Menü

Nem mindenkinek jön be a versenysport

Egyszerűen elegem volt abból, hogy mindent percre pontosan, robotszerű szabályok között kellett csinálnom, kezdte történetét a fiatal egyetemista lány, akit nevezzünk Flórának. Imádtam kajakozni, és nem arról volt szó, hogy el szerettem volna távolodni a sport világától, mert erről szó sincs, hanem szerettem volna egy kicsit élni is. A reggeli kelések és edzések miatt, mesélte, nem maradt semmi olyasmire időm középiskolás koromban, amire mondjuk kellett volna, hogy jusson. Szóval soha nem tudtam a barátaimmal elmenni bulizni, vagy nagyon ritkán, de azért az nem volt megfelelő ahhoz, hogy szoros baráti kapcsolatokat fenntartsak. Ellenben a kajak-kenu kemény sport, amiért én ugyan mindenkit becsülök, aki benne van, de azt éreztem, nem tudom, és őszintén nem is akarom felvenni a legjobbakkal a versenyt.

Ez a fajta lemondás nekem nem felel meg, nem szeretem azokat a kemény eredménykényszerket, amiket támasztottak felém. Sokáig magamat hibáztattam, hogyx nem jöttek úgy az eredmények, ahogy kellett volna, de amikor beláttam, hogy csak a korosztályomban biztosan mindig lesz nálam 2-3 jobb versenyző, akkor arra gondoltam, szeretek sportolni, de miért ez legyen az egyetlen fókusz az életemben? Így arra jutottam, 17 éves koromban, hogy felhagyok ezzel a számomra mókuskerékkel. Nem lettem azóta sem kevésbé edzett, mondta Flóra, ám sokkal kiegyensúlyozottabb, és boldogabb vagyok.

Ennek az írásnak persze nem az a célja, hogy az olvasó ördögként tekintsen a versenysportra, mert, ahogy Flóra is mondta, valakinek bejön, pozitív életcéljává válik, és ebben hozza ki magából azt a maximumot és kiválót, ami végső soron értelme az életnek. Szakemberek szerint a szükséges fizikai felkészülés mellett nagyon fontos az is, hogy a fiatal mentális támogatására időt és energiát fordítsunk.

Ehhez sokan javasolják akár szakpszichológus igénybe vételét. a sport területére is vannak olyanok, akik ebben kifejezetten segítséget tudnak nyújtani. A sportban ez különösen fontos, hogy valaki milyen alkattá válik, elengedhetetlen, és ezt már Magyarországon is, igaz elég későn, de felismerték. Mondanunk sem kell, hogy ehhez nem kell semmilyen problémával rendelkeznie a gyermeknek, nem erről szól a dolog. A sportpszichológus szakember a minél jobb teljesítményben nyújt segítséget, valamint előhozza azokat a képsségeket, kidomboríthatja azokat, amelyek segítenek a sportoló gyermeknek abban, hogy könnyebben vegye, egyáltalán, venni tudja a különböző akadályokat. A legfontosabb a gyermek számára, hogy az általa végzett sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszerként élje azt meg, javasolják a szakemberek.

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

A járvány ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Mérkőzések nézők nélkül

Lehet, hogy nekem amúgy is könnyebb nézők nélküli mérkőzéseket néznem a tévén keresztül, hiszen ritkábban járok élőben sporteseményekre, nem érint tehát tragédiaként, hogy most egy jó darabig amúgy sem tehetem. Több sportágban elindultak vagy folytatódtak a küzdelmek, a világon a legtöbb helyen egyelőre nézők nélkül. Vajon érdemes-e így folytatni hosszútávon, hónapokig, akár több mint egy évig? Egyes szakemberek szerint ugyanis lehetséges, hogy csak 2022-re áll helyre a világ, beleértve a sportéletet is. Ezáltal könnyen elképzelhető, hogy csupán akkor népesítik be ismét nézők a világ valamennyi sportlétesítményét. Igaz, egyre többen vannak a korlátozott létszám mellett.

A séta, mint edzés

A szakértők azt mondják, már napi harminc perc intenzív sétával rengeteget javíthatunk az erőnlétünkön, ha pedig egy tempós sétát, vagy emelkedőre gyaloglást választunk, amivel bizony az anyagcserét is felpörgethetjük, akkor már egy kiadós zsírégető mozgásformáról beszélünk.

Miért nem futnak be filmszínészként a stand uposok Magyarországon?

A stand up komédiások mindenkiből váltanak ki valamilyen érzelmet Magyarországon is. Egyeseknek a kedvencei közé tartoznak, mások a legtöbbjüket ki nem állhatják, az viszont biztos, hogy a műfaj Magyarországon nem csak él, hanem virágzik is. Ám amíg az Egyesült Államokban, ahol persze valljuk be jó volt több film is készül, azt látjuk, hogy sokan a színpad világa után megtalálják a helyüket a kamerák előtt is, addig Magyarországon ez az áttörés még várat magára. Vagy talán el sem érkezik?

Örömtréning technikája

Szükségünk van a pihenésre, de nem mindegy, milyen körülmények között és hogyan töltjük a stresszes hétköznapok utáni lazítást.