Menü

Teszteld a mikródat!

Az biztos, hogy ha az ember beleássa magát a mikrohullámú sütő használatának előnyei és hátrányai című témába, vagy utánanéz a mikrohullámú sütő ártalmainak, elolvassa az erre vonatkozó cikkeket és tanulmányokat, teljesen tanácstalanná válhat a használatát illetően.

Létezik élet mikrohullámú sütő nélkül, azonban tény, hogy sokkal könnyebb a használatával elvégezni apróbb konyhai teendőket, olvasztásokat, melegítéseket. Tízből kilenc háztartásban biztosan megtalálható ez a kedvelt konyhai eszköz.

A mikró egy olyan konyhai eszköznek készült, amely mikrohullám segítségével melegíti fel a beletett ételt vagy folyadékot.

A modern mikrohullámú sütők elvileg biztonságosak ma már, azonban mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire veszélyesek ezek a készülékek, pláne, hogy bizonyos országokban jó ideje tilos mikrohullámú sütőket reklámozni.

A mikrohullámú sütők úgy melegítik fel az ételt, hogy az azt felépítő molekulákat rezgésre késztetik. A rezgés során a molekulák folyamatosan ütköznek egymással, a folyamat során pedig hő keletkezik. Ehhez sugárzás szükséges, a veszélyt pedig az jelentheti, ha ezek a hullámok a sütő nyílásain kijutnak a szabad térbe. Megnyugtató, hogy a mai modern mikrohullámú sütőknél az ilyen „szivárgásoknak” viszonylag kicsi az esélye, azonban bármennyire biztonságos is, lehetőleg ne ácsorogjunk a bekapcsolt készülék közvetlen közelében.

Hogy a mikrohullámú sütők enged-e ki magából sugárzást, egyszerű és gyors otthoni módszerrel ellenőrizhetjük. Ha a készülék jól szigetelt, akkor nem juthatnak be a rádióhullámok sem, ergo nincs térerő. A próbát úgy végezzük, hogy amikor a mikrosütő nincs üzem alatt, tegyük be a telefonunkat a mikrohullámú sütőbe, majd csukjuk be az ajtót. Ha a mobil hívásra megcsörren, az rossz jel, ugyanis ebben az esetben a mikró árnyékolása nem működik jól. A tesztet elvégzők között az eredmények vegyesek voltak és kiderült, hogy több tényező, például a mikrohullámú sütő kora is befolyásolhatja ezt a kísérletet.

A mikrohullámú sütőket a gyártók úgy alakították ki, hogy a mikrohullámok csak a bekapcsolt sütő terében legyenek jelen, s csak akkor, amikor a sütő ajtaja csukva van. A készülékek szivárgását mindig nemzetközi szabványok alapján tesztelik: nem érheti el a 0,005 wattot négyzetcentiméterenként a sütők külső felületétől számított 5cm-es távolságnál. A forgalomban kapható mikrohullámú sütők a szakértők szerint jóval a határérték alatt vannak, és nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, más vélemények szerint károsak, a benne melegített étel "sugározni" kezd, s akadnak olyanok is, akik szerint rákkeltő hatása van, szívritmuszavart vagy fejfájást okoz. A pro és kontra érveknek azonban se vége, se hossza, mindenki maga döntse el használ-e háztartásában ilyen készüléket, vagy óvatosságból kerüli. Megfontolandó.

Talán megnyugtató hír, hogy azért az sincs annyira közvetlen veszélyben az sem, akinek megcsörren a mikróba helyezett telefonja, mert nem kell számolni túl intenzív a sugárzással. Azonban az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó tanácsai szerint csak a jól szigetelt készülék garancia az egészségügyileg teljesen biztonságos használatra. Az én mobiltelefonom mindenesetre sajnos megszólalt a mikróban.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.