Menü

Tippek tanuláshoz

Tippek tanuláshoz

Már egy hónapja tart a tanév és egyre közelebbé válik az egyetemisták számára a vizsgaidőszak, az iskolásoknak pedig a félévzárás. A tanulás folyamatában nagyon hangsúlyos, hogyan, kivel, mennyit és hol tanulunk, nem is gondolnánk mennyire. Lássunk pár tippet, ami segíthet a teljesítmény növelésében!

Derítsd ki milyen a tanulási stílusod!

Egyedül szeretsz tanulni vagy a többiekkel? Csendben vagy hangosan? Nem mindegy, nagy különbségek vannak a két típus között!

A tudomány ma többféle tanulási stílust különböztet meg, ilyen az auditív, a vizuális, a mozgásos, a társas, a csendes, az impulzív és a mechanikus stílus. Ezek lényegesen eltérnek egymástól, és a teljesítményt is jelentősen befolyásolják.

Érdemes elvégezni a tanulási stílusról szóló kérdőívet, amely kiértékelésével megtudhatod, melyik jellemez a leginkább és így tanulva jobb eredményeket érhetsz el!

Legyen egy tanuló-sarkod!

Fontos, hogy legyen egy része a szobádnak, vagy akár egy teljesen külön szoba, ahol tanulsz. Ez segíthet a koncentrációban, nem vonja el a figyelmedet.

Légy rendszeres!

A tanárok nem hiába hangsúlyozzák az óráról órára készülést, ami persze a tanulók legnagyobb részénél nem valósul meg. Pedig hasznos, mert a felhalmozódó anyag egy éjszaka alatt nem tud a hosszútávú memóriába kerülni.

Tarts szünetet!

A pihenés nemcsak tanulás előtt és után, hanem közben is szükséges. Állíts fel magadnak egy tanulási rendet, ahol meghatározott időnkét szünetet tarthatsz és megpihenhetsz egy kicsit. Ilyenkor jó átmozgatni az elgémberedett végtagokat, valamint enni és inni egy kicsit.

Jutalmazd magad!

Ha van valami cél, az ember könnyebben tesz erőfeszítéseket. A tanulás során is fontos kisebb célok kitűzés és ha elérted őket, bátran jutalmazd magad bármivel! Ez segíti a motivációt, ám visszafelé nem működik olyan hatékonyan.

Készíts elmetérképet!

Ez a módszer tanulási módszertől függetlenül szinte mindenkinek beválhat. Nagyobb, nehezebb anyag rendszerezésére érdemes elmetérképet készíteni, ami segít a tanulnivaló lerövidítésében, átláthatóságában és érthetőségében is.

Sipos Zsófia

Adventi naptár saját kézzel, nemcsak gyerekeknek!

A karácsonyi ünnepkörben az egyik legjobb érzés a várakozás, a készülődés. Ahogy karácsonyi dekorációt, díszeket, ajándékokat, adventi koszorút, vagy ajtódíszt, úgy adventi kalendáriumot is készíthetünk saját magunk, viszont ennek most már gyorsan neki kell állni!

Leves minden nap? Jó ötlet!

Sokaknak javasolják manapság a levesdiétát, aminek különböző okai lehetnek. Ám ez egyáltalán nem jelent lemondást, hiszen rengeteg módon variálhatjuk ezt a fogást. Íme, hét ötlet, ha kedvet kapnál egy hétig alkalmazni a diétát.

Miért ne halogassuk a takarítást?

Sokan szeretik az idejüket jóval szórakoztatóbb tevékenységekkel tölteni, mint a házimunka. Mégsem érdemes sokáig eltekinteni tőle. De mi az oka annak, hogy sokszor elnapoljuk a takarítást, és miért nem tanácsos megtenni?

Y és Z generáció a digitalizáció világában

Mindkét korosztály készség szintjén használja az informatikai szolgáltatásokat és módszereket, könnyen vélhetik róluk, hogy ismereteik, tudásuk és érdeklődésük megelégszik a felszínességgel. Nézzük meg mi is áll valójában a háttérben.

Sportoljunk e a munkahelyen?

Ha fix munkaidőnk van, akkor a reggeli felkelés, a munkába menetel és az otthon, pláne ha család is van, háromszögében valljuk be nem mindig egyszerű a mozgást beleszorítani. Ennek persze egyik megoldása, hogy de bele kell, viszont ha van egy jólelkű, befektetni kész munkaadónk, akkor akár a munkahelyen is lehet biztosítani a testmozgást. Ez pedig egy jó befektetés, mert ezáltal a teljesítményünk nem kevesebb, hanem több lesz.