Menü

Kekszes csodák – csak erős idegzetűeknek

Nincs jobb érzés, mint mikor annyira hatékony módszerekkel tudunk dolgozni a konyhában, hogy órákat spórolunk meg. Mikor munkahelyi névnapozásra kellett sütit összedobnom és nem volt több időm rá, mint fél óra, akkor jöttem rá, hogy még mindig a kekszes, sütés nélküli édességek a leghatékonyabbak, leggyorsabbak és még mutatósak is.

A kekszes sütiknél egyrészt az a legjobb hír, hogy nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt, másrészt kezdők is játszva elkészíthetik, kisgyerekek mellett is neki lehet állni és még késő este is összedobhatjuk 20 perc alatt. Néhány recepttel máris segítem a kekszes desszertkészítést!

A kollegáim csodájára jártak a tortámnak, amit készítettem nekik, pedig csak egy tortaforma, két csomag vaníliás puding, egy nagy zacskó babapiskóta és gyümölcs kellett hozzá, ami az én esetemben szőlőszemek voltak. A babapiskótára ráöntöttem a tejben megfőzött pudingot és szőlővel raktam ki, majd ezt egy újabb rétegben, tetejére zselatint öntöttem, hogy fixáljon és frissnek mutassa a gyümölcsöket még másnap is, mire megdermed a hűtőben.

A kekszes sütik egyik királynője a keksztekercs, amit mindenki nagyon szeret, de a tejfölös –kekszes pudingos süti is évek óta a férjem kedvence, melyhez háztartási keksz szükséges és vanília, vagy puncspuding és tejföl.

Ha diétásabb módon szeretnénk kekszes csodát alkotni, akkor az almás-kekszes golyó a legjobb ötlet, ehhez cukormentes háztartási kekszet kell vásárolni, almát, cukrozatlan kakaóport, és pár evőkanál cukormentes lekvárt vagy dzsemet kell használnunk. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, a kekszet ledaráljuk. Az alapanyagokat összegyúrjuk a kakaóporral, lekvárral és pihentetés után vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd megforgatjuk kakaóporban.

Aki a kekszmorzsát elhagyná, zabkorpával is megpróbálhatja, ez egy még diétásabb, reformédesség verziója.

A csokoládés kekszszalámi receptjét is rengetegen ismerik, készítik és szeretik, s a méteres kalács is az egyik legrégebbi receptcsodánk, csak úgy, mint bármelyik joghurtos – kekszes sütemény.

A tejbegrízes – kekszes süti is ismert sokaknak, ha mégsem, úgy azt is pár mondatban össze tudom foglalni. Tej szükséges hozzá, búzadara, édesítő, vanília, vaj, kakaópor, és háztartási keksz. A tejet az édesítővel és a vajjal felforraljuk, hozzákeverjük a búzadarát, s addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Egy tepsi alját kirakjuk keksszel, majd a tejbegrízes masszának a felét ráöntjük, s újabb sor keksszel fedjük le. A tejbegrízes masszának a másik felébe belekeverjük a kakaóport, és ezt is ráöntjük a kekszre, majd a tetejét keksszel lezárjuk. Egy éjszakára hűtőbe kell tenni.

A keksz felhasználásával nemcsak tortákat és sütiket készíthetünk, de pohárkrémeket is, s mostanság nagyon divatosak a mutatós pohárban rétegzett desszertek, bármely keksz felhasználásával, némi joghurttal, pudinggal, vagy lekvárral, gyümölcsökkel és magokkal igazán kreatív desszertek készülhetnek a konyánkban, pillanatok alatt, sütés nélkül. Én azonban a diétám kellős közepén jobb témát is választhattam volna, mint a kekszes desszertcsodák krémes receptjeit és képeit, nem tudom, miért ezeket nézegetem egyfolytában, mikor egy almát kellene most tízóraiznom…

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.