Menü

Mennyit kell inni?

A megfelelő vízfogyasztás az egészséges élet alapfeltétele. A szervezetünk körülbelül 70%-át víz teszi ki, ezért is elengedhetetlen a pótlása.

Mire jó a víz?

A víz olyan a testünknek, mint az üzemanyag. A kiegyensúlyozott működéshez bizonyos mennyiséget muszáj bevinni. Ha keveset vagy talán egyáltalán nem iszunk az először fejfájáshoz, fáradékonysághoz vezet. Hogyha a testtömegünk 10%-ának megfelelő víz hiányzik, az már a keringési rendszert veszélyezteti, 20% felett pedig ennek összeomlása, életveszélyes állapot következik be. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen és lehetőleg sokat igyunk.

Mennyi vízre van szükség?

A számok eltérnek női és férfi szempontból, de az életkortól és a testtömegtől is függenek. Gyermekkorban a napi folyadékbevitel egy és két liter között mozog, fiúknál mindig kicsit több, mint lányoknál. Tizennégy éves kor felett már egységesen minimum 2 liter ajánlott nőknek és 2,5 liter férfiaknak. Természetesen ezek irányadó, minimum számok, amelyek az évszakokkal, az időjárással és a mozgás mértékével változnak.

Mikor és mit jó inni?

Vannak időpontok, amikor különösen jó a szervezetnek egy vagy két pohár víz. Rögtön felkelés után érdemes két pohár vizet meginni, ami segít az ébredésben és beindítja az emésztést is.

Nemcsak a víz jó a folyadékpótlásra. Olyan ételeket is fogyaszthatunk, amiknek magas a folyadéktartalma, mint például nyáron a görögdinnye vagy más lédús zöldségek és gyümölcsök.

Akinek nehézkes ennyi vizet meginnia, érdemes kipróbálni a házilag ízesített italokat. Eperdarabokat, citrom vagy narancsszeleteket vagy uborkát is lehet belevágni az innivalóba, ami ettől ízletesebb lesz és több vitamint is tartalmaz.

Hasznos lehet

Sokan vannak, akik egyszerűen elfelejtenek inni, annyira belemerülnek a munkába vagy a tanulásba. A mai világban már erre is létezik egy applikáció, ami emlékeztet, ne felejts el meginni egy pohár vizet.

Mások hasznos tipp a kulacs. Érdemes beszerezni egy jó kulacsot, amit mindenhová el lehet vinni és így bármikor tudjuk használni. A környezetvédelem mellett a folyamatos vízpótlást is elősegíti

A megfelelő folyadékpótlás az egészséges életmód kulcsa. A fizikailag és szellemileg produktív életet alapvetően meghatározza, hogy mennyit iszunk. Az elegendő mennyiségű és jó minőségű víz fogyasztása a kiegyensúlyozottságra is hatással van.

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.