Menü

Tippek tanuláshoz

Tippek tanuláshoz

Már egy hónapja tart a tanév és egyre közelebbé válik az egyetemisták számára a vizsgaidőszak, az iskolásoknak pedig a félévzárás. A tanulás folyamatában nagyon hangsúlyos, hogyan, kivel, mennyit és hol tanulunk, nem is gondolnánk mennyire. Lássunk pár tippet, ami segíthet a teljesítmény növelésében!

Derítsd ki milyen a tanulási stílusod!

Egyedül szeretsz tanulni vagy a többiekkel? Csendben vagy hangosan? Nem mindegy, nagy különbségek vannak a két típus között!

A tudomány ma többféle tanulási stílust különböztet meg, ilyen az auditív, a vizuális, a mozgásos, a társas, a csendes, az impulzív és a mechanikus stílus. Ezek lényegesen eltérnek egymástól, és a teljesítményt is jelentősen befolyásolják.

Érdemes elvégezni a tanulási stílusról szóló kérdőívet, amely kiértékelésével megtudhatod, melyik jellemez a leginkább és így tanulva jobb eredményeket érhetsz el!

Legyen egy tanuló-sarkod!

Fontos, hogy legyen egy része a szobádnak, vagy akár egy teljesen külön szoba, ahol tanulsz. Ez segíthet a koncentrációban, nem vonja el a figyelmedet.

Légy rendszeres!

A tanárok nem hiába hangsúlyozzák az óráról órára készülést, ami persze a tanulók legnagyobb részénél nem valósul meg. Pedig hasznos, mert a felhalmozódó anyag egy éjszaka alatt nem tud a hosszútávú memóriába kerülni.

Tarts szünetet!

A pihenés nemcsak tanulás előtt és után, hanem közben is szükséges. Állíts fel magadnak egy tanulási rendet, ahol meghatározott időnkét szünetet tarthatsz és megpihenhetsz egy kicsit. Ilyenkor jó átmozgatni az elgémberedett végtagokat, valamint enni és inni egy kicsit.

Jutalmazd magad!

Ha van valami cél, az ember könnyebben tesz erőfeszítéseket. A tanulás során is fontos kisebb célok kitűzés és ha elérted őket, bátran jutalmazd magad bármivel! Ez segíti a motivációt, ám visszafelé nem működik olyan hatékonyan.

Készíts elmetérképet!

Ez a módszer tanulási módszertől függetlenül szinte mindenkinek beválhat. Nagyobb, nehezebb anyag rendszerezésére érdemes elmetérképet készíteni, ami segít a tanulnivaló lerövidítésében, átláthatóságában és érthetőségében is.

Sipos Zsófia

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.