Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot
- Dátum: 2020.03.30., 17:01
- Martinka Dia
- édes, élelmiszer, életmód, étel, felhasználás, feltét, főz, frittata, hús, hűtő, kalács, kenyér, kenyérpuding, konzerv, leves, máglyarakás, mákos guba, maradék, maradékmentő, matat, omlett, öntet, pazarlás, pizza, pohárkrém., puding, recept, rizs, sajt, saláta, sós étel, spájz, süt, tejfül, téma, terjedelem, tésztaétel, zöldség
Ha van olyan téma, amelyről hosszan lehetne írni, akkor biztos ez a mai az, persze figyelek majd a terjedelemre, de a végére sose érnék, csak ha magamba fojtom a szót. Ez a téma pedig: matassunk a hűtőben kicsit és alkossunk újat!
Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal! Az a legjobb ezekben a receptekben, hogy nem receptek és nem is kell hozzájuk recept, se mérőedény, se plusz bevásárlás, s felhasználásukkal nemcsak a pazarlást kerüljük el, de gyerekeink előtt is példa lesz a tudatos életmód, a szemétbe dobott élelmiszerhalmok elkerülése.
A maradékokban épp az a jó, hogy rengeteg étel ötletet hordoznak magukban, melyeknek tényleg csak a fantáziánk szab határt.
S akkor jöjjenek a maradékmentő tippek!
A frittata, vagy omlett az egyik örök klasszikus, amibe tényleg bármit beletehetünk, s bele is teszünk. Lehet az zöldség, húsféle, megmaradt rizs, sült húsok, vagy virsli, sajt, tejföl, megmaradt krumpli, minden belemehet. Én legtöbbször a tojásba keverem, s mint egy rántottát olívaolajon megsütöm.
A pizza-alapra is bármilyen feltét kerülhet, ami a hűtőnk aljában árválkodik, bármit rápakolhatunk kedvünk és maradék ételeink szerint.
Egyszerű zöldséges leves is jó ötlet a maradékok felhasználására, de számtalan recept is található világhálón, ha valaki megadott szempontok szerint szeretne nekiállni.
Vacsorára saláta készülhet minden megmaradtból, húsfélék, zöldségek, paradicsomszósz, sajt, tejföl, tojás, amit egy halom zöldsaláta tetejére halmozhatunk, vagy össze is keverhetünk némi öntet kíséretében, de forró főtt tésztával is tálalhatunk.
S ha már tészta! A tésztaételek aztán pláne bármilyen feltéttel tálalhatók, zöldséggel, húsokkal, hús nélkül, sajttal-tejföllel, édes dolgokkal, tonhalkonzervvel, paradicsompürével a teljesség igénye nélkül.
A sós ételek mellett édességek gyártásába is foghatunk, méghozzá maradék kalácsból készíthetünk máglyarakást (ezer éve nem ettem), de nagyon kedvelt nálunk a maradék szikkadt kiflikből készült mákosguba, vagy túróval töltött zsemle. A kenyérpuding is maradékmentő étel, ha esetleg sok kenyér halmozódott fel és pár naposan már nem szívesen fogyasztjuk el magában, de az örök kedvencem amit senki se bénáz el, a pohárkrémek: bárhol akad maradék piskóta, keksz, megszikkadt süti, melyet joghurtokkal, vagy főzött pudinggal, felvert tejszínnel rétegezve olyan szemet gyönyörködtető pohárdesszertet kapunk, amelyről senki meg nem mondaná, hogy szikkadt piskótatekercsként figyelt még az előbb a hűtőből.
Bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb ételek mindig akkor készülnek, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, s mindenféle maradékot felhasználva elkezdünk főzni, úgy, hogy gyakorlatilag minden családtag „bedob valamit”, amit odavalónak gondol. Kedvenc idős rokonom szavajárása: „az se rontsa el”.
Húsvét gyomorrontás nélkül
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Túlevés elleni trükkök
Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.
Hallottál már a bentonitról?
Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.
Az antioxidánsok hatása a szervezetre
Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.
Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?
Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.