Menü

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Ha van olyan téma, amelyről hosszan lehetne írni, akkor biztos ez a mai az, persze figyelek majd a terjedelemre, de a végére sose érnék, csak ha magamba fojtom a szót. Ez a téma pedig: matassunk a hűtőben kicsit és alkossunk újat!

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal! Az a legjobb ezekben a receptekben, hogy nem receptek és nem is kell hozzájuk recept, se mérőedény, se plusz bevásárlás, s felhasználásukkal nemcsak a pazarlást kerüljük el, de gyerekeink előtt is példa lesz a tudatos életmód, a szemétbe dobott élelmiszerhalmok elkerülése.

A maradékokban épp az a jó, hogy rengeteg étel ötletet hordoznak magukban, melyeknek tényleg csak a fantáziánk szab határt.

S akkor jöjjenek a maradékmentő tippek!

A frittata, vagy omlett az egyik örök klasszikus, amibe tényleg bármit beletehetünk, s bele is teszünk. Lehet az zöldség, húsféle, megmaradt rizs, sült húsok, vagy virsli, sajt, tejföl, megmaradt krumpli, minden belemehet. Én legtöbbször a tojásba keverem, s mint egy rántottát olívaolajon megsütöm.

A pizza-alapra is bármilyen feltét kerülhet, ami a hűtőnk aljában árválkodik, bármit rápakolhatunk kedvünk és maradék ételeink szerint.

Egyszerű zöldséges leves is jó ötlet a maradékok felhasználására, de számtalan recept is található világhálón, ha valaki megadott szempontok szerint szeretne nekiállni.

Vacsorára saláta készülhet minden megmaradtból, húsfélék, zöldségek, paradicsomszósz, sajt, tejföl, tojás, amit egy halom zöldsaláta tetejére halmozhatunk, vagy össze is keverhetünk némi öntet kíséretében, de forró főtt tésztával is tálalhatunk.

S ha már tészta! A tésztaételek aztán pláne bármilyen feltéttel tálalhatók, zöldséggel, húsokkal, hús nélkül, sajttal-tejföllel, édes dolgokkal, tonhalkonzervvel, paradicsompürével a teljesség igénye nélkül.

A sós ételek mellett édességek gyártásába is foghatunk, méghozzá maradék kalácsból készíthetünk máglyarakást (ezer éve nem ettem), de nagyon kedvelt nálunk a maradék szikkadt kiflikből készült mákosguba, vagy túróval töltött zsemle. A kenyérpuding is maradékmentő étel, ha esetleg sok kenyér halmozódott fel és pár naposan már nem szívesen fogyasztjuk el magában, de az örök kedvencem amit senki se bénáz el, a pohárkrémek: bárhol akad maradék piskóta, keksz, megszikkadt süti, melyet joghurtokkal, vagy főzött pudinggal, felvert tejszínnel rétegezve olyan szemet gyönyörködtető pohárdesszertet kapunk, amelyről senki meg nem mondaná, hogy szikkadt piskótatekercsként figyelt még az előbb a hűtőből.

Bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb ételek mindig akkor készülnek, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, s mindenféle maradékot felhasználva elkezdünk főzni, úgy, hogy gyakorlatilag minden családtag „bedob valamit”, amit odavalónak gondol. Kedvenc idős rokonom szavajárása: „az se rontsa el”.

A tél csodaszere!

Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Laktóz intoleranciáról fontos tudnivalók

A laktóz intolerancia genetikai tesztje egy hasznos eszköz a tejcukor emésztésére való képesség felmérésére. A teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy egy személy genetikailag hajlamos-e laktóz intoleranciára, és hogy várhatóan meg fog-e jelenni ez az állapot az életkor előrehaladtával

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?