Menü

Nem mindenkinek jön be a versenysport

Egyszerűen elegem volt abból, hogy mindent percre pontosan, robotszerű szabályok között kellett csinálnom, kezdte történetét a fiatal egyetemista lány, akit nevezzünk Flórának. Imádtam kajakozni, és nem arról volt szó, hogy el szerettem volna távolodni a sport világától, mert erről szó sincs, hanem szerettem volna egy kicsit élni is. A reggeli kelések és edzések miatt, mesélte, nem maradt semmi olyasmire időm középiskolás koromban, amire mondjuk kellett volna, hogy jusson. Szóval soha nem tudtam a barátaimmal elmenni bulizni, vagy nagyon ritkán, de azért az nem volt megfelelő ahhoz, hogy szoros baráti kapcsolatokat fenntartsak. Ellenben a kajak-kenu kemény sport, amiért én ugyan mindenkit becsülök, aki benne van, de azt éreztem, nem tudom, és őszintén nem is akarom felvenni a legjobbakkal a versenyt.

Ez a fajta lemondás nekem nem felel meg, nem szeretem azokat a kemény eredménykényszerket, amiket támasztottak felém. Sokáig magamat hibáztattam, hogyx nem jöttek úgy az eredmények, ahogy kellett volna, de amikor beláttam, hogy csak a korosztályomban biztosan mindig lesz nálam 2-3 jobb versenyző, akkor arra gondoltam, szeretek sportolni, de miért ez legyen az egyetlen fókusz az életemben? Így arra jutottam, 17 éves koromban, hogy felhagyok ezzel a számomra mókuskerékkel. Nem lettem azóta sem kevésbé edzett, mondta Flóra, ám sokkal kiegyensúlyozottabb, és boldogabb vagyok.

Ennek az írásnak persze nem az a célja, hogy az olvasó ördögként tekintsen a versenysportra, mert, ahogy Flóra is mondta, valakinek bejön, pozitív életcéljává válik, és ebben hozza ki magából azt a maximumot és kiválót, ami végső soron értelme az életnek. Szakemberek szerint a szükséges fizikai felkészülés mellett nagyon fontos az is, hogy a fiatal mentális támogatására időt és energiát fordítsunk.

Ehhez sokan javasolják akár szakpszichológus igénybe vételét. a sport területére is vannak olyanok, akik ebben kifejezetten segítséget tudnak nyújtani. A sportban ez különösen fontos, hogy valaki milyen alkattá válik, elengedhetetlen, és ezt már Magyarországon is, igaz elég későn, de felismerték. Mondanunk sem kell, hogy ehhez nem kell semmilyen problémával rendelkeznie a gyermeknek, nem erről szól a dolog. A sportpszichológus szakember a minél jobb teljesítményben nyújt segítséget, valamint előhozza azokat a képsségeket, kidomboríthatja azokat, amelyek segítenek a sportoló gyermeknek abban, hogy könnyebben vegye, egyáltalán, venni tudja a különböző akadályokat. A legfontosabb a gyermek számára, hogy az általa végzett sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszerként élje azt meg, javasolják a szakemberek.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!