Menü

FOGadd meg, hogy rendesen fogat mosol

A helytelen fogápolás, a rossz fogak, egy rossz tömés, elhalt fog, a fogászati gócok betegségeket okozhatnak. A gyulladások olyan problémákat okozhatnak, mint a hajhullás, ízületi panaszok, belgyógyászati és ideggyógyászati betegségek, bőr- vagy akár szemproblémák. A góckutatás, a helyes fogápolási szokások kialakítása rendkívül fontos.

Magyarországon sajnos a szájhigiénés állapotok aggasztóak. Az ajánlott fogkrémfogyasztás (12 tubus/ fő évente) helyett Magyarországon csak 2-3 tubust használunk el, a magyarok szájából pedig átlagosan tíz fog hiányzik. Mindez megelőzhető lenne, ha legalább félévente elmennénk fogorvoshoz, odafigyelnénk a fogápolásra és nem várnánk meg a panaszokat, tüneteket. Gyakran hallani tévhiteket, melyek megalapozatlanok, de töretlenül fenntartják őket.

A gyerekek esetében óriási tévedés például azt gondolni, hogy a fogápolás a tejfogak esetében szükségtelen. Ezzel egyrészt tévhitben élnek, másrészt nem szoktatják rá a kicsiket a fogápolás fontosságára, ráadásul pont abban a korban mulasztják el, amikor ezt meg kellene alapozni.

A rossz fogsor örökölhető?

Kényelmes kifogás erre hivatkozni, s igen költséges hozzáállás, ha legyintünk és alapos fogápolási szokások gyakorlása helyett kijelentjük, hogy nekünk így is-úgy is rossz fogsorunk lesz, mert ezt örököltük és kész. Nem igazán helytálló ez a gondolkodás.

Elég a szájvíz, vagy a rágógumi? Ha te is ezt gondoltad eddig, akkor ideje elkezdeni az alapos fogmosást, fogtisztítást. A rágógumi nem elég, a szájvíz jó ötlet, de csak fogmosás és akár fogselyemhasználat utáni befejező mozzanatként.

A szájvíz kellemes leheletet biztosít, Ez igaz, ám ez a kellemes érzés nem azt jelenti, hogy tiszták is a fogaink. A fogakon képződő lepedéket csak fogkefe képes megfelelően megtisztítani.

A fogfehérítés ártalmatlan? Majdnem hanyatt esett a fogorvosom, mikor ezt a kérdést meghallotta tőlem, hiszen ez sem igaz. Nekem azt mondta: mindennek van kockázata, így a fogfehérítésnek is. A fogfehérítés kémiai folyamat, nem olyan tartós és megsértheti a fogzománcot.

Elég félévente fogkefét váltani. Nos, aki nem használja, annak biztosan. Aki használja, az kéthavonta vagy akár havonta is vehet egy új fogkefét, ugyanis erősen csökken egy idő után a tisztító hatása.

Sokan nem tudják, de a nyelvünket is meg kell tisztítani, méghozzá úgy, hogy óvatosan sikáljuk le a fogkefével. Némelyik fogkefének van egy kifejezetten erre a célra szolgáló, érdesebb felülete is, használjuk rendszeresen.

A helyes fogápolás tehát kisgyermekkorban kezdődik, méghozzá minél korábban és tudatosabban, következetesebben, annál jobb. Rendszeres fogászati szűrés mellett, naponta legalább kétszer alaposan meg kell tisztítani, a fogközöket fogselyemmel, s máris sokat tettünk fogaink épsége érdekében. A mérsékelt édességfogyasztás, dohányzás és alkoholfogyasztás, kávé, - és teaivás pedig elengedhetetlen, ha nem szeretnénk ápolatlan, elszíneződött, beteg fogakat.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?