Menü

Tökéletes nasik bármikor

Az olajos magvaknak, dióféléknek rengeteg pozitív hatása van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és legfőképp jótékony zsiradék található bennük. Az olajos magvak méltán rászolgáltak, hogy beillesszük őket étrendünkbe mértékkel, akár minden nap.

A mandula, a lenmag, a tökmag, diófélék, fenyőmag, mogyoró és napraforgómag mind nagyon egészséges és hozzájárulhatnak szívünk egészségének megőrzéséhez. A lenmag emellett nagyon jó emésztésserkentő, segít a székrekedés megelőzésében. A tökmag nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint a többi olajos magnak.

A dióban nagy mennyiségben találhatóak egészséges zsírsavak, melyek segítségével csökkenthető bizonyos daganatos betegségek rizikója. A dió nagy mennyiségben tartalmaz melatonint is, amely egyrészt segít a jobb alvásban, másrészt az anyagcsere működésében is fontos szerepet játszik. Napi mértékletes napraforgómag fogyasztásával csökkenthetjük az asztmarohamok számát, a magas vérnyomást, a szívrohamok és stroke-ok esélyét. A fenyőmagban sok az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, s remekül feldobja a salátáinkat.

A kellemes ízű kesudió nagyszerű réz-, magnézium-, kálium- és vasforrás, emellett pedig A-, K- és E-vitamin is található benne. A kesudiót azoknak a hölgyeknek is érdemes fogyasztaniuk, akik a menstruációt megelőző héten olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint a puffadás, a fejfájás.

A mogyoró a csonthéjasok közül a legtöbb magnéziumot tartalmazza, ez az ásványi anyag segíthet a görcsös fájdalmak enyhítésében. A mogyoró sózatlan változata a legegészségesebb.

Sokakat az olajos magvak ára rettent vissza a fogyasztásuktól, ami érthető, hiszen egy csomag kesudió, mandula nem olcsó élelmiszer, viszont például a tökmag nem kerül sokba, s mégis szintén nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre! A tökmag rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszerünket, jótékonyan hat a vércukorszintre.

Az olajos magvakat érdemes egy-egy étkezés részévé tenni: például salátákra, tésztaételekre, vagy akár uzsonnára gyümölcsök és sajt mellé fogyasztani. Az alma vagy a körte és sajt is nagyon finom dióval például, a pirított tökmag kitűnő választás sütőtökkrémlevesbe, s bármely fent említett olajos ropogtatni való remekül beilleszthető a reggeli müzlibe, zabkásába is.

A fogyókúrák nagyobb része általában tiltja az olajos magvak fogyasztását magas kalóriatartalmuk miatt, azonban egyik legjobb tulajdonsága, hogy eltelít, ezért mértékkel beépíthetjük az étrendünkbe akkor is, ha fogyni szeretnénk.

Az olajos magvak kínálata nagyon széles, hiszen a fent említetteken túl ide tartozik többek között a makadámdió, pisztácia is. Azon túl, hogy nagyon finomak, táplálkozás élettani szempontból is értékes összetevői táplálkozásunknak. Magas kalóriatartalmuknál fogva egy zárt maréknyit ajánlott fogyasztani belőlük, szem előtt tartva, hogy „a mérték az érték”, ám sajnos ezt néha igen nehéz betartani.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani