Menü

Futás télen

Lassan – vagy nem is olyan lassan – beköszönt a hideg idő, a téliesre forduló időjárás, a hűvös és zord reggelek. A korai edzések már olykor nulla fok közeli hőmérsékleti értékekkel kezdődnek, de lassacskán a délutáni, vagy esti edzések is hidegbe fordulnak. Néhány fontos tanács a tél beköszönte előtt, a szabadtéri sportok szerelmeseinek.

Aki szeret futni, télen is szeret. Csak azért, mert nem napfényes nyár van, még lehetünk fittek és nem kell lemondani a kinti futás örömeiről, ráadásul télen mintha rakódnának picit a zsírpárnák, mintha többet ennénk, gyakrabban nassolnánk, tehát a sport fontossága télen is megkérdőjelezhetetlen, arról nem is beszélve, hogy a nyári alak télen készül. Ha idén nem jött össze, most újra el lehet kezdeni a jövő évi formánkon dolgozni, vagy az elért alakot megtartani.

Az igaz, hogy a zord reggeleken kicsit nehezebben indulunk neki egy futásnak, látunk hozzá egy edzésnek, de utána sokkal többet ad az elégedettség büszke érzése, tehát indulás!

Télen és mínuszokban is szabad futni, igaz mínusz 10 fok alatt én magam kerülöm a szabadtéri futást, de mások ilyenkor is mennek. Mínusz 10 fok alatt, vagy nagyon szeles időben én olykor a futópadot választom.

Akik viszont mínusz 15 fokban is kint edzenek, nekik nagyon fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Rétegek szerint húzzunk fel sportalsóneműt, majd futóruházatot lehetőleg olyan anyagból, mely lélegzik, véd a széltől, csapadéktól, azonban kiengedi a párolgást és felesleges hőt. Ha extra hideg időnk van, kell egy polár réteg is, illetve a sapkát, sálat, kesztyűt se felejtsük el. A futónadrágunk hosszú, lehetőleg béleltebb, téli, vastagabb legyen. A futócipőkből is vannak téli kivitelek, melyek jobban bordázottak a csúszás elkerülésére, én magam a terepfutó cipőmben szoktam havas, csúszósabb utakon futni, eddig minden évben bevált.

Ha a téli futóruházattal kapcsolatban csak egyetlen tanácsot kellene adnom, én azt mondanám: a kevesebb néha több! Nem tévedés, öltözzünk kissé alul! Amikor kimegyünk, először fázni fogunk, de pár kilométer után pont ideális, kellemes lesz. A hidegben nem jó túlzottan beizzadni a vastag futóruhába, ezt kerüljük el és vegyünk magunkra kicsivel kevesebbet.

Télen még fontosabb a bemelegítés! Rengeteg kezdő futónál és sajnos makacs futóknál is előfordul, hogy bemelegítés nélkül vág neki az edzésnek, ez sérülésekhez, görcsökhöz vezethet. Télen az izmok merevebbek, nehezebben melegednek fel, bemelegítés és nyújtás nélkül őrültséget csinálunk, s nem az a kérdés, hogy megsérülünk-e, hanem az, hogy mikor. Nagy hidegben figyelni kell a fagyási sérülésekre, ezért viseljünk olyan futósapkát mely maszkként is funkcionál, mindig használjunk kesztyűt.

Kezdő futók tévhite, hogy télen egészségtelen a szabadban futni, mert megfázunk, betegek leszünk, de tapasztalatból mondom, hogy ez nem így van. Odafigyelve a megfelelő öltözetre, bemelegítésre, nyújtásra, az edzésben a fokozatosság elvére, akkor garantáltan télen is megtarthatjuk jó kondíciónkat, sőt! Megkockáztatom, hogy évek óta azért nem voltam beteg, mert a mínuszokban is kint futkározok reggelente, szegény anyukám állandó megdöbbenésére.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!