Menü

Toastmasters, mert a nyilvános beszéd tanulható

Szépen és hatékonyan beszélni? Igen, egy Toastmasters klubban mindez tanulható. Ez a több, mint 80 éves nemzetközi szervezet várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a nyilvános beszéd csínját-bínját, leküzdeni a lámpalázat, megtanulni "ööö-zés" nélkül szépen beszélni, és nem mellesleg egy kiváló közösség részévé válni. 2015 februárjában alakult meg az első szegedi klub, Ez a Beszéd Toastmasters Klub néven. A szegedi közösség egyik aktív tagjával, Valkai Csabával beszélgettem arról, milyen a Toastmasters világa. Az interjú végén pedig az érdeklődők hasznos linkek segítségével olvashatnak bővebben erről a nem mindennapi lehetőségről

-Milyen célból kezdtél el keresni egy ilyen lehetőséget?

A jelenlegi munkahelyemre kerülve szembesültem azzal, hogy ezentúl sokkal több új kollégával kell napi szinten tartanom a kapcsolatot. A munkafolyamatok megismerése után rájöttem, a kommunikációs képességeim komoly tatarozásra szorulnak, ha sikeresen akarom venni az akadályokat.

-Hogyan találtál rá a Toastmasters-re?

Igazából a lehetőség talált rám, mert kollégáktól hallottam a szegedi klubról. Akkor úgy tűnt, hogy ez valamilyen kommunikációs képességeket fejlesztő tréning lehet. Kezdetben azt gondoltam, majd csak gyakorlok kicsit és javul a kommunikációm, de pár klubestet megnézve már rájöttem, hogy ebben jóval több lehetőség rejlik. 2 év alatt egyértelműen sokkal több változást hozott az életembe, mint amire számítottam.

-Jellemzően kik látogatják a klubtalálkozókat?

Cégvezető, vállalkozó, alkalmazott, tanár, vagy bármilyen szakterületről érkező új tag tud hasznosítani valamit a klub adta lehetőségekből.

Van, aki prezentációkat, előadásokat tart és szeretné csiszolni a technikáit.

Van, aki (mint én is) új szakterületre "téved", ahol hatékonyabb kommunikációra van szüksége.

Van, aki pedig a munkájában vagy egyetemi tanulmányaiban szeretne több olyan lehetőséget megragadni, aminek szintén a kommunikáció a kulcsa.

-Szerinted mi a legnagyobb előnye egy ilyen klubnak?

A legfontosabb, hogy egy támogató, biztonságos közegben gyakorolva fejlődhetünk a nyilvános beszéd, a prezentációs technikák, és a vezetői szemlélet területén. Ami szintén fontos, hogy itt nincs elvárt belépő szint. Mindenki más kezdeti adottságokkal érkezik, és arra építve tud fejlődni a számára fontos területeken, a saját céljának és a saját tempójának megfelelően.

-Hogyan néz ki egy alkalom?

Egy klubest három fő részből áll. Az elején felkészült beszélők mondják el az előre megírt beszédjüket. A második részben rögtönzéses játékkal gyakorolhatjuk, hogyan tudjuk hatékonyabban összeszedni a gondolatainkat, ha egy adott helyzetben nincs felkészülési időnk a tökéletes válaszra. A végén pedig a beszélőknek és a szerepvállalóknak adunk visszajelzést.

- A klubestek mellett milyen további lehetőségeket kínál a Toastmasters?

Aki tagként idővel a klub vezetőségében is kipróbálja magát, egy újabb szeletét tapasztalhatja meg a saját vezetői képességeinek is. Itt gyakorolható, hogyan kell vezetőként a szálakat mozgatni, és hogyan kell mindehhez hatékonyan kommunikálni.

Klubtagként a másik komoly fejlődési lehetőség a beszédverseny. Minden évben kétszer van versenyszezon, ahol klubverseny szinttől indulva egészen a világbajnokságig el lehet jutni.

Több nyelven is megmérettetheti magát egy versenyző. Én például tavaly Pozsonyban - ahol Kelet-Európa több országának versenyzői mérték össze beszélői tudásukat - a német nyelvű humoros beszéd kategóriájában első helyezést értem el.

- Hogyan segíti a fejlődést egy ilyen klub?

