Menü

Mennyit kell inni?

A megfelelő vízfogyasztás az egészséges élet alapfeltétele. A szervezetünk körülbelül 70%-át víz teszi ki, ezért is elengedhetetlen a pótlása.

Mire jó a víz?

A víz olyan a testünknek, mint az üzemanyag. A kiegyensúlyozott működéshez bizonyos mennyiséget muszáj bevinni. Ha keveset vagy talán egyáltalán nem iszunk az először fejfájáshoz, fáradékonysághoz vezet. Hogyha a testtömegünk 10%-ának megfelelő víz hiányzik, az már a keringési rendszert veszélyezteti, 20% felett pedig ennek összeomlása, életveszélyes állapot következik be. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen és lehetőleg sokat igyunk.

Mennyi vízre van szükség?

A számok eltérnek női és férfi szempontból, de az életkortól és a testtömegtől is függenek. Gyermekkorban a napi folyadékbevitel egy és két liter között mozog, fiúknál mindig kicsit több, mint lányoknál. Tizennégy éves kor felett már egységesen minimum 2 liter ajánlott nőknek és 2,5 liter férfiaknak. Természetesen ezek irányadó, minimum számok, amelyek az évszakokkal, az időjárással és a mozgás mértékével változnak.

Mikor és mit jó inni?

Vannak időpontok, amikor különösen jó a szervezetnek egy vagy két pohár víz. Rögtön felkelés után érdemes két pohár vizet meginni, ami segít az ébredésben és beindítja az emésztést is.

Nemcsak a víz jó a folyadékpótlásra. Olyan ételeket is fogyaszthatunk, amiknek magas a folyadéktartalma, mint például nyáron a görögdinnye vagy más lédús zöldségek és gyümölcsök.

Akinek nehézkes ennyi vizet meginnia, érdemes kipróbálni a házilag ízesített italokat. Eperdarabokat, citrom vagy narancsszeleteket vagy uborkát is lehet belevágni az innivalóba, ami ettől ízletesebb lesz és több vitamint is tartalmaz.

Hasznos lehet

Sokan vannak, akik egyszerűen elfelejtenek inni, annyira belemerülnek a munkába vagy a tanulásba. A mai világban már erre is létezik egy applikáció, ami emlékeztet, ne felejts el meginni egy pohár vizet.

Mások hasznos tipp a kulacs. Érdemes beszerezni egy jó kulacsot, amit mindenhová el lehet vinni és így bármikor tudjuk használni. A környezetvédelem mellett a folyamatos vízpótlást is elősegíti

A megfelelő folyadékpótlás az egészséges életmód kulcsa. A fizikailag és szellemileg produktív életet alapvetően meghatározza, hogy mennyit iszunk. Az elegendő mennyiségű és jó minőségű víz fogyasztása a kiegyensúlyozottságra is hatással van.

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.