Menü

Mit jelent, hogy valami adaptogén?

Első alkalommal egyik kedvenc bioboltom eladójának szájából hallottam a kifejezést, akivel szinte bármeddig el tudnék beszélgetni a gyógynövényekről, leginkább úgy, hogy ő beszél, én meg hallgatom, azonban egy kis utána olvasással, utánajárással képet lehet kapni a gyógynövényekről, étrendkiegészítőkről, adaptogén szerekről.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az „adaptogén gyógynövény” kifejezéssel, de mit is jelent? Az angol eredetű kifejezés alkalmazkodó, intelligens gyógynövényeket jelent. „Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül” – írja a Wikipédia. De mit is jelent ez pontosan?

Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség fokozása.

Őseink már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy vannak bizonyos növények, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekre egyaránt kedvező hatást váltanak ki, s valóban, a kutatások alapján elmondhatjuk, hogy létezik 22 olyan gyógynövény, ami harmonizálja, egyensúlyban tartja belső elválasztású mirigyeinket és segíti, erősíti az immunrendszerünket. Alulműködő szerveinket felgyorsítja, a túlműködőket pedig lelassítja. Magyarán ott hatnak, ahol kell, ahol szükség van rájuk. Úgy reagálnak, ahogy a szervezetünknek az adott pillanatban éppen a legjobb, s teszik mindezt mellékhatások nélkül.

Néhány ismert ilyen pompás csodanövényünk: fokhagyma, ginzeng, mely felpörgeti a fizikai és szellemi teljesítményt, csökkenti a fáradtságot, növeli az immunrendszer védekező képességét. Az ashwagandha, mely csökkenti a kortizol szintet, mely az elhízással és a gyulladással függ össze. A gingko, csicseriborsó, kasvirág, rózsagyökér, görögszéna, a kurkuma, mely nagyon jó ízületi gyulladásokra.

Ismert adaptogén növényeink – a teljesség igénye nélkül - a goji bogyó, mely nyugtat, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, jótékony az alvási panaszokra, javítja a közérzetet, a szőlőmag, mely feszültségcsökkentő, az orbáncfű, mely alvásjavító, oldja a depressziót, a híres aloe vera, a maca gyökér, az édesgyökér, az astragalus, a pecsétviaszgomba és még mások.

Fontos tudni azonban, hogy ha ezek mellett a csodanövények mellett döntesz, csak az ajánlott mennyiséget szedd és kérd ki szakember tanácsát.

Az adaptogén gyógynövények tehát egyedülálló módon gyakorolnak pozitív hatást szervezetünkre: igyekszenek egyensúlyt teremteni szerveink működésében, s nem véletlen, hogy ezeket a növények évezredek óta használják. Az intelligens gyógynövények mellékhatás nélkül gyógyítanak, és az immunrendszert is megerősítik. Milyen csodálatos dolgokat alkot a természet!

Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes haj emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. Néha azonban igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.