Menü

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Máris lelövöm a poént nincs erre egyértelmű igen vagy nem válasz. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

A legtöbb kutatás azt mondja, hogy fontos egy munkahelyen, hogy közösen alakítsuk ki a zenehallgatást szabályait. Ha zene szól a háttérben, az ugyanis tudja fokozni a munkahelyi teljesítményt, tehát serkentőleg hathat ránk, ez ma egy többségében elfogadott nézet. Ha pedig ez a zenehallgatás közös megegyezésen alapszik akkor ez egész iroda teljesítménye jobb lesz. Legyen szó közös stílusról, albumról, vagy mint legtöbbször lenni szokott, közös rádióadóról.

Persze az egyes munkatársad zenei stílusa nagyban különbözhet egymástól. Saját tapasztalatokra is hivatkozva mondhatom, hogy olyan zeneszámokat érdemes hallgatni amiknek kevés a szövege vagy legalábbis nem az anyanyelvünkön szólnak.

Jó hatással lehet tehát a komolyzene vagy az ahhoz hasonló nyugtató dallamok. kutatások egyébként is kimutatták hogy Mozart zenéje általában jó hatással van a dolgozó emberekre, nem érdemes azonban például rap vagy hasonlóan, a szövegre épülő stílusú zenét hallgatni. Az esetek igen nagy százalékában az elvonja a figyelmet, legyen szó bármilyen munkáról. Sokan szeretnek rádiót hallgatni, azonban manapság egyre inkább nyilvánvaló, hogy ott is a zenén van a lényeg, a szövegek itt is negatívan hatnak a munkavégzésre. A munkavállalók általában elutasítják azt, hogyha túl sok a szöveg a rádióban.

Igazából nekünk kell eldönteni hogy szeretünk-e zenét hallgatni és azt milyen módon tesszük. Például a fülhallgató használata jelentheti a kollégák tiszteletét, de sokan vehetik épp ellenkezőleg, tiszteletlenségnek is ezt, hiszen ilyenkor azt mondjuk hogy becsukjuk a világot, senki ne zavarjon minket. Érdemes a zenehallgatásra vonatkozó közös szabályokat a közös munkavégzés legelején megbeszélni. Én például szeretek zenét hallgatni munka közben, de csak olyat, aminek a szövege nem zavar a koncentrációban. Esetemben is az az igazság, hogy magyar zenét kevésbé szeretek hallgatni, mert az a szavak formázásában kifejezetten zavar. Érdekesség azonban, hogy külföldi zeneszámot még ha tudom is a szövegét inkább hallgatom, az kevésbé vonja el a figyelmemet. De legjobb munka közben háttérzeneként, mint fentebb említettem, többségében inkább instrumentális zenét hallgatni.

B.T.

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.