ugyanazokat a hormonokat ugyanolyan mennyiségben hosszabb ideig, vagy ha mégis, arra előbb-utóbb a szervezetünk nem reagál majd olyan intenzíven.

Az más kérdés, hogy kezdünk mindent az evéssel összekapcsolni: családi vacsora a bizonyítványosztáskor, ballagási ebéd, ünneplés egy étteremben, ha munkahelyi sikereket érünk el, születésnapi lakomák, baráti sütögetések, lakásavató grillparty… Az ember rendkívül leleményes, ha az étkezési kultúrájáról van szó. Viszont ilyen esetekben sem szabad, hogy mértéktelenség legyen rajtunk úrrá. Lehet ünnepelni egy ízletes sajttál felett is, egy frissen facsart gyümölcslével is ugyanúgy koccinthatunk, és egy zöldséges mártogatós is sok lehetőséget rejt a baráti társaságok számára.

Tehát nem, nem maga a boldogság hizlal fel minket, hanem a boldogsággal összepárosított káros étkezési szokások. Rendkívül jó hír azonban, hogy nem is nagy erőfeszítéssel megelőzhetjük az okozott kárt.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.