Menü

Vegyél egy nagy levegőt

Nem véletlenül mondják, hogy különböző légzőgyakorlatokkal a szorongásunk, idegességünk mértékét csökkenthetjük, levezethetjük vagy csillapíthatjuk a stresszt, és lenyugtathatjuk magunkat. A relaxációs gyakorlatok alapja a helyes légzéstechnika. Sajnos az emberek nagy része ezt felületesen kezeli, és légzésük közben tüdőtérfogatuknak csak egy részét használják ki. Ennek következménye pedig fáradtság, feszültség, idegesség.

A relaxációs légzőgyakorlatok annak köszönhetik népszerűségüket, hogy szinte bárhol elvégezhetőek, egyszerűek és szinte azonnal érezhetjük a megnyugtató hatásukat. Helyezkedjünk el kényelmesen, egyenes háttal, hunyjuk be a szemünket, relaxáljunk és gondoljunk pozitív dolgokra.

Kilégzéskor próbáljuk meg teljesen kiüríteni a tüdőnket, hasunk behúzásával pedig segítsük a kilégzést. A szobát, ahol a relaxációs légzőgyakorlatokat végezzük, alaposan szellőztessünk ki.

A nyelvet a szájpadlásra kell helyezni, majd 5ig lassan számolva az orron belélegzünk és 10-ig számolva bent tartjuk a levegőt, majd mintha egy gyertyát fújnánk el, lassan visszaszámolva fújjuk ki a levegőt.

Ezt ismételjük meg háromszor egymás után, s hihetetlen mértékben segít ellazulni, megnyugodni.

A gyakorlatsor bármikor bevethető, ha hirtelen fellépő izgalom, vagy idegesség esetén szeretnénk kicsit lecsillapodni, gyors megnyugvást keresni.

Az úgynevezett pranayama jóga egyik alapvető módszere arra, hogy egyensúlyt teremtsen a légzésünkben, amikor nagyon sokat stresszelünk, és szeretnénk valahogy levezetni a feszültséget. Ahhoz, hogy az idegrendszerünk megnyugodjon, először a légzésünket kell uralni és megnyugtatni. Lefekvés előtt, az alvás megkönnyítésére is nagyon hatásos a légzésterápia.

Egyébként a levegővételt is lehet rosszul csinálni, hiszen nem mindig figyelünk erre tudatosan.

Szakemberek szerint legjobb orron át venni a levegőt, hiszen az orrunkon történő légzés megszűri a levegőt a szennyeződésektől. Szájon át történő légzés a nagy hidegben sem ajánlott, nem tesz jót a tüdőnek. Szabadban történő sportoláskor is erre törekedjünk, bár nem mindig lehet betartani, olykor szájon át történő levegővétel szükséges.

A hasi légzés jótékony hatásáról is essen szó. Egészségesebb, mint a mellkasi légzés. Ha figyelünk arra, hogy ezt betartsuk, sokkal energikusabbak lehetünk.

Érdemes a neten relaxációs hanganyagokat, meditációs zenéket keresni és hallgatni, segítik az ellazulást, ami azt hiszem, mai rohanó mókuskerék szerű felgyorsult világunkban, talán napi szinten javasolt lenne.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.