Menü

Futás télen

Lassan – vagy nem is olyan lassan – beköszönt a hideg idő, a téliesre forduló időjárás, a hűvös és zord reggelek. A korai edzések már olykor nulla fok közeli hőmérsékleti értékekkel kezdődnek, de lassacskán a délutáni, vagy esti edzések is hidegbe fordulnak. Néhány fontos tanács a tél beköszönte előtt, a szabadtéri sportok szerelmeseinek.

Aki szeret futni, télen is szeret. Csak azért, mert nem napfényes nyár van, még lehetünk fittek és nem kell lemondani a kinti futás örömeiről, ráadásul télen mintha rakódnának picit a zsírpárnák, mintha többet ennénk, gyakrabban nassolnánk, tehát a sport fontossága télen is megkérdőjelezhetetlen, arról nem is beszélve, hogy a nyári alak télen készül. Ha idén nem jött össze, most újra el lehet kezdeni a jövő évi formánkon dolgozni, vagy az elért alakot megtartani.

Az igaz, hogy a zord reggeleken kicsit nehezebben indulunk neki egy futásnak, látunk hozzá egy edzésnek, de utána sokkal többet ad az elégedettség büszke érzése, tehát indulás!

Télen és mínuszokban is szabad futni, igaz mínusz 10 fok alatt én magam kerülöm a szabadtéri futást, de mások ilyenkor is mennek. Mínusz 10 fok alatt, vagy nagyon szeles időben én olykor a futópadot választom.

Akik viszont mínusz 15 fokban is kint edzenek, nekik nagyon fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Rétegek szerint húzzunk fel sportalsóneműt, majd futóruházatot lehetőleg olyan anyagból, mely lélegzik, véd a széltől, csapadéktól, azonban kiengedi a párolgást és felesleges hőt. Ha extra hideg időnk van, kell egy polár réteg is, illetve a sapkát, sálat, kesztyűt se felejtsük el. A futónadrágunk hosszú, lehetőleg béleltebb, téli, vastagabb legyen. A futócipőkből is vannak téli kivitelek, melyek jobban bordázottak a csúszás elkerülésére, én magam a terepfutó cipőmben szoktam havas, csúszósabb utakon futni, eddig minden évben bevált.

Ha a téli futóruházattal kapcsolatban csak egyetlen tanácsot kellene adnom, én azt mondanám: a kevesebb néha több! Nem tévedés, öltözzünk kissé alul! Amikor kimegyünk, először fázni fogunk, de pár kilométer után pont ideális, kellemes lesz. A hidegben nem jó túlzottan beizzadni a vastag futóruhába, ezt kerüljük el és vegyünk magunkra kicsivel kevesebbet.

Télen még fontosabb a bemelegítés! Rengeteg kezdő futónál és sajnos makacs futóknál is előfordul, hogy bemelegítés nélkül vág neki az edzésnek, ez sérülésekhez, görcsökhöz vezethet. Télen az izmok merevebbek, nehezebben melegednek fel, bemelegítés és nyújtás nélkül őrültséget csinálunk, s nem az a kérdés, hogy megsérülünk-e, hanem az, hogy mikor. Nagy hidegben figyelni kell a fagyási sérülésekre, ezért viseljünk olyan futósapkát mely maszkként is funkcionál, mindig használjunk kesztyűt.

Kezdő futók tévhite, hogy télen egészségtelen a szabadban futni, mert megfázunk, betegek leszünk, de tapasztalatból mondom, hogy ez nem így van. Odafigyelve a megfelelő öltözetre, bemelegítésre, nyújtásra, az edzésben a fokozatosság elvére, akkor garantáltan télen is megtarthatjuk jó kondíciónkat, sőt! Megkockáztatom, hogy évek óta azért nem voltam beteg, mert a mínuszokban is kint futkározok reggelente, szegény anyukám állandó megdöbbenésére.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.