Menü

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Máris lelövöm a poént nincs erre egyértelmű igen vagy nem válasz. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

A legtöbb kutatás azt mondja, hogy fontos egy munkahelyen, hogy közösen alakítsuk ki a zenehallgatást szabályait. Ha zene szól a háttérben, az ugyanis tudja fokozni a munkahelyi teljesítményt, tehát serkentőleg hathat ránk, ez ma egy többségében elfogadott nézet. Ha pedig ez a zenehallgatás közös megegyezésen alapszik akkor ez egész iroda teljesítménye jobb lesz. Legyen szó közös stílusról, albumról, vagy mint legtöbbször lenni szokott, közös rádióadóról.

Persze az egyes munkatársad zenei stílusa nagyban különbözhet egymástól. Saját tapasztalatokra is hivatkozva mondhatom, hogy olyan zeneszámokat érdemes hallgatni amiknek kevés a szövege vagy legalábbis nem az anyanyelvünkön szólnak.

Jó hatással lehet tehát a komolyzene vagy az ahhoz hasonló nyugtató dallamok. kutatások egyébként is kimutatták hogy Mozart zenéje általában jó hatással van a dolgozó emberekre, nem érdemes azonban például rap vagy hasonlóan, a szövegre épülő stílusú zenét hallgatni. Az esetek igen nagy százalékában az elvonja a figyelmet, legyen szó bármilyen munkáról. Sokan szeretnek rádiót hallgatni, azonban manapság egyre inkább nyilvánvaló, hogy ott is a zenén van a lényeg, a szövegek itt is negatívan hatnak a munkavégzésre. A munkavállalók általában elutasítják azt, hogyha túl sok a szöveg a rádióban.

Igazából nekünk kell eldönteni hogy szeretünk-e zenét hallgatni és azt milyen módon tesszük. Például a fülhallgató használata jelentheti a kollégák tiszteletét, de sokan vehetik épp ellenkezőleg, tiszteletlenségnek is ezt, hiszen ilyenkor azt mondjuk hogy becsukjuk a világot, senki ne zavarjon minket. Érdemes a zenehallgatásra vonatkozó közös szabályokat a közös munkavégzés legelején megbeszélni. Én például szeretek zenét hallgatni munka közben, de csak olyat, aminek a szövege nem zavar a koncentrációban. Esetemben is az az igazság, hogy magyar zenét kevésbé szeretek hallgatni, mert az a szavak formázásában kifejezetten zavar. Érdekesség azonban, hogy külföldi zeneszámot még ha tudom is a szövegét inkább hallgatom, az kevésbé vonja el a figyelmemet. De legjobb munka közben háttérzeneként, mint fentebb említettem, többségében inkább instrumentális zenét hallgatni.

B.T.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.