Menü

Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Ajakfékes légzés. A leghatékonyabb légzési gyakorlat az ellenállással szembeni kilégzés. A belélegzett levegőt az összecsücsörített ajkakon keresztül lassan fújja ki a beteg, mintha hang nélkül fütyülne. A kilélegzett levegő útjába állított akadály meggátolja a kishörgők falának az összeesését, és így lehetővé válik az, hogy több levegőt fújjon ki a páciens. Figyelni kell arra, hogy legalább háromszor annyi ideig tartson a kilégzés, mint a belégzés. Már néhány perce ajakfékes légzés érezhetően csökkentheti a nehézlégzést, és emelheti a vér oxigéntartalmát. Az ajakfékes légzés kedvező mechanikai hatásait egészíti ki rezonanciaképzéssel az ún. KS-pipa (kép, hozzáférhetőség). A kilégzés során magasabb nyomás mellett keletkező rezgőmozgás segít leszakítani, illetve felköhöghető magasságba hozni a hörgők falára tapadt váladékot is.

Hasi-rekeszi légzés. Legnagyobb és leggazdaságosabban működő légzőizmunk a rekeszizom. A hasprés fokozásával segíthetjük a lelapult rekeszizmot az eredeti kupolaformájának a visszanyerésére. Fekvő vagy ülő testhelyzetben tegyük a kezünket a hasunkra, és próbáljuk meg a hasunkra beszívni a levegőt. Ha jól csináljuk, akkor belégzéskor a hasunkra tett kezünk megemelkedik. Kilégzéskor a hasra gyakorolt nyomással segítsük a rekeszizmot a minél nagyobb mértékű kilégzésben.

Bizonyos gyógynövények is nagyon jó, méregtelenítő és salaktalanító, frissítő hatással vannak a tüdőnkre. Ilyen a tüdőfű. Pompás tölcsér alakú virágai kezdetben pirosak, majd kék színűre változnak, légzőszervi megbetegedésekre leveléből készítenek teát. Nyálkatartalma folytán a drog irritációcsökkentő hatású, és hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is latba veti, allantoin-tartalma folytán külsőleg kisebb sérüléseket gyógyít vele. Korábban úgy gondolták, hogy a benne levő kovasav kedvezően hat a tüdőbetegségekre, különösen a tuberkulózisra. A homeopátia hörghurut kezelésére használja.

Hasznos ásványi anyagok. A magnézium közvetlenül elősegíti az egészséges légzést, mivel segít ellazítani a légutak izmait. A mag­néziumhiányban szenvedő embe­reknek gyakrabban vannak légzési nehézségeik, mint azoknak, akik­nek magas a magnéziumszintjük.

Megfázáskor a cink gyorsítja a gyógyulást. Azt nem tudjuk, hogy segít-e a megfázások megelőzésé­ben, de sokan állítják, hogy erre a célra is alkalmas.

Mi az edzés légzőrendszerre gyakorolt hatása?

Az edzés során megnövekszik az oxigénszükséglet, a légzésnek ehhez alkalmazkodnia kell, ezért felgyorsul a tüdő munkája, ezért mélyebb és gyakoribb lesz a légzés.A mellkasi nyomásváltozások szívó hatást fejtenek ki a gyűjtőeres rendszerre. Ez a hatás a légzőmozgásokkal párhuzamos. Belégzéskor nő a mellkasüreg, a tüdőben csökken a nyomás. Kilégzéskor csökken a mellkas térfogata, nő a légnyomás a tüdőben, ezzel párhuzamosan nő a vérnyomás is az erekben.A belső szervek tornájához nagyban hozzájárul a teljes tüdőlégzés közben le-feldomborodó rekeszizom nyomása: belégzéskor egyre jobban leszorítja a hasi szerveket, kilégzéskor pedig tehermentesíti azokat.

Egy ember alaplégzéséből egyértelműen következtetni lehet a fizikai és szellemi állapotára. A légzési mód az életmód tükörképe. A helytelenül, rendszer nélkül légző emberek vére nagyon kevés oxigént kap: ez mind a testükben, mind a lelkükben bizonytalanságérzést okoz.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.