Menü

Cukorfüggőség árulkodó jelei

Az orvosok és a táplálkozási szakértők jó ideje sulykolják már az emberekbe, hogy mennyire fontos lenne csökkenteni a mindennapi cukorfogyasztást. A cukorfüggők többségének azonban addig nem tűnik fel, hogy baj van, amíg észre nem veszi magán egészségtelen étrendje hátulütőit.

Gyakran vagy fáradt

A cukor az agy „üzemanyaga”. Amikor a cukros ételeket „túladagolod”, az módosíthatja az agy azon a részét, amely ellenőrzi, mennyit is eszel. De elveszi az energiád, csökkenti a gondolkozás hatékonyságát, és csökken a koncentrációképességed is.

Zugevés

Igen, nem csak zugivászat létezik. Bárki ehet cukros ételeket egészségtelenül, de ez még nem jelenti azt, hogy cukorfüggő lenne. Ám ha gyakran elveszted a kontrollt, ha többet eszel annál, mint amennyit szándékoztál és ezt még titokban is csinálod, ott már baj van. Főleg, mert utána az érzéstől – és az ételtől is – rosszul érzed magad, kezdj el gyanakodni, és felismerni a helyzetet!

Indokolatlan puffadás

Az egyik legáltalánosabban ismert cukortípus a gyümölcscukor. Ez található pl. az almában, az őszibarackban, de ugyanígy az édesítőkben is, mint amilyen például a magas gyümölcscukor tartalmú kukoricaszirup. Sajnos a fruktóz a szervezet számára egy nehezen emészthető anyag, ezért okoz felfúvódást, puffadást.

Csökkent immunrendszer

A túl magas cukorszint gyengíti a szervezet védekezőképességét. Ennek oka, hogy az immunrendszer 70 %-a az emésztőrendszerben található, működését az egészséges bélbaktériumok támogatják. A cukorban bővelkedő étkezés a káros bélbaktériumok és gombák fejlődését segíti elő, ami negatívan befolyásolja a védekezőrendszert.

Mindig többre és többre vágyunk

Ha úgy érezzük, hogy az édesség iránti vágyunk kielégíthetetlen, az jó eséllyel a kezdődő függőség jele. Mivel tolerancia alakul ki, az igényeket mindig nagyobb mennyiséggel tudjuk csak kielégíteni.

Mi a függőség?

A függőség hivatalos meghatározása szerint, kémiailag függünk egy anyagtól, ha a következő tünetek közül legalább hármat tapasztalunk tizenkét hónap alatt:

1. Megnövekedett tolerancia: egyre több kell belőle, hogy elérjük ugyanazt a hatást.

2. Elvonási tünetek: jelentős negatív hatás, ha abbahagyjuk.

3. Túlzott használat: többet fogyasztunk, mint amennyit kellene, vagy normális lenne.

4. Önkontroll elvesztése: a viselkedésünket az anyag befolyásolja.

5. Kivételes erőfeszítés a megszerzésére: túlmutat azon, ami ésszerű lenne, hogy hozzájussunk.

6. Túlzott prioritás: használatát előbbre vesszük más fontosabb dogok helyett.

7. A negatív következmények figyelmen kívül hagyása: a folytatólagos használat a negatív következmények ellenére.

Egyél fehérjét!

Az éhség megfoszt attól, hogy ellenállj a cukor iránti vágynak. Egyél fehérjét! Ez egyszerű módja annak, hogy megfékezd a sóvárgásod. A magas fehérjetartalmú ételek lassabban emésztődnek meg, ezért a telítettség érzete tartósabb. A protein nem emeli meg a vércukorszintet, ahogyan a cukrok és a finomított szénhidrátok. Válassz egészséges proteinforrásokat (például sovány csirke, alacsony zsírtartalmú joghurt, tojás, dió vagy bab).

Egyél rostot!

A rostok mindig segítik a teljes értékű, helyes táplálkozás kialakítását. A magas rosttartalmú ételek sok energiát adnak, és nem okoznak ingadozást a vércukorszintben. Így nem fogod éhesnek érezni magad étkezés után. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát! Bónusz: a rost véd a szívbetegségektől és bizonyos rákos megbetegedésektől is.

Amikor először csökkented a cukor mennyiségét, elvonási tüneteket tapasztalhatsz. Lehet, hogy fáradt leszel, kedvetlen vagy ingerült. De ezek az érzések nagyon rövid életűek. A tudat, hogy hamarosan megszabaszulsz a cukorfüggőségtől, és elindulsz egy egészségesebb élet felé, elegendő motiváció.

Szerző: Udvari Fanni

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?