Menü

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal. Mondjuk is miért.

Országosan rengeteg strand nyitott ki újra, és bizonyos feltételekkel birtokba is vehetik őket a kikapcsolódni vágyók. Rengetegen szeretnek úszni is, és most, hogy végre itt a nyár, hódolhatnak is ezen szenvedélyüknek, elméletben. Egyik szempontból tehát éppen szerencsések vagyunk, míg a másikból számítva talán kevésbé. Hiszen a kötelező távolság tartás továbbra is előírás, A vízben illetve a strandokon pedig ennél speciálisabb szabályok is vannak.

Általános előírás, hogy a vízben egy emberre 4 négyzetméter vízfelületnek kell jutnia, A medence mellett a szárazföldön pedig 16 négyzetméternek. Nyilvánvalóan az utóbbi követelmény könnyebben betartható, a vízben a 4 négyzetméter viszont nehezen. Gondoljunk csak bele, hogy egy sávban különböző gyorsaságú emberek úsznak, menthetetlen, hogy az egyik utolérje a másikat. Egyelőre sok ember nem jár a strandokra úszni, úgyhogy még az is a jövő zenéje, hogy hogyan oldják meg ezt a problémát. A puding próbája majd az evés lesz, ha egyáltalán „tálalják elénk azt a pudingot”, ebben az időszakban.

Kicsit más a helyzet a strandon szokásos, vízen kívüli játékokkal. Azok között ugyanis gyakori az úgynevezett non-kontakt sport, mint a frizbi vagy a strandröplabda, így azoknál ez a veszély nem áll fenn. Más a helyzet természetesen egy strandfoci vagy egy strandkézilabda esetén. Kétféle megoldás létezik ezekre az esetekre: vagy egyáltalán nem teszik lehetővé a strandsportok űzését, vagy egyszerűen ott is előírják a másfél méteres távolság tartását. Természetesen ez egy strandfoci vagy strandkézilabda esetében nem lehetséges.

Így egyelőre marad egyfajta kényszeres megoldás: strandra mehetünk, baráti találkozókat szervezhetünk ott, azonban még nem ez lesz az elsődleges színtere a testmozgásnak. A vízilabdások ugyan elkezdtek már edzeni, de a szervezett sporttal egészen más a helyzet.

B. T.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.