Menü

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Bevallom, jó magam sem táplálkozom egészségesen reggel, már ami a hivatalos álláspontot illeti. Ha valóban laktató ételt akarok enni, akkor ugyanis nem ajánlott sem a pékáru, sem a joghurt, igaz utóbbi csak éhgyomorra nem. Pedig általában ezeket, illetve tejet fogyasztok reggelire. Tehát változtatni kell. Szintén kerülendőnek tartják a szénsavas üdítőket, a citrus gyümölcsöket vagy a paradicsomot is.

Hogy mit érdemes enni? Nekem is mondták már, hogy fogyasszak több zabpelyhet, tojást, búzacsírát reggelire. Bevallom, ezeket kevésbé szoktam enni, bár első körben a zabpelyhet éppen elfogadhatónak tartom. Emellett könnyen, bár talán drágábban, de hozzá lehet jutni az élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyérhez is. Akad pár olyan gyümölcs, a dinnye, a szőlő, az áfonya, amik általában szezonális jellegűek. Mivel jó magam is gyomorsavas vagyok, így erre hatványozottan oda kell figyelnem, így valóban, olyanokat kell, kellene ennem, amik ezt csökkentik, a kialakulásukat megakadályozzák.

Bevallom egyébként, ha eljön a szezonjuk, nagyon szeretek dinnyéket, sárgát és görögöt egyaránt enni, pont ezekért is, mert kellemesen érzi magát tőle a gyomrom. Amit még érdemes kipróbálni, és megtalálható a háztartásokban, az a méz, ami állítólag az agyi működést is serkenti. Van azért néhány olyan étel, mint a kukoricakása vagy a dió, amit férfiasan bevallom, nem szeretek. Ez persze mindenkinek egyéni meggyőződése és ízlése.

Mindenkinek érdemes áttekinteni, miket lehet és érdemes reggelizni. Meg kell találni az egyensúlyt a laktató és az egészséges étel között, a különböző érzékenységekkel is, mint például a már említett savasodás, számolva. Azt is el kell döntenie, melyik a legfontosabb étkezés, mire fordít nagyobb figyelmet. Vagy esetleg az összesre, és életének egyik központi kérdésévé teszi a helyes táplálkozást. Persze nem mindenki viseli ezt ennyire a szívén. Az ételallergiáról pedig még egy szót sem ejtettünk.

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?