Menü

Mit jelent, hogy valami adaptogén?

Első alkalommal egyik kedvenc bioboltom eladójának szájából hallottam a kifejezést, akivel szinte bármeddig el tudnék beszélgetni a gyógynövényekről, leginkább úgy, hogy ő beszél, én meg hallgatom, azonban egy kis utána olvasással, utánajárással képet lehet kapni a gyógynövényekről, étrendkiegészítőkről, adaptogén szerekről.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az „adaptogén gyógynövény” kifejezéssel, de mit is jelent? Az angol eredetű kifejezés alkalmazkodó, intelligens gyógynövényeket jelent. „Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül” – írja a Wikipédia. De mit is jelent ez pontosan?

Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség fokozása.

Őseink már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy vannak bizonyos növények, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekre egyaránt kedvező hatást váltanak ki, s valóban, a kutatások alapján elmondhatjuk, hogy létezik 22 olyan gyógynövény, ami harmonizálja, egyensúlyban tartja belső elválasztású mirigyeinket és segíti, erősíti az immunrendszerünket. Alulműködő szerveinket felgyorsítja, a túlműködőket pedig lelassítja. Magyarán ott hatnak, ahol kell, ahol szükség van rájuk. Úgy reagálnak, ahogy a szervezetünknek az adott pillanatban éppen a legjobb, s teszik mindezt mellékhatások nélkül.

Néhány ismert ilyen pompás csodanövényünk: fokhagyma, ginzeng, mely felpörgeti a fizikai és szellemi teljesítményt, csökkenti a fáradtságot, növeli az immunrendszer védekező képességét. Az ashwagandha, mely csökkenti a kortizol szintet, mely az elhízással és a gyulladással függ össze. A gingko, csicseriborsó, kasvirág, rózsagyökér, görögszéna, a kurkuma, mely nagyon jó ízületi gyulladásokra.

Ismert adaptogén növényeink – a teljesség igénye nélkül - a goji bogyó, mely nyugtat, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, jótékony az alvási panaszokra, javítja a közérzetet, a szőlőmag, mely feszültségcsökkentő, az orbáncfű, mely alvásjavító, oldja a depressziót, a híres aloe vera, a maca gyökér, az édesgyökér, az astragalus, a pecsétviaszgomba és még mások.

Fontos tudni azonban, hogy ha ezek mellett a csodanövények mellett döntesz, csak az ajánlott mennyiséget szedd és kérd ki szakember tanácsát.

Az adaptogén gyógynövények tehát egyedülálló módon gyakorolnak pozitív hatást szervezetünkre: igyekszenek egyensúlyt teremteni szerveink működésében, s nem véletlen, hogy ezeket a növények évezredek óta használják. Az intelligens gyógynövények mellékhatás nélkül gyógyítanak, és az immunrendszert is megerősítik. Milyen csodálatos dolgokat alkot a természet!

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.