Menü

Toastmasters, mert a nyilvános beszéd tanulható

Szépen és hatékonyan beszélni? Igen, egy Toastmasters klubban mindez tanulható. Ez a több, mint 80 éves nemzetközi szervezet várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a nyilvános beszéd csínját-bínját, leküzdeni a lámpalázat, megtanulni "ööö-zés" nélkül szépen beszélni, és nem mellesleg egy kiváló közösség részévé válni. 2015 februárjában alakult meg az első szegedi klub, Ez a Beszéd Toastmasters Klub néven. A szegedi közösség egyik aktív tagjával, Valkai Csabával beszélgettem arról, milyen a Toastmasters világa. Az interjú végén pedig az érdeklődők hasznos linkek segítségével olvashatnak bővebben erről a nem mindennapi lehetőségről

-Milyen célból kezdtél el keresni egy ilyen lehetőséget?

A jelenlegi munkahelyemre kerülve szembesültem azzal, hogy ezentúl sokkal több új kollégával kell napi szinten tartanom a kapcsolatot. A munkafolyamatok megismerése után rájöttem, a kommunikációs képességeim komoly tatarozásra szorulnak, ha sikeresen akarom venni az akadályokat.

-Hogyan találtál rá a Toastmasters-re?

Igazából a lehetőség talált rám, mert kollégáktól hallottam a szegedi klubról. Akkor úgy tűnt, hogy ez valamilyen kommunikációs képességeket fejlesztő tréning lehet. Kezdetben azt gondoltam, majd csak gyakorlok kicsit és javul a kommunikációm, de pár klubestet megnézve már rájöttem, hogy ebben jóval több lehetőség rejlik. 2 év alatt egyértelműen sokkal több változást hozott az életembe, mint amire számítottam.

-Jellemzően kik látogatják a klubtalálkozókat?

Cégvezető, vállalkozó, alkalmazott, tanár, vagy bármilyen szakterületről érkező új tag tud hasznosítani valamit a klub adta lehetőségekből.

Van, aki prezentációkat, előadásokat tart és szeretné csiszolni a technikáit.

Van, aki (mint én is) új szakterületre "téved", ahol hatékonyabb kommunikációra van szüksége.

Van, aki pedig a munkájában vagy egyetemi tanulmányaiban szeretne több olyan lehetőséget megragadni, aminek szintén a kommunikáció a kulcsa.

-Szerinted mi a legnagyobb előnye egy ilyen klubnak?

A legfontosabb, hogy egy támogató, biztonságos közegben gyakorolva fejlődhetünk a nyilvános beszéd, a prezentációs technikák, és a vezetői szemlélet területén. Ami szintén fontos, hogy itt nincs elvárt belépő szint. Mindenki más kezdeti adottságokkal érkezik, és arra építve tud fejlődni a számára fontos területeken, a saját céljának és a saját tempójának megfelelően.

-Hogyan néz ki egy alkalom?

Egy klubest három fő részből áll. Az elején felkészült beszélők mondják el az előre megírt beszédjüket. A második részben rögtönzéses játékkal gyakorolhatjuk, hogyan tudjuk hatékonyabban összeszedni a gondolatainkat, ha egy adott helyzetben nincs felkészülési időnk a tökéletes válaszra. A végén pedig a beszélőknek és a szerepvállalóknak adunk visszajelzést.

- A klubestek mellett milyen további lehetőségeket kínál a Toastmasters?

Aki tagként idővel a klub vezetőségében is kipróbálja magát, egy újabb szeletét tapasztalhatja meg a saját vezetői képességeinek is. Itt gyakorolható, hogyan kell vezetőként a szálakat mozgatni, és hogyan kell mindehhez hatékonyan kommunikálni.

Klubtagként a másik komoly fejlődési lehetőség a beszédverseny. Minden évben kétszer van versenyszezon, ahol klubverseny szinttől indulva egészen a világbajnokságig el lehet jutni.

Több nyelven is megmérettetheti magát egy versenyző. Én például tavaly Pozsonyban - ahol Kelet-Európa több országának versenyzői mérték össze beszélői tudásukat - a német nyelvű humoros beszéd kategóriájában első helyezést értem el.

- Hogyan segíti a fejlődést egy ilyen klub?

A gyakorlás és a folyamatos visszajelzések segítenek kigyomlálni azokat a típushibákat, amiket szeretnénk elhagyni, és azokat a hibákat is, melyeket a klublátogatás során veszünk észre magunkon és egymáson. A klubesteken a visszajelzés adása is gyakorolható, A munkában is kifejezetten hasznos, ha tudjuk, hogyan lehet a leginkább építő jellegű visszajelzést adni. Ezzel párhuzamosan azt is megtanuljuk, hogyan kell egy visszajelzést fogadni, és abból előnyt kovácsolni. Emellett az önbizalmat is növeli, magabiztosabbak vagyunk éles helyzetben, mert a klubesteken biztonságos környezetben hatékonyan gyakoroljuk, hogyan kell emberek elé kiállni és beszélni.

- Az eddigi tapasztalataid után mik a további terveid?

A klubban, és a munkámban is az a tervem, hogy minden alkalmat megragadjak egy-egy új dolog kipróbálására. Nemrég egy országos beszédverseny szervezésében is segítettem, de a cikkírásba is belekóstoltam. Emellett a saját klubom vezetői csapatában is szeretnék új tapasztalatokat szerezni, jelenleg PR-os pozícióban.

- Kiknek ajánlod a Toastmasterst és hol lehet bővebb információt találni?

Azoknak ajánlom, akik az önbizalmukat és a kommunikációs készségeiket szeretnék alacsony szintről feljebb és feljebb tornászni, és azoknak is, akik vezetőként vagy leendő vezetőként ezirányú képességeiket fejlesztenék.

Az érdeklődők a Toastmasters magyarországi weboldalán is tudnak tájékozódni, valamint Facebook-on is minden klub elérhető. 22 magyarországi klub van, így a legtöbb nagyvárosban jelen vagyunk.

Bővebb információkat az alábbi linkeken találhattok:

http://toastmasters.hu/ - Információk a Toastmasters-ről, mint szervezetről

http://toastmasters.hu/klubok/ - a 22 magyarországi klub városonként

http://www.szegedtoastmasters.hu/ - az Ez a Beszéd Szeged Toastmasters Retorika klub elérhetősége

Vass Attila

fotó: Valkai Csaba

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Kullancsveszély!

Ugyan kullancsencephalitis elleni védőoltás van, de aki jártas a témában, tudja, hogy Lyme kór ellen nincs oltás. A beadható oltás ugyanis nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett másik betegség, a Lyme-kór ellen!

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

Szeretjük, ha fáj?

Ha az egyik legfurcsább emberi szokást kellene említenem, a fájdalomhoz és bánathoz való ragaszkodás lenne az. Valamiért szeretünk a negatív dolgokba kapaszkodni. De mi ennek az oka, és hová vezethet?

Életmentő véradás

Adj vért, ments meg három életet! Ismerős lehet a szlogen, ami évek óta a véradást népszerűsíti. Ki adhat vért? És mi történik, hova kerül miután leveszik?