Menü

Természetes hallásjavító praktikák

A halláscsökkenés legjellemzőbb, hétköznapi okai

Halláscsökkenés akkor lép fel, amikor probléma jelentkezik a fül struktúrájában, és a hallás természetes folyamatát valami meggátolja. A legfontosabb teendő felismerni a pontos okot, és megtalálni a megoldáshoz vezető utat. A leggyakoribb, hétköznapinak tűnő okok a következők.

Öregedés

Ahogy öregszik az ember, a fül struktúrája veszít a rugalmasságából, és a benne lévő kis szőrsejtek már nem reagálnak olyan jól a hanghullámokra.

Sportolj!

A sport jó hatással van a vérkeringésre, ami a hallás szempontjából is igen fontos. A legjobb, ha naponta legalább 30 percet mozogsz, legyen az akár csak egy tempósabb séta is, máris sokat tettél az egészségedért.

Fogyassz sok fokhagymát!

A fokhagyma is jó hatást gyakorol az érrendszerre, ezért érdemes napi szinten fogyasztanod. Jogos, ha ez nem szimpatikus az erőteljes szaga miatt, erre a problémára találták fel a tolerálhatóbb fokhagyma kapszulákat.

Milyen vitaminok segítik a hallást?

C-vitamin.

A C-vitamin antioxidáns, és mint olyan, segít megakadályozni a csigában található szőrsejtek károsodását. Közvetve is segít, hiszen erősíti az immunrendszert, aminek következtében sok betegséget védhetünk ki, ami a hallással is kapcsolatos.

E-vitamin.

Az E-vitamin szintén antioxidáns, emellett pedig a vérkeringést is javítja. Ennélfogva a belső fül szőrsejtjeihez futó erekben is élénkül a hatására a vérkeringés, aminek köszönhetően jobban fogunk hallani.

D-vitamin.

A D-vitamin a csontok épségéért, erősségéért felel, és csontok bizony a fülben is találhatók. Ha kevés van belőle, az csontritkulást, abnormális csontnövekedést jelenthet, és ha ez a belső fület is érinti, bizony károsodhat a hallás.

B12-vitamin.

Több tanulmányt is lehet találni arra vonatkozóan, hogy a B12 hiánya összefügg a zaj okozta halláskárosodásokkal. Ha elegendő B12-vitaminhoz jutunk, csökken a halláskárosodás, illetve konkrétan a fülzúgás kialakulásának esélye is. Ennek a vitaminnak a hiánya okozza az időskori halláscsökkenést is.

Fültisztítás profin

Az otthoni fültisztítás során csak a külső hallójáratokat szabad megtisztítani, a fül belsejébe ne nyúlkálj! Alapesetben a szervezet önmaga eltávolítja a fülzsírt, ám ha ez valami (például túl szűk hallójárat) esetén nem történik meg, akkor a felhalmozódott zsiradék halláscsökkenéshez vezethet. Ebben az esetben a fültisztítást mindenképp bízd fül-orr gégészre!

Szicíliai fülcsepp házilag

Pirít meg pár fokhagymagerezdet olívaolajjal. Nyomd össze ezután a fokhagymákat, hogy kinyerd a levét, amiből napi 1-2 cseppet cseppents a fülbe.

A nagyothallás szövődményei

A gyerekkori nagyothallásnak különösen a beszédfejlődés időszakában lehet káros következménye: ilyen esetben a gyerek nem tanul meg rendesen beszélni, fontos információkról marad le, nem tudja kellőképpen megismerni a világot. Amiatt, hogy a kicsik nem tudnak jól kommunikálni, elmaradnak a fejlődésben is. A felnőttkorban, főleg idős korban kialakuló halláscsökkenés oda vezethet, hogy az idősek rosszabb kommunikációja akár magányérzésüket is fokozhatja, erősítheti a páciensek depresszióra való hajlamát. Ez főleg akkor van így, ha a halláscsökkenésüket a környezet nem kezeli kellő türelemmel.

Annak érdekében, hogy továbbra is élvezhessük az élet hangjainak teljes spektrumát, tennünk kell valamit a legfontosabb érzékszervünk védelmében.

Szerző:Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.