Frissítő fagylalt receptek házilag
A nyár közeledtével újra nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok. Ha nem vizezett, íz fokozókkal teli édességre vágysz, hanem olyanra, melyet saját kezeddel készítesz, és pontosan tudod az összetevőit, tedd le voksod a házi fagylalt receptek mellett! A gyümölcsös, csokis finomságok garantálják a hűs perceket még a legnagyobb kánikulában is, és boldogsághormonokkal telítik majd szervezeted.
Oreo kekszes fagyi

hozzávalók / 4 adag
5 dl habtejszín
340 g sűrített tej
250 g fehér csokoládé
6 db oreo keksz
elkészítés
A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük.
A sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük.
Hozzáadjuk a tejszínt, és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik.
Az Oreo kekszeket kis darabokra vágjuk, és a krémhez keverjük.
Málnás-vaníliás házi jégkrém

hozzávalók / 5 adag
A rózsaszín málnás részhez
50 g málna (villával összetörve)
100 g krémsajt (natúr vagy 80 g natúr joghurt és 20 g habtejszín)
1 csapott ek porcukor
0.5 teáskanál méz (vagy juharszirup, elhagyható)
A málnás-vaníliás parfé részhez
50 g cukor (ízlés szerint)
0.5 dl víz
3 db tojássárgája
180 g habtejszín
80 g málna (fagyasztott, szétmorzsolt)
0.25 db vanília (kikapart magja)
elkészítés
A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük, és a jégkrém formákba (vagy kicsi joghurtos pohárkákba) teszünk 1-1 evőkanállal. Betesszük a fagyasztóba.
A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk, és amíg kissé hűl, addig:
Mixerrel jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 3 tojássárgájával (kb. 3 perc), ezután a langyosra hűlt sziruppal, gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a sárgákat. (Én lábasban vizet forraltam, amikor a víz felforrt, lezártam alatta a gázt, és erre a forró vizes lábasra állítottam a keverőtálat.)
A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.
Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát, és a masszát a jégkrém formába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát (spatulát, 3-4 összefogott bambusz nyársat v. hurkapálcikát), és lefagyasztjuk.
Fogyasztás előtt pár perccel célszerű kivenni a fagyasztóból, mert akkor könnyedén ki tudjuk venni a formából a jégkrémeket. Ugye milyen egyszerű? És még fagyigép sem kell hozzá!
Mennyei cukormentes banános málnafagyi

hozzávalók / 4 adag
2 közepes db érett banán
20 dkg fagyasztott málna (friss is jó)
1 db vanília (kikapart belseje)
elkészítés
Az érett banánokat, málnát és a vaníliarúd kikapart belsejét összemixeljük.
Én egy üres műanyag tojástartót használtam formának, de lehet szilikon forma, vagy kinek mi van otthon.
Kanállal formába rakjuk, és lefagyasztjuk
Sült fagyi

4 db tojás
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál finomliszt
A fagyihoz
40 dkg csokoládé fagylalt
10 dkg meggy
0.5 dl rum
4 db tojásfehérje
4 ek cukor
1 ek citromlé
elkészítés
A meggyet rumba áztatjuk.
A szokásos eljárás szerint sütünk egy piskótalapot:
A négy tojásfehérjéből pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk.
2 fél tojáshéjat megmosva félreteszünk.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
Majd a 4 ek lisztet.
Lapos tepsibe öntjük, amelyet előtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütőpapírral béleljük.
Forró sütőbe téve mérsékelt lángon megsütjük.
Kihűtjük.
A sütőt bekapcsoljuk, alaposan előmelegítjük.
Kivágunk a piskótából egy akkora lapot, amekkora a tál, amelyen tálalni akarunk, illetve a fagyi dobozának a méretének megfelelőt.
A piskótalapot a tálaló tálra tesszük (amelyet úgy választunk ki, hogy be kell tegyük a forró sütőbe!)
A piskótalapra ráhelyezzük a meggyet.
A tojásfehérjéből a cukorral és a citromlével nagyon kemény habot verünk.
Amikor a sütő már forró, a meggyre helyezzük a fagyit és bevonjuk a kemény cukros tojáshabbal.
Két fél tojáshéjat nyomunk a habba.
Forró sütőben pirosra sütjük - 10 perc.

A tojáshéjakat kiemeljük, a helyükre meggyet teszünk.
Azonnal tálaljuk.
Tejszínfagyi alaprecept
hozzávalók / 12 adag
5 dl habtejszín (teljes zsírtartalmú, hideg)
2.5 dl növényi tejszín (szobahőmérsékletű)
1.5 dl tej (teljes zsírtartalmú, hideg)
30 dkg sűrített tej (cukrozott)
1 csomag habfixáló
0.5 dl méz
elkészítés
A növényi tejszínen kívül mindent jól hűtsünk le (néhány órára a hűtőben, esetleg előző este).
A mézen kívül az összes alapanyagot egyben verjük fel a gépmixerrel, nagyon jól, kb. 15 percig.
Amikor már jó testes, sűrű habot nyertünk, utoljára belecsorgatjuk a mézet.
Jól záródó műanyag dobozokba osztjuk szét, több mint 2 liter fagyink lesz.
Mélyhűtőben fagyasztjuk néhány órán vagy egy éjszakán át.
Ha te is imádod a fagyit, és szívesen csinálnál a forró nyári napokra sajátot ebből az isteni édességből, akkor vágj bele bátran a fagylaltkészítésbe, hiszen fele annyira sem bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.
Szerző: Udvari Fanni
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.