Menü

Magántanár vagy nyelviskola?

Hogy iratkozzunk-e be egy nyelvtanfolyamra, vagy inkább keressünk magántanárt, nehéz kérdés. Mindenkinek másféle körülmények az ideálisak, ezért több szempontot is meg kell vizsgálni, mielőtt döntünk. Éppen ezért mindkét lehetőség mellé három-három érvet gyűjtöttünk össze, melynek köszönhetően alaposabban átgondolhatod a továbbiakat.

A nyelviskola mellett szól:

Intenzív, nyelvvizsgairányult felkészítést nyújt. Minden nyelviskolának megvan a maga arculata, vannak nyelvvizsgafajták, amelyekre fel tud készíteni. Ezekhez rengeteg feladatlappal rendelkeznek, és sok praktikát is el tudnak mondani.

Képzett nyelvtanárok tanítanak, akik naprakészek minden új módszerből, és minden információ a kezükben van. Ezért számodra az egész folyamat nem igényel különösebb szervezést, hiszen ők maguk elintézik neked a szükséges tennivalókat, például kinézik az időpontot a vizsgára, és több próbanyelvvizsgát is megcsináltatnak veled. Így sokkal fókuszáltabb lesz az egész folyamat.

Csoportban gyakorolhatod a kommunikációt, így a szóbeli részre is úgy tudsz gyakorolni, hogy nemcsak a vizsgabiztossal tudsz kommunikálni, hanem egy vizsgázó partnerrel is. Ez teszi még jobban nyelvvizsga-specifikussá a tanulást.

A magántanár mellett szól:

A saját tudásodnak megfelelően, a saját tanulási tempódban haladtok. Nem kell másokra várnod azzal az anyaggal, amiben már biztos vagy, és nem maradsz le semmiről, mert bátran kérdezhetsz, kérhetsz plusz órát, és mindez teljes mértékben a te egyéni igényeidhez igazodik.

Nemcsak a nyelvvizsgára fókuszálódó tudást biztosít. Ha szeretnél többféle témáról beszélgetni idegen nyelven, ha szükséged lesz a tanulmányaid vagy a szakmád kapcsán is nyelvtudásra, akkor érdemesebb olyan magántanárt választani, aki szélesebb körből veszi az anyagokat, és nem szorítkozik kizárólag a nyelvkönyvek és a nyelvvizsgafeladatok tematikájára, hanem mást is beenged az óráira.

Nem meghatározott óraszámmal és létszámmal dolgozik. Az időpontok egyeztetése kettőtökön múlik, ahogyan az is, hogy milyen időközönként találkoztok, mennyi időre terveztek, mik a céljaitok. Nem lesz muszáj abbahagynotok a tanulást csak azért, mert a tanfolyam csak két hónapra szólt, hanem nyugodtan haladhattok tovább, és fejlesztheted magad olyan szintre, amilyenre csak szeretnéd.

Nem könnyű tehát a választás, de ha tisztában vagy a céljaiddal, akkor nem lesz olyan nehéz a döntés.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.