A gyakorlás és a folyamatos visszajelzések segítenek kigyomlálni azokat a típushibákat, amiket szeretnénk elhagyni, és azokat a hibákat is, melyeket a klublátogatás során veszünk észre magunkon és egymáson. A klubesteken a visszajelzés adása is gyakorolható, A munkában is kifejezetten hasznos, ha tudjuk, hogyan lehet a leginkább építő jellegű visszajelzést adni. Ezzel párhuzamosan azt is megtanuljuk, hogyan kell egy visszajelzést fogadni, és abból előnyt kovácsolni. Emellett az önbizalmat is növeli, magabiztosabbak vagyunk éles helyzetben, mert a klubesteken biztonságos környezetben hatékonyan gyakoroljuk, hogyan kell emberek elé kiállni és beszélni.

- Az eddigi tapasztalataid után mik a további terveid?

A klubban, és a munkámban is az a tervem, hogy minden alkalmat megragadjak egy-egy új dolog kipróbálására. Nemrég egy országos beszédverseny szervezésében is segítettem, de a cikkírásba is belekóstoltam. Emellett a saját klubom vezetői csapatában is szeretnék új tapasztalatokat szerezni, jelenleg PR-os pozícióban.

- Kiknek ajánlod a Toastmasterst és hol lehet bővebb információt találni?

Azoknak ajánlom, akik az önbizalmukat és a kommunikációs készségeiket szeretnék alacsony szintről feljebb és feljebb tornászni, és azoknak is, akik vezetőként vagy leendő vezetőként ezirányú képességeiket fejlesztenék.

Az érdeklődők a Toastmasters magyarországi weboldalán is tudnak tájékozódni, valamint Facebook-on is minden klub elérhető. 22 magyarországi klub van, így a legtöbb nagyvárosban jelen vagyunk.

Bővebb információkat az alábbi linkeken találhattok:

http://toastmasters.hu/ - Információk a Toastmasters-ről, mint szervezetről

http://toastmasters.hu/klubok/ - a 22 magyarországi klub városonként

http://www.szegedtoastmasters.hu/ - az Ez a Beszéd Szeged Toastmasters Retorika klub elérhetősége

Vass Attila

fotó: Valkai Csaba

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

A járvány ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Mérkőzések nézők nélkül

Lehet, hogy nekem amúgy is könnyebb nézők nélküli mérkőzéseket néznem a tévén keresztül, hiszen ritkábban járok élőben sporteseményekre, nem érint tehát tragédiaként, hogy most egy jó darabig amúgy sem tehetem. Több sportágban elindultak vagy folytatódtak a küzdelmek, a világon a legtöbb helyen egyelőre nézők nélkül. Vajon érdemes-e így folytatni hosszútávon, hónapokig, akár több mint egy évig? Egyes szakemberek szerint ugyanis lehetséges, hogy csak 2022-re áll helyre a világ, beleértve a sportéletet is. Ezáltal könnyen elképzelhető, hogy csupán akkor népesítik be ismét nézők a világ valamennyi sportlétesítményét. Igaz, egyre többen vannak a korlátozott létszám mellett.

A séta, mint edzés

A szakértők azt mondják, már napi harminc perc intenzív sétával rengeteget javíthatunk az erőnlétünkön, ha pedig egy tempós sétát, vagy emelkedőre gyaloglást választunk, amivel bizony az anyagcserét is felpörgethetjük, akkor már egy kiadós zsírégető mozgásformáról beszélünk.

Mik az önkéntesség előnyei, különösen a nyári szezonban?

Néhány kisebb összejövetel, mini-fesztivál akad azért az országban, ezek egyikén pedig jómagam is önkéntes vagyok, immár több mint fél évtizede, és így 30 felett is nagyon élvezem: a szegedi, 31. életévét taposó Nemzetközi Színházi Találkozó, ismertebb és elterjedtebb nevén a Thealteren. S hogy miért jó önkéntesnek lenni, annak ellenére, ahogy a dolog természetéből adódik is, pénzt nem kapunk érte? Megpróbálom pár gondolatban összeszedni.

A sikeres élet titka

Ki ne akarna sikeres ember lenni? Siker és boldogság – mindenki erre vágyik.