Menü

Mit jelent, hogy valami adaptogén?

Első alkalommal egyik kedvenc bioboltom eladójának szájából hallottam a kifejezést, akivel szinte bármeddig el tudnék beszélgetni a gyógynövényekről, leginkább úgy, hogy ő beszél, én meg hallgatom, azonban egy kis utána olvasással, utánajárással képet lehet kapni a gyógynövényekről, étrendkiegészítőkről, adaptogén szerekről.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az „adaptogén gyógynövény” kifejezéssel, de mit is jelent? Az angol eredetű kifejezés alkalmazkodó, intelligens gyógynövényeket jelent. „Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül” – írja a Wikipédia. De mit is jelent ez pontosan?

Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség fokozása.

Őseink már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy vannak bizonyos növények, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekre egyaránt kedvező hatást váltanak ki, s valóban, a kutatások alapján elmondhatjuk, hogy létezik 22 olyan gyógynövény, ami harmonizálja, egyensúlyban tartja belső elválasztású mirigyeinket és segíti, erősíti az immunrendszerünket. Alulműködő szerveinket felgyorsítja, a túlműködőket pedig lelassítja. Magyarán ott hatnak, ahol kell, ahol szükség van rájuk. Úgy reagálnak, ahogy a szervezetünknek az adott pillanatban éppen a legjobb, s teszik mindezt mellékhatások nélkül.

Néhány ismert ilyen pompás csodanövényünk: fokhagyma, ginzeng, mely felpörgeti a fizikai és szellemi teljesítményt, csökkenti a fáradtságot, növeli az immunrendszer védekező képességét. Az ashwagandha, mely csökkenti a kortizol szintet, mely az elhízással és a gyulladással függ össze. A gingko, csicseriborsó, kasvirág, rózsagyökér, görögszéna, a kurkuma, mely nagyon jó ízületi gyulladásokra.

Ismert adaptogén növényeink – a teljesség igénye nélkül - a goji bogyó, mely nyugtat, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, jótékony az alvási panaszokra, javítja a közérzetet, a szőlőmag, mely feszültségcsökkentő, az orbáncfű, mely alvásjavító, oldja a depressziót, a híres aloe vera, a maca gyökér, az édesgyökér, az astragalus, a pecsétviaszgomba és még mások.

Fontos tudni azonban, hogy ha ezek mellett a csodanövények mellett döntesz, csak az ajánlott mennyiséget szedd és kérd ki szakember tanácsát.

Az adaptogén gyógynövények tehát egyedülálló módon gyakorolnak pozitív hatást szervezetünkre: igyekszenek egyensúlyt teremteni szerveink működésében, s nem véletlen, hogy ezeket a növények évezredek óta használják. Az intelligens gyógynövények mellékhatás nélkül gyógyítanak, és az immunrendszert is megerősítik. Milyen csodálatos dolgokat alkot a természet!

Sütés nélküli, krémes finomság fél órán belül

Előfordul, hogy édességre vágyunk, de nincs kedvünk bajlódni a sütéssel, vagy biztosra akarunk menni egy sütés nélküli egyszerű és finom desszerttel. Ilyenkor jönnek jól a különféle hűtős édességek, a sütés nélküli túrótorták, sajttorták, joghurtos és krémes finomságok.

5 saját testsúlyos gyakorlat, ami gyönyörű alakot farag

A saját testsúlyos gyakorlatok előnye, hogy nem igényelnek eszközt, ez az eszköz már adott - a saját test súlyát használják az erősítéshez. Az alábbi gyakorlatok ráadásul egyszerre több nagyobb izomcsoportot is megmozgatnak, ezzel maximalizálva a hatékonyságot.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Hogy lehet megelőzni, mi a megoldás?