Menü

Nem mindenkinek jön be a versenysport

Egyszerűen elegem volt abból, hogy mindent percre pontosan, robotszerű szabályok között kellett csinálnom, kezdte történetét a fiatal egyetemista lány, akit nevezzünk Flórának. Imádtam kajakozni, és nem arról volt szó, hogy el szerettem volna távolodni a sport világától, mert erről szó sincs, hanem szerettem volna egy kicsit élni is. A reggeli kelések és edzések miatt, mesélte, nem maradt semmi olyasmire időm középiskolás koromban, amire mondjuk kellett volna, hogy jusson. Szóval soha nem tudtam a barátaimmal elmenni bulizni, vagy nagyon ritkán, de azért az nem volt megfelelő ahhoz, hogy szoros baráti kapcsolatokat fenntartsak. Ellenben a kajak-kenu kemény sport, amiért én ugyan mindenkit becsülök, aki benne van, de azt éreztem, nem tudom, és őszintén nem is akarom felvenni a legjobbakkal a versenyt.

Ez a fajta lemondás nekem nem felel meg, nem szeretem azokat a kemény eredménykényszerket, amiket támasztottak felém. Sokáig magamat hibáztattam, hogyx nem jöttek úgy az eredmények, ahogy kellett volna, de amikor beláttam, hogy csak a korosztályomban biztosan mindig lesz nálam 2-3 jobb versenyző, akkor arra gondoltam, szeretek sportolni, de miért ez legyen az egyetlen fókusz az életemben? Így arra jutottam, 17 éves koromban, hogy felhagyok ezzel a számomra mókuskerékkel. Nem lettem azóta sem kevésbé edzett, mondta Flóra, ám sokkal kiegyensúlyozottabb, és boldogabb vagyok.

Ennek az írásnak persze nem az a célja, hogy az olvasó ördögként tekintsen a versenysportra, mert, ahogy Flóra is mondta, valakinek bejön, pozitív életcéljává válik, és ebben hozza ki magából azt a maximumot és kiválót, ami végső soron értelme az életnek. Szakemberek szerint a szükséges fizikai felkészülés mellett nagyon fontos az is, hogy a fiatal mentális támogatására időt és energiát fordítsunk.

Ehhez sokan javasolják akár szakpszichológus igénybe vételét. a sport területére is vannak olyanok, akik ebben kifejezetten segítséget tudnak nyújtani. A sportban ez különösen fontos, hogy valaki milyen alkattá válik, elengedhetetlen, és ezt már Magyarországon is, igaz elég későn, de felismerték. Mondanunk sem kell, hogy ehhez nem kell semmilyen problémával rendelkeznie a gyermeknek, nem erről szól a dolog. A sportpszichológus szakember a minél jobb teljesítményben nyújt segítséget, valamint előhozza azokat a képsségeket, kidomboríthatja azokat, amelyek segítenek a sportoló gyermeknek abban, hogy könnyebben vegye, egyáltalán, venni tudja a különböző akadályokat. A legfontosabb a gyermek számára, hogy az általa végzett sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszerként élje azt meg, javasolják a szakemberek.

Sportoljunk e a munkahelyen?

Ha fix munkaidőnk van, akkor a reggeli felkelés, a munkába menetel és az otthon, pláne ha család is van, háromszögében valljuk be nem mindig egyszerű a mozgást beleszorítani. Ennek persze egyik megoldása, hogy de bele kell, viszont ha van egy jólelkű, befektetni kész munkaadónk, akkor akár a munkahelyen is lehet biztosítani a testmozgást. Ez pedig egy jó befektetés, mert ezáltal a teljesítményünk nem kevesebb, hanem több lesz.

Sport hidegben

Korábbi írásaink közül több szólt arról, hogy ősszel milyen sportoknak érdemes hódolnunk. Az idei őszi időjárás egészen eddig nagyon kellemes, vénasszonyok nyarára emlékeztető volt. A múlt héttől, és különösen ezektől a napoktól kezdve azonban megváltozott a helyzet, csípős hideg időbe váltott át az ősz. Mit lehet ilyenkor tenni? Váltsunk át a hideg időszakban beltéri sportokra vagy inkább éljünk együtt a hideg idővel és továbbra is a szabadtérre helyezzük a hangsúlyt? Mindkét megoldás lehetséges, nézzünk néhány tippet.

Hogyan kezdjünk neki a futásnak?

Már az ősembernek Is futnia kellett, hol a zsákmány érdekében, hol egy vad elől. De hogy maradjunk a történelemnél, a futás hasznosságára talán az legismertebb a marathoni csata utáni futár története. Korunkban azonban már nem az életünkért hanem az Egészségünkért kell inkább futni, persze ez közvetve szintén az életminőségünk javítását jelenti. De mire kell ügyelnünk, hogy az egészséges futás semmiképpen se okozzon újabb sérülést betegséget. Néhány tipp következik, gyakorlott futóktól.

Miért jó kirándulni?

A természetben lenni minden évszakban csodálatos, de talán az ősz az az időszak, amikor a legcsodálatosabb kirándulni. A túrázásnak – legyen szó könnyedebb vagy komoly testmozgásról – több pozitív hatása van testre és lélekre, mint gondolnánk.

„Ennyiért nem érdemes átöltözni”

„Öt kilométerért nem érdemes átöltözni” – mondta egy barátnőm évekkel ezelőtt egy kávézóban, és annyira megütötte a fülemet ez a kijelentés, hogy azóta is a fülemben cseng.