Menü

Milyen sportot válasszak gyermekemnek?

Hogy a gyermeknek sportolni kell valamit, szerintem nem is szorul magyarázatra.Na de akár egyéni, akár csapatsportot választunk a gyermeknek, mi alapján, és mit? Fontos persze, hogy nem a szülő választ, szigorúan a gyermek, esetleg közösen.

A szülő ismeri a gyermekét, tudja mi az érdeklődési köre, milyen társaságot szeret egyébként, óvodában, iskolában a gyermek. Igen sűrű, hogy az első sportág választás az idősebb testvér, baráti pár hasonló korú gyermeke, vagy éppen a gyermek egy barátja befolyásolja. Fontos, hogy a szülő kizárjon pár sportágat, amikről tudja, a gyermeke természete miatt ez egyébként sem való neki, vagy a későbbiekben, előre gondolkodva, nem lesz jó. Persze lényeges, a szülő ne féljen a jövőtől, ne alaptalan félelmekre, kvázi városi legendákra alapozva.

Talán éppen ezért érdemes a gyermekkel elmenni ezekre a nagy sportágválasztókra, amelyeket az utóbbi években már nem csak Budapesten, hanem sok vidéki városban is megrendezik. A sportági szövetségek pedig maguk is fontosnak érzik a megjelenést rajta, a legkiválóbb visszavonult, vagy éppen aktív sportolók részvételével. Az ő szakértelmükben mindenképpen hihetünk, ha arról van szó, mi az, ami a gyermek állóképességét leginkább elősegíti, illetve mentálisan is fejleszti.

Előtérbe szokták hozni az úszást, hiszen egy gyermek babaúszásra már pár hónapos korától járhat. Javítja a helytelen testtartást, a gerincdeformitásokat, fejleszti az állóképességet és, ami külön megnyugtató lehet a szülőnek, ritkán jön közbe sérülés. A vízisportoknál egyébként is alapkövetelmény, hogy a gyermek tudjon úszni. A kajak-kenu pedig nagyon népszerű hazánkban.

De nem mindenki szeretheti a vizet. A labdajátékok javítják a koordinációs és koncentráló képességet; Igaz, 7-10 éves életkor elérése előtt nem javasolt elkezdeni.

Sokan esküsznek a küzdősportokra. Ma már elfogadott, nem az erőszak velejárója. Nagyon jó önvédelmi lehetőség, és a test mellett a lélek számára is felemelő tud lenni. Valóban, a fizikai erőnlétet növeli, és a gyermek sokat tanul az önfegyelemről is, valamint fejleszti a koncentráló- és a reakciókészséget egyaránt. Szakemberek szerint 6-8 éves korban már elkezdheti a gyerek ezeket a típusú sportokat.

Továbbá vannak azok a sportok, amik a természet közelsége miatt lehetnek vonzóak. Ilyen a lovaglás vagy éppen a tájfutás. Elsősorban ez is az állóképességet növeli, erősíti a has, hát-, és combizmokat, de ami fontos úgyszintén, az állatok és a természet szeretetére tanítja a gyermeket. Na meg hallottam olyan szülőt, aki kiemelte, a tájfutás rendkívül szerény anyagi befektetéssel járó sportág, sok másikhoz képest.

Mert bevallhatjuk, itt jön be a szülő szempontja, mert sok sportágban mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Erre talán a jégkorong a legtipikusabb példa. Érdemes azonban megérdeklődni, mielőtt ezek miatt nemet mondunk, hogy van-e klub vagy szövetségi segítség ilyen esetekben. Mert a jéghokiban például létezik sok klubnál ez a fajta, mondjuk úgy, segélyezési rendszer. Ez részben a hagyományokból fakad, részben pedig a TAO rendszerből jön.

Mit is kívánhatnánk ezek után a családnak? Kellemes válogatást a sportágak között, akár saját kútfőből, akár egy Nagy Sportágválasztón.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.