Menü

Nem mindenkinek jön be a versenysport

Egyszerűen elegem volt abból, hogy mindent percre pontosan, robotszerű szabályok között kellett csinálnom, kezdte történetét a fiatal egyetemista lány, akit nevezzünk Flórának. Imádtam kajakozni, és nem arról volt szó, hogy el szerettem volna távolodni a sport világától, mert erről szó sincs, hanem szerettem volna egy kicsit élni is. A reggeli kelések és edzések miatt, mesélte, nem maradt semmi olyasmire időm középiskolás koromban, amire mondjuk kellett volna, hogy jusson. Szóval soha nem tudtam a barátaimmal elmenni bulizni, vagy nagyon ritkán, de azért az nem volt megfelelő ahhoz, hogy szoros baráti kapcsolatokat fenntartsak. Ellenben a kajak-kenu kemény sport, amiért én ugyan mindenkit becsülök, aki benne van, de azt éreztem, nem tudom, és őszintén nem is akarom felvenni a legjobbakkal a versenyt.

Ez a fajta lemondás nekem nem felel meg, nem szeretem azokat a kemény eredménykényszerket, amiket támasztottak felém. Sokáig magamat hibáztattam, hogyx nem jöttek úgy az eredmények, ahogy kellett volna, de amikor beláttam, hogy csak a korosztályomban biztosan mindig lesz nálam 2-3 jobb versenyző, akkor arra gondoltam, szeretek sportolni, de miért ez legyen az egyetlen fókusz az életemben? Így arra jutottam, 17 éves koromban, hogy felhagyok ezzel a számomra mókuskerékkel. Nem lettem azóta sem kevésbé edzett, mondta Flóra, ám sokkal kiegyensúlyozottabb, és boldogabb vagyok.

Ennek az írásnak persze nem az a célja, hogy az olvasó ördögként tekintsen a versenysportra, mert, ahogy Flóra is mondta, valakinek bejön, pozitív életcéljává válik, és ebben hozza ki magából azt a maximumot és kiválót, ami végső soron értelme az életnek. Szakemberek szerint a szükséges fizikai felkészülés mellett nagyon fontos az is, hogy a fiatal mentális támogatására időt és energiát fordítsunk.

Ehhez sokan javasolják akár szakpszichológus igénybe vételét. a sport területére is vannak olyanok, akik ebben kifejezetten segítséget tudnak nyújtani. A sportban ez különösen fontos, hogy valaki milyen alkattá válik, elengedhetetlen, és ezt már Magyarországon is, igaz elég későn, de felismerték. Mondanunk sem kell, hogy ehhez nem kell semmilyen problémával rendelkeznie a gyermeknek, nem erről szól a dolog. A sportpszichológus szakember a minél jobb teljesítményben nyújt segítséget, valamint előhozza azokat a képsségeket, kidomboríthatja azokat, amelyek segítenek a sportoló gyermeknek abban, hogy könnyebben vegye, egyáltalán, venni tudja a különböző akadályokat. A legfontosabb a gyermek számára, hogy az általa végzett sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszerként élje azt meg, javasolják a szakemberek.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?