Menü

Ne szorongj többé!

A szorongással mindannyian találkozunk akár nap mint nap. Ez teljesen rendjén való, hiszen a szorongásnak vagyis a félelemnek gyakran evolúciós funkciója van, megvéd minket, attól, hogy számunkra veszélyes tevékenységeket folytassunk, vagy éberebbé tesz minket, hogy jobban tudjunk figyelni magunkra vagy a szeretteinkre.

Ne hasonlítgasd magad!

A közösségi média különböző felületeinek böngészése nemcsak az önbizalmunkat áshatja alá, de az anyagi helyzetünkkel kapcsolatos szorongásunkat is növelheti, ha folyamatosan azt csekkolgatjuk, hogy mások milyen színvonalon élnek. Ne feledd, a hibáit, problémáit senki sem osztja meg szívesen. Hiába tűnik valami tökéletesnek online, könnyen lehet, hogy a valóság nagyon távol áll a prezentált képektől. Senkinek sincs tökéletes partnere, gyereke és élete, sőt bizonyos kompromisszumokra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy elérje a kitűzött céljait. Ezért sem érdemes másokhoz hasonlítani magunkat, főleg nem akkor, amikor a pénzügyeinket próbáljuk tudatosabban rendezni.

Próbáld ki az automatikus megtakarítást!

Emberek vagyunk, ha rendelkezésünkre áll egy bizonyos összeg, azt nagy eséllyel el is fogjuk költeni. Ezzel pedig sajnos csak tovább erősítjük a pénzügyeinkkel kapcsolatos szorongást. Szerencsére egyre több pénzügyi alkalmazás, netbankfelület biztosít lehetőséget arra, hogy a fizetésünk megérkezése után egy előre meghatározott összeget elkülönítsen, amit így a későbbiekben biztosan nem költünk el. Az automatikus megtakarítás vagy lekötés tehát szuper megoldás lehet, ha a tartalékaink mennyiségének növelése a cél.

Milyen testi tünetekben nyilvánulhat meg a szorongás?

Mivel minden ember és minden szorongás más, ezért nem lehet általánosítani. Az alábbiakban néhány jellemző vegetatív tünetet sorolunk fel, ami fokozott stresszválasz hatására szokott kialakulni. Ezeket az jobb követhetőség érdekében szervrendszerek szerint csoportosítjuk.

Szív és érrendszeri tünetek: Remegés, szapora szívverés, vérnyomás-emelkedés, ájulás, eszméletvesztés, csökkent pulzus, vérnyomásesés.
Légzőszervi tünetek: Gyors légzés, légszomj, nehézlégzés, mellkasi nyomás, a levegő kapkodása, torokgombóc érzés, fulladás érzés, zihálás.
Élénkebb reflexek, feszült izmok, nyugtalanság, szemháj rángatózása, izomrángások, feszült arc, álmatlanság, remegés, merevség, különféle görcsök, nyugtalanság, bizonytalanság, gyengeség érzés, elnehezülő lábak, nehézkes mozgás.
Hasi fájdalom, étvágytalanság, undor, hányinger, gyomorégés, hányás, hasi diszkomfort érzés.

Bőrtünetek: Sápadt vagy kipirult azt, verejtékezés, hőhullámok, viszketés.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres mozgás segít megszabadulni a stressztől

A rendszeres (hetente több alkalommal végzett) aerob testedzés jó stresszűző hatású, emellett karban tartja a szív- és érrendszert is. A jóga, callanetics és egyéb meditációval kombinált mozgásformák végzése is javasolt. Válasszunk a személyiségünkhöz illő sportot, hogy hosszú távon képesek legyünk azt beilleszteni az életmódunkba!

Önismeret!

Figyeljünk önmagunkra! Ismerjük meg, min alapulnak a kellemetlen érzéseink. Önismereti csoport, vagy egyéni terápia segítségével feltárhatjuk félelmeink gyökereit és érzelmi munka segítségével megszelidíthetjük azokat.

Ez a módszer időigényes, de hosszú távon is segít a testi-lelki tudatosság fejlesztésében.

Szerző: Udvari Fanni

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.