Menü

A várakozás pszichológiája

Rengeteget várunk. Várunk a kávénkra, a pirítósra, várunk a dugóban ülve, várunk a buszra, a boltban a fizetésre, az ügyfélszolgálatra, az orvosra, mindenre. Várunk, és közben nyomkodjuk a telefont, és ha túl sokáig tart, hát gyakran kiakadunk, hogy mi az ördögért kell így elcseszni az időnket.

A várakozás lényege valójában ez: örülni valaminek előre, izgatottan számolgatni, még mennyi idő van hátra. Ez a folyamatos pozitív stressz jótékony hatással van a hangulatunkra, jobban vesszük a mindennapok kihívásait és akadályait, könnyebben túltesszük magunkat az apró bosszúságokon. Ráadásul várni valamire néha legalább annyira jó, mint megkapni azt a valamit. Így van ez az adventtel is, és ezért fontos, hogy nyugodtan és relaxáltan készülhessünk az ünnepre. A várakozást segítik a kis szertartások: a karácsonyi zene hallgatása, az ajándékok kiválasztása és becsomagolása is ezek közé tartozik. Viszont fontos, hogy ez ne csapjon át rohanásba, ne váljék teherré.

A várakozás öröme

A dopamin egy úgynevezett neurotranszmitter, vagyis idegsejtek közötti ingerületátvivő anyag az agyban. Fontos szerepet tölt be a jutalmazásban, mivel felszabadulása által örömérzetet kelt az emberben. Így motiválva vagyunk, hogy minél több olyan cselekedetet hajtsunk végre, ami a folyamatot elősegíti. A dopamin abban az esetben aktiválódik, ha a személyt valamilyen pozitív behatás éri vagy elővételez valamilyen jutalmat.

Sokkal könnyebb lelkileg úgy várnunk valaminek az eljövetelét, ha nem a hiány feloldását reméljük tőle, hanem valami olyan új dolgot, ami még teljesebbé teszi jelenlegi életünket. Aki kiegyensúlyozott, harmonikus lelkiállapotban képes a várakozásra, az tudja csak meglátni annak szépségét. Aki félelemmel, haraggal a lelkében reménykedik új dolgok eljövetelében, saját életét teszi nehezebbé. Ráadásul a szorongástól sokkal lassabbnak tűnik az idő múlása, tehát a várakozás biztosan maga lesz a szenvedés. A szorongással, félelemmel eltöltött idő távolabb visz minket a vágyott állapottól.

Az állandó elégedetlenség, újabb elégedetlenséget szül. Érdemes időt szentelni azokra a dolgokra, ami már a miénk, és a hála érzésével megtölteni a lelkünket. Ha az életünkben megtalálható értékekre helyezzük a fókuszt, kevesebb hely és érzés marad a hiány állapotának. A bőség pedig idővel biztosan további bőséget szül.

A szüntelen várakozás helyett élvezzük ki a jelen pillanatát. Véleményem szerint mindig lehet találni valamit a jelen helyzetünkben is, ami örömöt adhat a mindennapokban. Ne a nagy, látványos dolgokat keressük, hanem találjuk meg az apróságokban rejlő csodát. Egy kedves mosoly, egy segítő kéz, egy szerelmes csók, egy önzetlen gesztus. Ezek azok a dolgok, amik igazán örömtelivé varázsolják az életet.

Ha pedig tényleg nagyon várat magára a célod, vizsgáld meg, mi lehet az oka a késlekedésének? Biztos, hogy a te célodért tevékenykedsz? Minden oldalról megvizsgáltad a helyzetet? Mit tudnál még tenni? Mit tudnál másképpen tenni? Járd körbe a témát és keress minél több nézőpontot és perspektívát.

Vizualizáld a vágyott állapotot és hagyd, hogy átjárja az egész testedet-lelkedet-szellemedet az élmény. Minden egyes érzékszervedet vond be a vizualizációba, és hozd a jelenbe a sikered élményét.

Szerző: Udvari Fanni

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.

Harmadlagos dohányzás. Mi az?

Aktív dohányos maga a cigarettázó, ezt tudjuk, a passzív dohányzástól pedig a dohányosok környezetében élők szenvednek, azonban létezik a harmadlagos dohányzás okozta állapot, ennek hatásairól is kell beszélni.