Menü

Kávézok, tehát vagyok

A kávé, mint ital több száz éve jelen van az európai kultúrájú ember életében, azonban – mondhatni – kultuszi rangra csak az elmúlt században emelkedett. A kávézás már szinte minden felnőtt reggeli rituáléjának része, elmaradhatatlan eleme, ami nélkül „nem tudunk igazán felébredni”.

Jó a kávé?

Az elmúlt évtizedek kutatásai egyre inkább olyan eredményekkel szolgáltak, amik a kávét, mint az egészség megőrzését elősegítő italt tüntették fel ellentétben a nyolcvanas évektől élő szemlélettel, miszerint a napi ötnél több kávé nagyobb eséllyel okoz koszorúér-problémákat. Természetesen ehhez hozzájárul az életmód is, a megfelelő táplálékok fogyasztása és a rendszeres mozgás.

A dietetikusok szerint a rendszeresen kávézók esetében kisebb az esélye például a cukorbetegség kialakulásának. Emellett kimutatták a fogvédelemre gyakorolt pozitív hatását, a mozgás utáni izomláz fájdalmának csökkentését és a menstruációs görcsöknél is segítség lehet.

Más kutatások szerint, a rendszeres kávéfogyasztó nagyobb eséllyel él hosszabb életét. Az Egyesült Királyságban tartott felmérésen fél millió ember vett részt, akiknek majdnem 80%-a kávézott, a kutatás ideje 10 év volt. Az eredmények azt mutatták ki, hogy a napi 2-5 csésze kávét ivók a vizsgált idő alatt 12 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg, mint akik egyáltalán nem ittak. Az érték pedig növekedett a kávé minél nagyobb arányával. Természetesen az eredményben nem csak a kávé-ivás játszik közre, azonban az ismét nyilvánvaló lett, hogy a kávé jó hatással van a szervezetre.

A kávé mindamellett, hogy több pozitív hatást is gyakorol az egészségünkre, lehetnek kevésbé kedvező következményei is. A kulcs a megfelelő mennyiségben van. A felelőtlen kávéfogyasztóknál növeli a szívkárosodás esélyét és a stresszt is, valamint csontritkuláshoz is vezethet.

Hogyan kávézzunk?

Kevesen vannak, akik a kávét csak feketén isszák, legtöbben tej, cukor és egyéb ízesítők kíséretében fogyasztják. Itt is fontos figyelni a mennyiségre, mivel a túl sok cukor is több káros következménnyel járhat az egészségünkre nézve. Érdemes kipróbálni a mézes ízesítést, ami ugyanúgy ellensúlyozni tudja a kávé keserűségét, ám sokkal egészségesebb.

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.