Menü

Magántanár vagy nyelviskola?

Hogy iratkozzunk-e be egy nyelvtanfolyamra, vagy inkább keressünk magántanárt, nehéz kérdés. Mindenkinek másféle körülmények az ideálisak, ezért több szempontot is meg kell vizsgálni, mielőtt döntünk. Éppen ezért mindkét lehetőség mellé három-három érvet gyűjtöttünk össze, melynek köszönhetően alaposabban átgondolhatod a továbbiakat.

A nyelviskola mellett szól:

Intenzív, nyelvvizsgairányult felkészítést nyújt. Minden nyelviskolának megvan a maga arculata, vannak nyelvvizsgafajták, amelyekre fel tud készíteni. Ezekhez rengeteg feladatlappal rendelkeznek, és sok praktikát is el tudnak mondani.

Képzett nyelvtanárok tanítanak, akik naprakészek minden új módszerből, és minden információ a kezükben van. Ezért számodra az egész folyamat nem igényel különösebb szervezést, hiszen ők maguk elintézik neked a szükséges tennivalókat, például kinézik az időpontot a vizsgára, és több próbanyelvvizsgát is megcsináltatnak veled. Így sokkal fókuszáltabb lesz az egész folyamat.

Csoportban gyakorolhatod a kommunikációt, így a szóbeli részre is úgy tudsz gyakorolni, hogy nemcsak a vizsgabiztossal tudsz kommunikálni, hanem egy vizsgázó partnerrel is. Ez teszi még jobban nyelvvizsga-specifikussá a tanulást.

A magántanár mellett szól:

A saját tudásodnak megfelelően, a saját tanulási tempódban haladtok. Nem kell másokra várnod azzal az anyaggal, amiben már biztos vagy, és nem maradsz le semmiről, mert bátran kérdezhetsz, kérhetsz plusz órát, és mindez teljes mértékben a te egyéni igényeidhez igazodik.

Nemcsak a nyelvvizsgára fókuszálódó tudást biztosít. Ha szeretnél többféle témáról beszélgetni idegen nyelven, ha szükséged lesz a tanulmányaid vagy a szakmád kapcsán is nyelvtudásra, akkor érdemesebb olyan magántanárt választani, aki szélesebb körből veszi az anyagokat, és nem szorítkozik kizárólag a nyelvkönyvek és a nyelvvizsgafeladatok tematikájára, hanem mást is beenged az óráira.

Nem meghatározott óraszámmal és létszámmal dolgozik. Az időpontok egyeztetése kettőtökön múlik, ahogyan az is, hogy milyen időközönként találkoztok, mennyi időre terveztek, mik a céljaitok. Nem lesz muszáj abbahagynotok a tanulást csak azért, mert a tanfolyam csak két hónapra szólt, hanem nyugodtan haladhattok tovább, és fejlesztheted magad olyan szintre, amilyenre csak szeretnéd.

Nem könnyű tehát a választás, de ha tisztában vagy a céljaiddal, akkor nem lesz olyan nehéz a döntés.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.