Menü

Nem mindenkinek jön be a versenysport

Egyszerűen elegem volt abból, hogy mindent percre pontosan, robotszerű szabályok között kellett csinálnom, kezdte történetét a fiatal egyetemista lány, akit nevezzünk Flórának. Imádtam kajakozni, és nem arról volt szó, hogy el szerettem volna távolodni a sport világától, mert erről szó sincs, hanem szerettem volna egy kicsit élni is. A reggeli kelések és edzések miatt, mesélte, nem maradt semmi olyasmire időm középiskolás koromban, amire mondjuk kellett volna, hogy jusson. Szóval soha nem tudtam a barátaimmal elmenni bulizni, vagy nagyon ritkán, de azért az nem volt megfelelő ahhoz, hogy szoros baráti kapcsolatokat fenntartsak. Ellenben a kajak-kenu kemény sport, amiért én ugyan mindenkit becsülök, aki benne van, de azt éreztem, nem tudom, és őszintén nem is akarom felvenni a legjobbakkal a versenyt.

Ez a fajta lemondás nekem nem felel meg, nem szeretem azokat a kemény eredménykényszerket, amiket támasztottak felém. Sokáig magamat hibáztattam, hogyx nem jöttek úgy az eredmények, ahogy kellett volna, de amikor beláttam, hogy csak a korosztályomban biztosan mindig lesz nálam 2-3 jobb versenyző, akkor arra gondoltam, szeretek sportolni, de miért ez legyen az egyetlen fókusz az életemben? Így arra jutottam, 17 éves koromban, hogy felhagyok ezzel a számomra mókuskerékkel. Nem lettem azóta sem kevésbé edzett, mondta Flóra, ám sokkal kiegyensúlyozottabb, és boldogabb vagyok.

Ennek az írásnak persze nem az a célja, hogy az olvasó ördögként tekintsen a versenysportra, mert, ahogy Flóra is mondta, valakinek bejön, pozitív életcéljává válik, és ebben hozza ki magából azt a maximumot és kiválót, ami végső soron értelme az életnek. Szakemberek szerint a szükséges fizikai felkészülés mellett nagyon fontos az is, hogy a fiatal mentális támogatására időt és energiát fordítsunk.

Ehhez sokan javasolják akár szakpszichológus igénybe vételét. a sport területére is vannak olyanok, akik ebben kifejezetten segítséget tudnak nyújtani. A sportban ez különösen fontos, hogy valaki milyen alkattá válik, elengedhetetlen, és ezt már Magyarországon is, igaz elég későn, de felismerték. Mondanunk sem kell, hogy ehhez nem kell semmilyen problémával rendelkeznie a gyermeknek, nem erről szól a dolog. A sportpszichológus szakember a minél jobb teljesítményben nyújt segítséget, valamint előhozza azokat a képsségeket, kidomboríthatja azokat, amelyek segítenek a sportoló gyermeknek abban, hogy könnyebben vegye, egyáltalán, venni tudja a különböző akadályokat. A legfontosabb a gyermek számára, hogy az általa végzett sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszerként élje azt meg, javasolják a szakemberek.

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal.

Járványbiztos programötletek gyereknapra

Május utolsó vasárnapja hosszú ideje a gyerekeké, a koronavírus járvány miatt azonban kétszer meg kell gondolni milyen programon érdemes részt venni vagy hova lehet elmenni.

Mozgás közben nem elég a két méteres távolság korona vírus idején

A járvány idejére előírt 2 méteres távolságtartás bőven elegendő, sőt, az az előírt, ha szélcsendes időben álldogálunk egymás mellett – sportolás közben viszont ezt az általános szabályt felülírja az aerodinamika és az erős kilégzés – írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából el szabad hagyni az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Fejezzük be a kézilabda bajnokságokat (is) !

Most a profi sport irányába kacsingatok egy kicsit. Azért is elnézést kell kérnem, mert kiemeltem egy sportágat a többi közül. Pedig korona vírus idején tulajdonképpen egyik sportág sem különb a másiknál Csak azért teszem ezt mégis, mert a kézilabda egy kicsit a szívem csücske, és az egész országban népszerű. Szóval ideje lenne a bajnokságokkal leadni. Hogy miért? Mert egyszerűen nem lehet úgy edzeni és csúcsformában jönni, hogy ezt a szezont normálisan be lehessen fejezni.