Nyári saláta receptek
- Dátum: 2020.06.26., 14:39
- Sipos Zsófia
- friss, gyümölcs, meleg, nyár, nyári, recept, saláta, vitamin, zöldség
A nyári meleg idején az egyik legjobb választás a saláta, ami gyorsan elkészíthető, friss és vitaminokban, tápanyagban rendkívül gazdag.
A szezonális saláták nyáron a legfinomabbak, ilyenkor érik be a hazai zöldségek és gyümölcsök nagy része. A következő három receptben is a hazai finomságoké lesz a főszerep, egy kis kitekintéssel.
Az első saláta egy igazi „mindent bele” étel. Vegyes saláta, amiben keveredik a répa frissessége és a sárgabarack édes íze, nagyon izgalmas ízvilág!
Hozzávalók:
2 darab sárgarépa (szeletelve)
1 fej lilahagyma
12 darab kis koktélparadicsom (felvágva)
2 darab kaliforniai paprika (kockára vágva)
1 darab sárgabarack (kockára vágva)
3 dkg krémfehérsajt (felvágva)
pirított tökmag
balzsamecet
olívaolaj
rózsabors (mozsárban megtörve)
bazsalikomlevél
A felsorolt zöldségeket és gyümölcsöt megtisztítás után felszeleteljük és felkockázzuk. Összekeverjük az olajjal, ecettel és a fűszerekkel (a rózsaborson túl, ízlés szerint használhatunk salátafűszert is). Az alaposan összekevert saláta tetejére szórjuk a sajtot, a tökmagot, a bazsalikomlevelet, így az ízletes saláta remek kinézetet is kap.
A második recept már egzotikusabb, kicsit elkalauzol a hazai tájakról. Az avokádó napjaink egyik legnépszerűbb import zöldsége, ami salátákban is megállja a helyét. Az avokádó vásárlás során érdemes megtapintani milyen állagú, mivel kívülről nem egyértelműen látszik érett vagy sem. Vásárlás után pedig várjunk 1-2 napig, hogy megfelelő legyen. Ezalatt hűtőszekrényben és a gyümölcsök között is tárolhatjuk.
Hozzávalók:
2 darab avokádó
4 darab paradicsom
2 darab frisée saláta
1 szál póréhagyma
2 darab lime
2 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
só a dresszinghez
Első lépésként a megtisztított salátát kis darabokra tépjük, majd a paradicsomok felszeletelése után meghámozzuk és felkockázzuk az avokádót is. A póréhagyma fehér részét levágjuk és ezt is felszeleteljük karikákra. Az összekevert salátára öntjük a kifacsart lime-ot elkeverve a mézzel, olajjal és sóval.
A harmadik saláta egy nagyon egyszerű és rendkívül frissítő recept.
Hozzávalók:
1 kg görögdinnye
1 darab lime (héja is)
1 csokornyi menta
2 cm friss gyömbér
2 evőkanál méz
4 evőkanál fehér rum (ízlés szerint)
A felvágott dinnye húsát kis kockákra aprítjuk, majd elkeverjük az apróra vágott mentával. A lime héját először lereszeljük, majd levét kifacsarjuk, amit összekeverünk a reszelt gyömbérrel, a mézzel és a rummal.
A görögdinnyét leöntjük a dresszinggel, majd hűlni hagyjuk pár órán keresztül a hűtőben.
A nyári saláták főételnek, de kísérő fogásnak is tökéletesek a kánikula idején. Tápláló, finom és egyszerű ennivalók, amik felfrissítenek a nagy melegben. Jó étvágyat!
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.