Menü

Zene, mint hangulatjavító

Egy új kutatás szerint napi minimum 1 óra zenehallgatás jó hatással van az egészségünkre. A zene központi szerepet tölt be az életünkben, számos dologra gyógyír. Hangulatjavító, stresszcsökkentő. Mit jelent ez pontosan?

A zene lehet nyugtató, feszültséglevezető, vagy felpörgető, vigasztaló vagy felvidító, relaxáló, esetleg motiváló.

Kutatók szerint a boldogság érzését a popzene tudja leginkább kiváltani, a klasszikus zene segítségével például relaxálhatunk, a rock dübörgése pedig a haragot enyhíti és lehetne folytatni a sort, egy azonban biztos: a zene jót tesz a testnek.

A hangok olyanok, mint valamilyen terápiás eszköz kellékei: a dallamok, ritmusok, jó hatással vannak a szívre, az idegekre, a fájdalom csillapítására.

A zene központi szerepet játszik, hiszen hallgatjuk az autóban, a munkahelyen, otthon, edzőteremben, futás közben, házimunka mellett, sokszor élünk a zene adta hangulatjavítás lehetőségével.

A zene nemcsak megnyugtat vagy felkavar, hanem sokszor komplett terapeutás kezelések épülnek dallamra és ritmusra, szakemberek sikerrel alkalmazzák.

Zenei hallásunk összefügg szociális és érzékenységünkkel és értelmi intelligenciánkkal is, hiszen a zene az ember személyiségének érzelmi oldalát fejleszti, gazdagítja.

Régebben – még a magnókazettás korszakban - hallgattam relaxációs zenét, aztán ez elmaradt, pedig a relaxációs dallamoknak számtalan kedvező hatása van.

A relaxációs zene csökkenti a stresszt. Hatására lassul a szívverés, a légzés, megnyugszunk, levezetjük a stresszt. Fokozza a koncentrációt. Erre a természet hangjai a leginkább alkalmasak. Csökkenti a fájdalomérzetet. A relaxációs zene hallgatása közben endorfin hormonok termelődnek, ez pedig csökkenti a fájdalomérzetet. Javítja az agy működését, kedvezően hat a szívünkre, a relaxálás csökkenti a vérnyomást, boldogsághormonok szabadulnak fel, könnyen megtanulhatunk meditálni és ettől nyugodtabbnak érezzük magunkat.

Már napi 60 perc zenehallgatás is gyors, hatásos javulást eredményez, például a tanulásban, a nyugodt alvásban, a stresszkezelésben.

A zene nemcsak egy agyi területre hat, hanem az összesre: a mozgásért, az érzelmekért és a kreativitásért felelős részekre is.

Érdekesség, hogy a zenehallgatás nemcsak ránk, emberekre hat jótékonyan, hanem az állatokra, például a kutyákra is.

Nálunk a suliban nincs iskolarádió, azonban karácsony előtt beszöktem a stúdióba és karácsonyi zenéket játszottam a szünetekben, 4-5 napig az ünnepek előtt. Egész más volt az iskola hangulata, s mivel a zene közösségalkotó hatással is bír, bevezetném több iskolába is a zeneterápiát, zeneoktatást.

Neked melyik a kedvenc zeneszámod?

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.