Menü

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Négyből egy szájszag pszichés eredetű

Érdemes megjegyezni, hogy az esetek mintegy negyedében inkább pszichés probléma áll a háttérben, nem pedig valódi kellemetlen szájszag. Sokan úgy vélhetik, hogy büdös a leheletük, annak ellenére, hogy ezt nem támasztja alá semmi, például egy őszinte ismerős objektív véleménye.

A halitofóbiának nevezett tünetegyüttes a rossz szájszagtól való kóros félelem, mely akár szorongást, depressziót, a szociális kapcsolatoktól való indokolatlan rettegést is okozhat. Ilyen esetben nemcsak a szájhigiéniás szokások megváltoztatására, de pszichológus segítségére is szükség van a félelmek feloldásához.Lehet, hogy túl sok a stressz az életünkben, ez ugyanis többek között szájszárazsággal is jár, a szájszárazság pedig rossz leheletet okoz. Ilyenkor az ivás vagy egy cukormentes rágógumi segíthet. Egy másik ok lehet a nyálkő, ami a nyálmirigyek leggyakoribb megbetegedése és összetétele a fogkőéhez hasonló. Sebészeti úton eltávolítható, és így a rossz lehelet is megszüntethető. Noha azt gondolnánk, hogy a szájvíz éppen a friss leheletért felelős, egyes típusai pont fordítottan működhetnek, a bennük található alkohol ugyanis blokkolhatja azoknak az antidiuretikus hormonoknak a felszabadulását, melyek a vízvisszatartást fokozzák a vesében. Így aztán a szervezetünk és a szájunk kiszárad, ami megint rossz lehelethez vezet. Ennek elkerülése érdekében válasszunk alkoholmentes szájvizet.

Lássuk, hogyan is tudjuk megszüntetni a kellemetlen szájszagot?

Naponta kétszer 2-3 percig mosd meg fogad és nyelved!

Használj fogselymet naponta legalább 1 alkalommal!Igyál naponta legalább 2-3 liter folyadékot, hogy frissen tarthasd a leheleted.

Étkezéseket követően használj cukormentes rágógumit, hogy visszaállíthatsd a szájüreged PH értékét!

Fogyassz magas rosttartalmú zöldségeket! Mint például zeller, répa vagy petrezselyem, melyeknek magas rosttartalma elősegíti a szájüreg tisztulását.

Használj felváltva több típusú fogkefét! Tegyen fogkeféjére pár csepp borsmenta-, vagy teafa olajat!

Alapvető, hogy a megfelelő szájhigiéniának, a fogak és a szájüreg állapotának, illetve az esti fogmosásnak komoly szerepe van abban, hogy milyen lesz a reggeli lehelet, fontos azonban, hogy ne csak fogat moss este, de lehetőleg használj fogselymet, illetve nyelvtisztítót is. Hatékony lehet az is, ha elektromos fogkefére váltasz.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.