Menü

A legfinomabb krémlevesek

A zöldségkrémlevesek híresek arról, hogy gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni őket. A sokféle alapból készülő ételeket sokféle módon is fűszerezhetjük, ami különlegessé varázsolja az ízvilágot. Pár csavarral pedig az egyszerű receptből rendkívül finom és rendkívüli leves készülhet.

Először süsd, csak utána főzz!

A répa tele van hasznos tápanyagokkal és krémlevesben még nagyon finom is!

Elsőként körülbelül fél kilogramm répát hámozz és tisztíts meg, majd feldarabolva helyezd tepsibe és locsold meg olívaolajjal és fűszerezd sóval, borssal. Mialatt fél órát sülnek a répadarabok 425 f-en, szeletelj fel egy fej vöröshagymát, amit szintén olívaolajon párold üvegesre hozzáadva fokhagymát és egy kanálnyi reszelt gyömbért. Ezután következik a fűszerezés, koriandert és kurkumát adjunk hozzá majd keverjük el. Majd add hozzá az előre elkészített zöldségalaplevet és a sütőben szép puhára sült répákkal együtt botmixerrel pürésítsd össze. Hogy finom és krémes legyen növényi tejet vagy tejszínt is keverj hozzá. A sűrű krémlevest pirított kenyérrel tálald.

Francia módra

Ez a leves igazi zöldségbomba, hiszen nagyon sokféle finomság szerepel a hozzávalói között!

Szükség lesz hozzá: póréhagymára, karfiolra, zöldbabra és borsóra, valamint cukkinire is. Emellett még egy-egy répa, petrezselyem, krumpli, vöröshagyma és paprika is kelleni fog.

A megtisztított és felkockázott zöldségeket lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet ellepje. Ezután puhára főzzük őket és ha készen van egy kis vajjal pürésítjük a levet. A szép, sűrű levest szintén (lehetőleg serpenyőben készített) pirítóssal tálaljuk.

Hidegen is finom

Bár a zöldségkrémlevest alapvetően melegen fogyasztjuk, hidegen, kicsit más hozzávalókkal egy új ízvilágot kaphatunk.

Az apróra vágott egy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, ezután hozzáadunk egy felszeletelt paprikát és két-két paradicsomot és kígyóuborkát. Ezután felöntjük vízzel és ízesítjük sóval, borssal és egy nagyon kicsi cukorral. Addig főzzük, amíg átpuhulnak, ez körülbelül negyedórát jelent. Összeturmixoljuk a főtt zöldségeket, majd miután kihűlt még egy-két órára a hűtőbe tesszük. Amikor már tényleg teljesen hideg, tálalhatjuk. Ízlés szerint tejföllel, egy kis bazsalikommal a tetején.

A rendszeres és friss zöldségfogyasztás a nyár közeledtével egyre egyszerűbben megoldható. Ha tehetjük vásároljunk helyi termelőktől, hiszen sokkal finomabb ilyen alapanyagokból készült ételeket fogyasztani. A rendszeres, napi szintű zöldségfogyasztás pedig az immunrendszert erősíti, amire a járvány idején nagy szükségünk van.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.