Frissítő fagylalt receptek házilag
A nyár közeledtével újra nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok. Ha nem vizezett, íz fokozókkal teli édességre vágysz, hanem olyanra, melyet saját kezeddel készítesz, és pontosan tudod az összetevőit, tedd le voksod a házi fagylalt receptek mellett! A gyümölcsös, csokis finomságok garantálják a hűs perceket még a legnagyobb kánikulában is, és boldogsághormonokkal telítik majd szervezeted.
Oreo kekszes fagyi
hozzávalók / 4 adag
5 dl habtejszín
340 g sűrített tej
250 g fehér csokoládé
6 db oreo keksz
elkészítés
A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük.
A sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük.
Hozzáadjuk a tejszínt, és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik.
Az Oreo kekszeket kis darabokra vágjuk, és a krémhez keverjük.
Málnás-vaníliás házi jégkrém
hozzávalók / 5 adag
A rózsaszín málnás részhez
50 g málna (villával összetörve)
100 g krémsajt (natúr vagy 80 g natúr joghurt és 20 g habtejszín)
1 csapott ek porcukor
0.5 teáskanál méz (vagy juharszirup, elhagyható)
A málnás-vaníliás parfé részhez
50 g cukor (ízlés szerint)
0.5 dl víz
3 db tojássárgája
180 g habtejszín
80 g málna (fagyasztott, szétmorzsolt)
0.25 db vanília (kikapart magja)
elkészítés
A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük, és a jégkrém formákba (vagy kicsi joghurtos pohárkákba) teszünk 1-1 evőkanállal. Betesszük a fagyasztóba.
A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk, és amíg kissé hűl, addig:
Mixerrel jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 3 tojássárgájával (kb. 3 perc), ezután a langyosra hűlt sziruppal, gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a sárgákat. (Én lábasban vizet forraltam, amikor a víz felforrt, lezártam alatta a gázt, és erre a forró vizes lábasra állítottam a keverőtálat.)
A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.
Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát, és a masszát a jégkrém formába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát (spatulát, 3-4 összefogott bambusz nyársat v. hurkapálcikát), és lefagyasztjuk.
Fogyasztás előtt pár perccel célszerű kivenni a fagyasztóból, mert akkor könnyedén ki tudjuk venni a formából a jégkrémeket. Ugye milyen egyszerű? És még fagyigép sem kell hozzá!
Mennyei cukormentes banános málnafagyi
hozzávalók / 4 adag
2 közepes db érett banán
20 dkg fagyasztott málna (friss is jó)
1 db vanília (kikapart belseje)
elkészítés
Az érett banánokat, málnát és a vaníliarúd kikapart belsejét összemixeljük.
Én egy üres műanyag tojástartót használtam formának, de lehet szilikon forma, vagy kinek mi van otthon.
Kanállal formába rakjuk, és lefagyasztjuk
Sült fagyi
4 db tojás
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál finomliszt
A fagyihoz
40 dkg csokoládé fagylalt
10 dkg meggy
0.5 dl rum
4 db tojásfehérje
4 ek cukor
1 ek citromlé
elkészítés
A meggyet rumba áztatjuk.
A szokásos eljárás szerint sütünk egy piskótalapot:
A négy tojásfehérjéből pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk.
2 fél tojáshéjat megmosva félreteszünk.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
Majd a 4 ek lisztet.
Lapos tepsibe öntjük, amelyet előtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütőpapírral béleljük.
Forró sütőbe téve mérsékelt lángon megsütjük.
Kihűtjük.
A sütőt bekapcsoljuk, alaposan előmelegítjük.
Kivágunk a piskótából egy akkora lapot, amekkora a tál, amelyen tálalni akarunk, illetve a fagyi dobozának a méretének megfelelőt.
A piskótalapot a tálaló tálra tesszük (amelyet úgy választunk ki, hogy be kell tegyük a forró sütőbe!)
A piskótalapra ráhelyezzük a meggyet.
A tojásfehérjéből a cukorral és a citromlével nagyon kemény habot verünk.
Amikor a sütő már forró, a meggyre helyezzük a fagyit és bevonjuk a kemény cukros tojáshabbal.
Két fél tojáshéjat nyomunk a habba.
Forró sütőben pirosra sütjük - 10 perc.
A tojáshéjakat kiemeljük, a helyükre meggyet teszünk.
Azonnal tálaljuk.
Tejszínfagyi alaprecept
hozzávalók / 12 adag
5 dl habtejszín (teljes zsírtartalmú, hideg)
2.5 dl növényi tejszín (szobahőmérsékletű)
1.5 dl tej (teljes zsírtartalmú, hideg)
30 dkg sűrített tej (cukrozott)
1 csomag habfixáló
0.5 dl méz
elkészítés
A növényi tejszínen kívül mindent jól hűtsünk le (néhány órára a hűtőben, esetleg előző este).
A mézen kívül az összes alapanyagot egyben verjük fel a gépmixerrel, nagyon jól, kb. 15 percig.
Amikor már jó testes, sűrű habot nyertünk, utoljára belecsorgatjuk a mézet.
Jól záródó műanyag dobozokba osztjuk szét, több mint 2 liter fagyink lesz.
Mélyhűtőben fagyasztjuk néhány órán vagy egy éjszakán át.
Ha te is imádod a fagyit, és szívesen csinálnál a forró nyári napokra sajátot ebből az isteni édességből, akkor vágj bele bátran a fagylaltkészítésbe, hiszen fele annyira sem bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.
Szerző: Udvari Fanni
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
Koffein hatása nyáron a szervezetünkre
A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!
Mindent a Koshu szőlőről
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.