Hizlal-e a boldogság?
- Dátum: 2019.08.13., 01:44
- Varga Ágnes Kata
- alkalom, boldogság, egészség, érzelem, étel, étkezés, evés, fogyás, gyümölcs, hízás, hormon, mennyiség, mérték, reakció, rutin, súly, szenvedély, szervezet, szokás, tanács, táplálkozás, tipp, ünneplés, zöldség
Amellett, hogy létszükséglet, ezáltal elmulaszthatatlan része a napjainknak, még azt is elmondhatjuk, hogy a módja sem mindegy. Persze, nem azért élünk, hogy együnk, de ha úgy eszünk, ahogyan azt a szervezetünk megkívánja, akkor jelentősen meg is hosszabbíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük az életünket. No de, ha az a bizonyos boldogság ránk talál, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni mindenféle étkezési rutinról, szabályról. Ez többféle módon is lehet káros.
Van, akinek az étkezése rendszertelenebbé válik, ha boldog. Nem eszik, amikor nem éhes, és rengeteget eszik, amikor igen. Az pedig elképzelhetetlen, hogy oda is figyeljen arra, mit fogyaszt, de ki is tudna úgy odafigyelni, hogy meg sem tudja mondani, mikor fog enni legközelebb?

Más kategória az, amikor valaki annyira boldog, hogy szinte semmit sem eszik. Ilyenkor olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek szinte teljes mértékben elnyomják az éhségérzetet, ezáltal az illető nem csábul el még akkor sem, ha gusztusosan illatozó, friss pékáru mellett halad el. Ez egy rövid ideig akár fogyást is eredményezhet nála, ám hosszú távon ez nem marad meg. A szervezet ugyanis tartalékoló üzemmódba kapcsol, és mindent elraktároz, ami csak bekerül.
És az emlegetett hízékonyak, akik a boldogságtól háromszoros fogyasztóvá válnak, szintén nehéz helyzetben vannak. Amikor valamilyen örömteli dolog éri őket, jobban kívánják a különböző ételeket, általában olyanokat, amelyek nem túl egészségesek. A helyzetüket nehezíti az is, hogy gyakran maguk is rátesznek erre egy lapáttal: megjutalmazzák magukat egy csokival, fagyival, sütivel, beülnek egy étterembe a barátaikkal, és ezek a tevékenysége kegy rövid időre rendszeressé is válnak. Ami megnyugtató lehet azok számára, akik ételmegszállottá válnak, ha boldogok, az az, hogy ez egy ideiglenes állapot. A szervezetünk ugyanis nem termeli ugyanazokat a hormonokat ugyanolyan mennyiségben hosszabb ideig, vagy ha mégis, arra előbb-utóbb a szervezetünk nem reagál majd olyan intenzíven.
Az más kérdés, hogy kezdünk mindent az evéssel összekapcsolni: családi vacsora a bizonyítványosztáskor, ballagási ebéd, ünneplés egy étteremben, ha munkahelyi sikereket érünk el, születésnapi lakomák, baráti sütögetések, lakásavató grillparty… Az ember rendkívül leleményes, ha az étkezési kultúrájáról van szó. Viszont ilyen esetekben sem szabad, hogy mértéktelenség legyen rajtunk úrrá. Lehet ünnepelni egy ízletes sajttál felett is, egy frissen facsart gyümölcslével is ugyanúgy koccinthatunk, és egy zöldséges mártogatós is sok lehetőséget rejt a baráti társaságok számára.

Tehát nem, nem maga a boldogság hizlal fel minket, hanem a boldogsággal összepárosított káros étkezési szokások. Rendkívül jó hír azonban, hogy nem is nagy erőfeszítéssel megelőzhetjük az okozott kárt.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.