Menü

Ezeket tudnod kell mielőtt vállalkozásba kezdesz

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

Érzelmek helyett döntsenek a számok

De még mindig ne indíts vállalkozást, amíg nem tudod, hogy egyáltalán megéri-e? Tudnod kell, milyen áron fogsz értékesíteni. A konkurencia megint jó erre. Ha sokkal olcsóbb vagy, az gyanús, hogy akkor biztos nem olyan a minősége, ha sokkal drágább, akkor nem fognak Tőled vásárolni. Ha csak kicsit vagy drágább, akkor magyarázd meg, hogy miért, mitől szebb, jobb a Te terméked, szolgáltatásod, vagy milyen plusz szolgáltatást adsz hozzá, ami esetleg csak Nálad van. Még össze kell gyűjtsed, hogy mennyi pénz kell az induláshoz, indulókészlet, ingatlan, vagy ha bérled, akkor a kaució, gépek, berendezések, szoftverek, honlap, engedélyek, pénztárgép, számlázó program, stb. Majd jönnek a havi költségek, amit akkor is kell fizess, ha még egy forint bevételt nem szereztél. Ilyenek az irodabérlet, rezsi, anyagköltség, munkabér, marketing, könyvelő, telefon és internet költség, bankköltség, karbantartási költségek, oktatási költségek, szakmai előfizetések, biztosítás, szoftverfrissítési díjak, ügyvéd, árukészlet stb.

Ha a bevételből levonva a költségeket egy pozitív számot kapsz, akkor jó úton jársz. Ha már itt negatív az eredmény, akkor vissza a startvonalhoz, tervezd újra vagy válassz másik tevékenységet. Ha nagyjából megvannak a bevételi és költségszámaid, akkor lehet menni könyvelőhöz, adótanácsadóhoz, kiválasztani a megfelelő vállalkozási formát és adózási módot.

Mikor legyél vállalkozó?

Ha függetlenségre vágysz.

Ha magadnak akarsz pénzt keresni.

Ha nem félsz a kihívásoktól.

Ha több pénzt tudsz vele keresni, mintha alkalmazott lennél vagy betennéd a félretett pénzed a bankba vagy más pénzügyi megoldásba.

Ha eleged van abból, hogy mindig a főnöknek van igaza.

Meg kell találnod az egyensúlyt

A vállalkozói lét egyik vonzó tulajdonsága, hogy az ember maga oszthatja be az idejét, de ez persze kívülről nézve sokkal kecsegtetőbbnek tűnik, mint amilyen a valóság. Tény, hogy mivel te vagy a saját magad főnöke, akkor dolgozol, amikor úgy döntesz, de az is igaz, hogy mivel a saját pénzedet teremted elő, nagyon nehéz nemet mondani a munkára, és mivel tiéd minden felelősség, nem is feltétlenül csukhatod be 4 órakor a laptopot azzal, hogy te mára végeztél.

Lesznek lassabb hónapok

Piacképes tudással vagy kiemelkedő tehetséggel, szorgalommal egyáltalán nem olyan lehetetlen dolog jól működő vállalkozást üzemeltetni, sőt sokan jönnek rá, hogy egy átlag fizetés kitermelése közel sem elképzelhetetlen dolog egyéni vállalkozóként.

Azt azonban nem árt észben tartani, hogy vállalkozóként mindig lesznek forgalmasabb és lassabb hónapjaid: ezekre érdemes előre készülni, de idővel biztosan ki is tapasztalod, hogy mikor következnek be.Szintén a vállalkozás jellegétől függ, hogy vannak-e például szezonális hullámvölgyek vagy éppen olyan időszakok, amikor magasabb bevételre számíthatsz, lesznek-e olyan hónapok, amikor biztosan magasabbak a kiadásaid is.

Ez pedig azt is jelenti, hogy nem engedheted meg többé magadnak, hogy hónapról hónapra élj, vállalkozóként mindig kell, hogy tartalékod is legyen, gondolva azokra az időszakokra, amikor valami miatt lassabb lesz a biznisz.

Szerző: Udvari Fanni

A sport immunrendszerre gyakorolt hatásai

Egy kutatás szerint már 20 perc mérsékelt testedzés is stimulálja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású sejtes immunválaszt produkál.

Távmunka előnyei

A távmunka sokak szemében még a mai napig egy elérhetetlen álom. Úgy képzelik el az irodai kötöttségek alól mentes embereket, mint akik egész nap a tengerparton koktélt szürcsölgetve nyomkodják a laptopjukat és hó végén hatalmas összegeket tesznek zsebre.

A friss levegő fontossága

A szabad levegőn való tartózkodás a fertőzés elleni védelem szempontjából is kedvező hatású. Különösen a felső légutak fertőzése esetén fontos, hogy levegőre menjen a gyermek, mert csak úgy tudja elérni, hogy a kilélegzett levegő helyett baktériummentes levegőt lélegezzen be.

Koronavírus lelki hatásai

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is.

Újra a szülőkkel lakni

Az otthon lakás szembesíti az embert egy csomó dologgal, hogy honnan jött, kitől mit örökölt, miért lett olyan, amilyen. Ezeken nem kell nagyon gondolkodni. Elég felvenni egy katonazöld nadrágot, egy türkizkék mackófelsőt, felhúzni a kertészkesztyűt, majd kint meglátni apukámat pontosan ugyanezekbe a színekbe öltözve gyomlálás közben.