Menü

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal. Mondjuk is miért.

Országosan rengeteg strand nyitott ki újra, és bizonyos feltételekkel birtokba is vehetik őket a kikapcsolódni vágyók. Rengetegen szeretnek úszni is, és most, hogy végre itt a nyár, hódolhatnak is ezen szenvedélyüknek, elméletben. Egyik szempontból tehát éppen szerencsések vagyunk, míg a másikból számítva talán kevésbé. Hiszen a kötelező távolság tartás továbbra is előírás, A vízben illetve a strandokon pedig ennél speciálisabb szabályok is vannak.

Általános előírás, hogy a vízben egy emberre 4 négyzetméter vízfelületnek kell jutnia, A medence mellett a szárazföldön pedig 16 négyzetméternek. Nyilvánvalóan az utóbbi követelmény könnyebben betartható, a vízben a 4 négyzetméter viszont nehezen. Gondoljunk csak bele, hogy egy sávban különböző gyorsaságú emberek úsznak, menthetetlen, hogy az egyik utolérje a másikat. Egyelőre sok ember nem jár a strandokra úszni, úgyhogy még az is a jövő zenéje, hogy hogyan oldják meg ezt a problémát. A puding próbája majd az evés lesz, ha egyáltalán „tálalják elénk azt a pudingot”, ebben az időszakban.

Kicsit más a helyzet a strandon szokásos, vízen kívüli játékokkal. Azok között ugyanis gyakori az úgynevezett non-kontakt sport, mint a frizbi vagy a strandröplabda, így azoknál ez a veszély nem áll fenn. Más a helyzet természetesen egy strandfoci vagy egy strandkézilabda esetén. Kétféle megoldás létezik ezekre az esetekre: vagy egyáltalán nem teszik lehetővé a strandsportok űzését, vagy egyszerűen ott is előírják a másfél méteres távolság tartását. Természetesen ez egy strandfoci vagy strandkézilabda esetében nem lehetséges.

Így egyelőre marad egyfajta kényszeres megoldás: strandra mehetünk, baráti találkozókat szervezhetünk ott, azonban még nem ez lesz az elsődleges színtere a testmozgásnak. A vízilabdások ugyan elkezdtek már edzeni, de a szervezett sporttal egészen más a helyzet.

B. T.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?