Menü

Ezeket tudnod kell mielőtt vállalkozásba kezdesz

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

Érzelmek helyett döntsenek a számok

De még mindig ne indíts vállalkozást, amíg nem tudod, hogy egyáltalán megéri-e? Tudnod kell, milyen áron fogsz értékesíteni. A konkurencia megint jó erre. Ha sokkal olcsóbb vagy, az gyanús, hogy akkor biztos nem olyan a minősége, ha sokkal drágább, akkor nem fognak Tőled vásárolni. Ha csak kicsit vagy drágább, akkor magyarázd meg, hogy miért, mitől szebb, jobb a Te terméked, szolgáltatásod, vagy milyen plusz szolgáltatást adsz hozzá, ami esetleg csak Nálad van. Még össze kell gyűjtsed, hogy mennyi pénz kell az induláshoz, indulókészlet, ingatlan, vagy ha bérled, akkor a kaució, gépek, berendezések, szoftverek, honlap, engedélyek, pénztárgép, számlázó program, stb. Majd jönnek a havi költségek, amit akkor is kell fizess, ha még egy forint bevételt nem szereztél. Ilyenek az irodabérlet, rezsi, anyagköltség, munkabér, marketing, könyvelő, telefon és internet költség, bankköltség, karbantartási költségek, oktatási költségek, szakmai előfizetések, biztosítás, szoftverfrissítési díjak, ügyvéd, árukészlet stb.

Ha a bevételből levonva a költségeket egy pozitív számot kapsz, akkor jó úton jársz. Ha már itt negatív az eredmény, akkor vissza a startvonalhoz, tervezd újra vagy válassz másik tevékenységet. Ha nagyjából megvannak a bevételi és költségszámaid, akkor lehet menni könyvelőhöz, adótanácsadóhoz, kiválasztani a megfelelő vállalkozási formát és adózási módot.

Mikor legyél vállalkozó?

Ha függetlenségre vágysz.

Ha magadnak akarsz pénzt keresni.

Ha nem félsz a kihívásoktól.

Ha több pénzt tudsz vele keresni, mintha alkalmazott lennél vagy betennéd a félretett pénzed a bankba vagy más pénzügyi megoldásba.

Ha eleged van abból, hogy mindig a főnöknek van igaza.

Meg kell találnod az egyensúlyt

A vállalkozói lét egyik vonzó tulajdonsága, hogy az ember maga oszthatja be az idejét, de ez persze kívülről nézve sokkal kecsegtetőbbnek tűnik, mint amilyen a valóság. Tény, hogy mivel te vagy a saját magad főnöke, akkor dolgozol, amikor úgy döntesz, de az is igaz, hogy mivel a saját pénzedet teremted elő, nagyon nehéz nemet mondani a munkára, és mivel tiéd minden felelősség, nem is feltétlenül csukhatod be 4 órakor a laptopot azzal, hogy te mára végeztél.

Lesznek lassabb hónapok

Piacképes tudással vagy kiemelkedő tehetséggel, szorgalommal egyáltalán nem olyan lehetetlen dolog jól működő vállalkozást üzemeltetni, sőt sokan jönnek rá, hogy egy átlag fizetés kitermelése közel sem elképzelhetetlen dolog egyéni vállalkozóként.

Azt azonban nem árt észben tartani, hogy vállalkozóként mindig lesznek forgalmasabb és lassabb hónapjaid: ezekre érdemes előre készülni, de idővel biztosan ki is tapasztalod, hogy mikor következnek be.Szintén a vállalkozás jellegétől függ, hogy vannak-e például szezonális hullámvölgyek vagy éppen olyan időszakok, amikor magasabb bevételre számíthatsz, lesznek-e olyan hónapok, amikor biztosan magasabbak a kiadásaid is.

Ez pedig azt is jelenti, hogy nem engedheted meg többé magadnak, hogy hónapról hónapra élj, vállalkozóként mindig kell, hogy tartalékod is legyen, gondolva azokra az időszakokra, amikor valami miatt lassabb lesz a biznisz.

Szerző: Udvari Fanni

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.