Várandósság alatti étrend
- Dátum: 2020.05.26., 19:46
- Martinka Dia
- alkohol, átrend, baba, csokoládé, cukor, dohányzás, drog, emésztés, feldolgozott, folyadékfogyasztás, gabona, gyümölcs, ikrek, kakaó, kalóriaszegény, kismama, koffein, közhely, méreganyagok, mérték, olajos magvak, szélsőséges, tápanyagdús, táplálkozás, tejtermékek, telítetlen, telített zsírsav, teljes kiőrlésű, terhesség, toxoplasma, zöldség
Nem, nem kettő helyett eszünk. Ikrek esetén se három helyett. Minőséget és nagyon jól megkomponált, tápanyagdús táplálkozást kell összerakni. Nem is olyan egyszerű.
Hagynám most a közhelyeket, ha nem baj, hiszen azt már tudjuk, hogy sok zöldség, meg gyümölcs meg teljes kiőrlésű és satöbbi…de ezek nem konkrétumok. Nekem azt mondja el valaki, hogy mit miből mennyi. Mit ne, mit igen. Mit mértékkel. Majd akkor elmondom én.
Már van némi rálátásom arra, hogy lehet kevés hízással rengeteg tápanyagot bevinni, eddig két terhességem alatt sikerült, most a harmadik babát várva ismét adott a feladat.
Ugyan pár évvel idősebb lettem, a kilók is ragaszkodnak és a pajzsmirigybetegség se a barátom, de megoldjuk okosban. Hogy kell várandósság alatt enni, miből, mennyit és mikor, mit ne, mit mértékkel, mi tilos, mire figyeljünk.
A „mit ne” az valamivel mégis egyszerűbb, hiszen a dohányzás, a drogfogyasztás, az alkohol egyértelműen káros hatást gyakorolnak a terhességre, így terhesen ezek nem javasoltak, meg persze máskor sem, de nem egy deci vörösborra gondolok, ami szerintem olykor pocakosan sem ördögtől való dolog, családi ünnepekkor nálam legalábbis belefér.
A mértékkel kategória alatt érthetjük a koffeint, ami alatt azt értem, hogy én magam is kávézom, de egy vagy maximum két gyenge tejeskávét kortyolok el elosztva a nap folyamán, s nem iszom mellé 4 bögre teát meg egy liter zero kólát.
A csokoládé és a kakaó koffeintartalma sem elhanyagolható!
A telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékok kerülendőek, helyette használjunk telítetlen zsírsavakban gazdag termékeket.
A feldolgozott ételek nem alakbarát termékek, a túl sok sófogyasztás pedig a vizesedést fogja elősegíteni, a cukorral meg a fenekünket növesztjük pocak helyett.
A bőséges folyadékfogyasztás többet segít, mint hinnénk, a méreganyagok távozásától, a jóllakottság érzésén át a megfelelő emésztésig.
A fertőzések (toxoplasma) elkerülése miatt nem ajánlom a nyers, vagy nem jól átsütött húsok, lágy sajtok, lágytojás fogyasztását, a füstölt áruk sem támogatottak. Én néha fogyasztom a házi disznóságokat, nem kis lelkiismeretfurdalással, pedig maximum 2-3 szelet szalámi csúszott le egyik nap, de leg közelebb inkább elkerülöm.
A nem javasolt dolgok után jöjjenek azok, amiket viszont be kell építeni a napi étrendbe, azok a következő élelmiszercsoportok:
zöldség, gyümölcs (mértékkel), teljes kiőrlésű gabonafélék, fehérje, úgy, mint sovány húsok, szárnyasok, hal, tojás, olajos magvak, valamint csökkentett zsírtartalmú, kalóriaszegény tejtermékek.
Ezekből minden nap kell keresni valami harapnivalót és odatenni a tányérra.
A kismamák étrendjének célja a terhesség alatt megnövekedett tápanyagszükséglet kielégítése. A terhesség első harmadában körülbelül 150, a második és harmadik trimeszterben mintegy 300 kalóriával növekedhet az energiaigény, tehát nem kell kettő helyett enni, s – bár divat lett mostanában – véleményem szerint feltétlen kerülendőek a szélsőséges étrendek, pl. vegán étrend.
Martinka Dia
Az anyatejes szoptatás előnyei
A szoptatás, mint téma, sokak számára erős érzelmeket vált ki, és gyakran vitákat szül, amelyek mélyebb társadalmi és személyes kérdéseket is érintenek. Az egyik fő probléma, hogy sokan csak a szoptatás tápláló szerepét hangsúlyozzák, miközben az ennél sokkal többet jelent. A szoptatás nemcsak étkezés, hanem a csecsemő számára biztonságérzetet, megnyugvást és fájdalomcsillapítást is jelent, ami nem mérhető vagy kontrollálható, ellentétben a táplálkozással, amely könnyen tervezhető és kimutatható.
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
Krupp, a rettegett gyerekkori köhögés
Sokféle köhögéssel társuló megbetegedést ismerünk, melyek gyermekkorban veszélyesebbek, mint a felnőttek körében. Ilyen súlyos betegség a krupp is, ami megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.