Menü

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal. Mondjuk is miért.

Országosan rengeteg strand nyitott ki újra, és bizonyos feltételekkel birtokba is vehetik őket a kikapcsolódni vágyók. Rengetegen szeretnek úszni is, és most, hogy végre itt a nyár, hódolhatnak is ezen szenvedélyüknek, elméletben. Egyik szempontból tehát éppen szerencsések vagyunk, míg a másikból számítva talán kevésbé. Hiszen a kötelező távolság tartás továbbra is előírás, A vízben illetve a strandokon pedig ennél speciálisabb szabályok is vannak.

Általános előírás, hogy a vízben egy emberre 4 négyzetméter vízfelületnek kell jutnia, A medence mellett a szárazföldön pedig 16 négyzetméternek. Nyilvánvalóan az utóbbi követelmény könnyebben betartható, a vízben a 4 négyzetméter viszont nehezen. Gondoljunk csak bele, hogy egy sávban különböző gyorsaságú emberek úsznak, menthetetlen, hogy az egyik utolérje a másikat. Egyelőre sok ember nem jár a strandokra úszni, úgyhogy még az is a jövő zenéje, hogy hogyan oldják meg ezt a problémát. A puding próbája majd az evés lesz, ha egyáltalán „tálalják elénk azt a pudingot”, ebben az időszakban.

Kicsit más a helyzet a strandon szokásos, vízen kívüli játékokkal. Azok között ugyanis gyakori az úgynevezett non-kontakt sport, mint a frizbi vagy a strandröplabda, így azoknál ez a veszély nem áll fenn. Más a helyzet természetesen egy strandfoci vagy egy strandkézilabda esetén. Kétféle megoldás létezik ezekre az esetekre: vagy egyáltalán nem teszik lehetővé a strandsportok űzését, vagy egyszerűen ott is előírják a másfél méteres távolság tartását. Természetesen ez egy strandfoci vagy strandkézilabda esetében nem lehetséges.

Így egyelőre marad egyfajta kényszeres megoldás: strandra mehetünk, baráti találkozókat szervezhetünk ott, azonban még nem ez lesz az elsődleges színtere a testmozgásnak. A vízilabdások ugyan elkezdtek már edzeni, de a szervezett sporttal egészen más a helyzet.

B. T.

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Kreatív hobbira vágysz? Fess!

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés is egyben. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal bír?

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!