Menü

Nyári saláta receptek

A nyári meleg idején az egyik legjobb választás a saláta, ami gyorsan elkészíthető, friss és vitaminokban, tápanyagban rendkívül gazdag.

A szezonális saláták nyáron a legfinomabbak, ilyenkor érik be a hazai zöldségek és gyümölcsök nagy része. A következő három receptben is a hazai finomságoké lesz a főszerep, egy kis kitekintéssel.

Az első saláta egy igazi „mindent bele” étel. Vegyes saláta, amiben keveredik a répa frissessége és a sárgabarack édes íze, nagyon izgalmas ízvilág!

Hozzávalók:

2 darab sárgarépa (szeletelve)

1 fej lilahagyma

12 darab kis koktélparadicsom (felvágva)

2 darab kaliforniai paprika (kockára vágva)

1 darab sárgabarack (kockára vágva)

3 dkg krémfehérsajt (felvágva)

pirított tökmag

balzsamecet

olívaolaj

rózsabors (mozsárban megtörve)

bazsalikomlevél

A felsorolt zöldségeket és gyümölcsöt megtisztítás után felszeleteljük és felkockázzuk. Összekeverjük az olajjal, ecettel és a fűszerekkel (a rózsaborson túl, ízlés szerint használhatunk salátafűszert is). Az alaposan összekevert saláta tetejére szórjuk a sajtot, a tökmagot, a bazsalikomlevelet, így az ízletes saláta remek kinézetet is kap.

A második recept már egzotikusabb, kicsit elkalauzol a hazai tájakról. Az avokádó napjaink egyik legnépszerűbb import zöldsége, ami salátákban is megállja a helyét. Az avokádó vásárlás során érdemes megtapintani milyen állagú, mivel kívülről nem egyértelműen látszik érett vagy sem. Vásárlás után pedig várjunk 1-2 napig, hogy megfelelő legyen. Ezalatt hűtőszekrényben és a gyümölcsök között is tárolhatjuk.

Hozzávalók:

2 darab avokádó

4 darab paradicsom

2 darab frisée saláta

1 szál póréhagyma

2 darab lime

2 evőkanál méz

2 evőkanál olaj

só a dresszinghez

Első lépésként a megtisztított salátát kis darabokra tépjük, majd a paradicsomok felszeletelése után meghámozzuk és felkockázzuk az avokádót is. A póréhagyma fehér részét levágjuk és ezt is felszeleteljük karikákra. Az összekevert salátára öntjük a kifacsart lime-ot elkeverve a mézzel, olajjal és sóval.

A harmadik saláta egy nagyon egyszerű és rendkívül frissítő recept.

Hozzávalók:

1 kg görögdinnye

1 darab lime (héja is)

1 csokornyi menta

2 cm friss gyömbér

2 evőkanál méz

4 evőkanál fehér rum (ízlés szerint)

A felvágott dinnye húsát kis kockákra aprítjuk, majd elkeverjük az apróra vágott mentával. A lime héját először lereszeljük, majd levét kifacsarjuk, amit összekeverünk a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a rummal.

A görögdinnyét leöntjük a dresszinggel, majd hűlni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben.

A nyári saláták főételnek, de kísérő fogásnak is tökéletesek a kánikula idején. Tápláló, finom és egyszerű ennivalók, amik felfrissítenek a nagy melegben. Jó étvágyat!

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.