Menü

A legfinomabb krémlevesek

A zöldségkrémlevesek híresek arról, hogy gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni őket. A sokféle alapból készülő ételeket sokféle módon is fűszerezhetjük, ami különlegessé varázsolja az ízvilágot. Pár csavarral pedig az egyszerű receptből rendkívül finom és rendkívüli leves készülhet.

Először süsd, csak utána főzz!

A répa tele van hasznos tápanyagokkal és krémlevesben még nagyon finom is!

Elsőként körülbelül fél kilogramm répát hámozz és tisztíts meg, majd feldarabolva helyezd tepsibe és locsold meg olívaolajjal és fűszerezd sóval, borssal. Mialatt fél órát sülnek a répadarabok 425 f-en, szeletelj fel egy fej vöröshagymát, amit szintén olívaolajon párold üvegesre hozzáadva fokhagymát és egy kanálnyi reszelt gyömbért. Ezután következik a fűszerezés, koriandert és kurkumát adjunk hozzá majd keverjük el. Majd add hozzá az előre elkészített zöldségalaplevet és a sütőben szép puhára sült répákkal együtt botmixerrel pürésítsd össze. Hogy finom és krémes legyen növényi tejet vagy tejszínt is keverj hozzá. A sűrű krémlevest pirított kenyérrel tálald.

Francia módra

Ez a leves igazi zöldségbomba, hiszen nagyon sokféle finomság szerepel a hozzávalói között!

Szükség lesz hozzá: póréhagymára, karfiolra, zöldbabra és borsóra, valamint cukkinire is. Emellett még egy-egy répa, petrezselyem, krumpli, vöröshagyma és paprika is kelleni fog.

A megtisztított és felkockázott zöldségeket lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet ellepje. Ezután puhára főzzük őket és ha készen van egy kis vajjal pürésítjük a levet. A szép, sűrű levest szintén (lehetőleg serpenyőben készített) pirítóssal tálaljuk.

Hidegen is finom

Bár a zöldségkrémlevest alapvetően melegen fogyasztjuk, hidegen, kicsit más hozzávalókkal egy új ízvilágot kaphatunk.

Az apróra vágott egy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, ezután hozzáadunk egy felszeletelt paprikát és két-két paradicsomot és kígyóuborkát. Ezután felöntjük vízzel és ízesítjük sóval, borssal és egy nagyon kicsi cukorral. Addig főzzük, amíg átpuhulnak, ez körülbelül negyedórát jelent. Összeturmixoljuk a főtt zöldségeket, majd miután kihűlt még egy-két órára a hűtőbe tesszük. Amikor már tényleg teljesen hideg, tálalhatjuk. Ízlés szerint tejföllel, egy kis bazsalikommal a tetején.

A rendszeres és friss zöldségfogyasztás a nyár közeledtével egyre egyszerűbben megoldható. Ha tehetjük vásároljunk helyi termelőktől, hiszen sokkal finomabb ilyen alapanyagokból készült ételeket fogyasztani. A rendszeres, napi szintű zöldségfogyasztás pedig az immunrendszert erősíti, amire a járvány idején nagy szükségünk van.

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Egészséges nassolnivalók

Ha fogyókúrázol, akkor is ennél, ha amúgy nem vagy éhes. Ilyenkor inkább engedj a kísértésnek! Válogass kedvedre az alábbi 21 finomság közül, melyek ráadásul nem tartalmaznak többet 100 kalóriánál.

Falászavar – mi az oka?

A falászavarnak nevezett kontrollálatlan falásrohamok 2013-ben jelentek meg önálló kórképként a mentális betegségek rendszerében. Falászavar esetén hirtelen és egyszerre jóval több ételt és ezáltal több kalóriát fogyaszt az illető.

Várandósság alatti étrend

Nem, nem kettő helyett eszünk. Ikrek esetén se három helyett. Minőséget és nagyon jól megkomponált, tápanyagdús táplálkozást kell összerakni. Nem is olyan egyszerű.

Spárga a szuperegészségért

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojásfehérje tartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.