Menü

Tippek tanuláshoz

Tippek tanuláshoz

Már egy hónapja tart a tanév és egyre közelebbé válik az egyetemisták számára a vizsgaidőszak, az iskolásoknak pedig a félévzárás. A tanulás folyamatában nagyon hangsúlyos, hogyan, kivel, mennyit és hol tanulunk, nem is gondolnánk mennyire. Lássunk pár tippet, ami segíthet a teljesítmény növelésében!

Derítsd ki milyen a tanulási stílusod!

Egyedül szeretsz tanulni vagy a többiekkel? Csendben vagy hangosan? Nem mindegy, nagy különbségek vannak a két típus között!

A tudomány ma többféle tanulási stílust különböztet meg, ilyen az auditív, a vizuális, a mozgásos, a társas, a csendes, az impulzív és a mechanikus stílus. Ezek lényegesen eltérnek egymástól, és a teljesítményt is jelentősen befolyásolják.

Érdemes elvégezni a tanulási stílusról szóló kérdőívet, amely kiértékelésével megtudhatod, melyik jellemez a leginkább és így tanulva jobb eredményeket érhetsz el!

Legyen egy tanuló-sarkod!

Fontos, hogy legyen egy része a szobádnak, vagy akár egy teljesen külön szoba, ahol tanulsz. Ez segíthet a koncentrációban, nem vonja el a figyelmedet.

Légy rendszeres!

A tanárok nem hiába hangsúlyozzák az óráról órára készülést, ami persze a tanulók legnagyobb részénél nem valósul meg. Pedig hasznos, mert a felhalmozódó anyag egy éjszaka alatt nem tud a hosszútávú memóriába kerülni.

Tarts szünetet!

A pihenés nemcsak tanulás előtt és után, hanem közben is szükséges. Állíts fel magadnak egy tanulási rendet, ahol meghatározott időnkét szünetet tarthatsz és megpihenhetsz egy kicsit. Ilyenkor jó átmozgatni az elgémberedett végtagokat, valamint enni és inni egy kicsit.

Jutalmazd magad!

Ha van valami cél, az ember könnyebben tesz erőfeszítéseket. A tanulás során is fontos kisebb célok kitűzés és ha elérted őket, bátran jutalmazd magad bármivel! Ez segíti a motivációt, ám visszafelé nem működik olyan hatékonyan.

Készíts elmetérképet!

Ez a módszer tanulási módszertől függetlenül szinte mindenkinek beválhat. Nagyobb, nehezebb anyag rendszerezésére érdemes elmetérképet készíteni, ami segít a tanulnivaló lerövidítésében, átláthatóságában és érthetőségében is.

Sipos Zsófia

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.