Menü

Barackos finomságok

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő szer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb.

BORÍTOTT BARACKOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 8 szelethez:

4 őszibarack

1 evőkanál vaj

4 evőkanál cukor

fél citrom

A tésztához:

2 tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál tejszín

késhegynyi sütőpor

10 dkg liszt

Elkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, húsát cikkekre vágjuk. A sütőformát vajjal kikenjük, cukorral meghintjük, majd a barackgerezdeket elhelyezzük az alján. A citrom levével meglocsoljuk, és amíg a tésztát összeállítjuk, félretesszük. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a tejszínnel habosra keverjük. A sütőporral összeszitált lisztet beledolgozzuk, végül a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is beleforgatjuk. Csipetnyi sóval és a citrom reszelt héjával ízesítjük, majd a barackok tetjére símitjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk (légkeverésesben 180 fok), és 30-35 perc alatt megsütjük. Amikor elkészült, tálcára borítjuk

BARACKOS BÖGRÉS SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

1 csomag sütőpor

3 bögre liszt (keverheted is teljes kiőrlésű liszttel, ahhoz több vízre lesz szükséged)

1 bögre barna nádcukor

10 dkg vaj (vegán változatban kókuszzsír)

1 tk szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor)

1,5 bögre víz

sárgabarack

ELKÉSZÍTÉS

Megmossuk a barackot, elfelezzük-negyedeljük.

A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát összekeverjük egy tálban, majd a vajat megolvasztjuk, és aa vízzel együtt keverékhez öntjük. Az egészet jól elkeverjük. Figyeljük a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell - ez a liszt függvénye.

Az így kapott masszát egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és a felvágott barackokat szépen a tetejére helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg jól átsül, és szép, arany színe lesz.

BARACKOS, JOGHURTOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

2 pohár barackos joghurt

2 pohár porcukor (joghurtos pohár)

4 pohár liszt

1,5 pohár étolaj

1 csomag sütőpor

6 tojás

1 doboz őszibarack konzerv

Elkészítés: A joghurtot a porcukorral és a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és az olajat. Tepsibe öntjük, és gazdagon megszórjuk a feldarabolt őszibarackokkal. Előmelegített sütőben megsütjük.

BARACKOS-TÚRÓS RAKOTTAS

HOZZÁVALÓK

4 db tojás

7 ek cukor

50 dkg túró

2 ek vaníliás pudingpor

50 dkg őszibarackbefőtt

6 db lasagne lap

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét lágy habbá verjük 1 csipet sóval, majd kis adagokban beleszórunk 5 ek cukrot, és így keményre verjük.

A tojássárgájákat összekeverjük az áttört túróval, a megmaradt tojásokkal és a pudingporral. Végül óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot.

A túrókrém 1/3-át tűzálló tálba simítjuk, elosztjuk rajta a lecsepegtetett, cikkekre vágott barack felét, és befedjük 3 db lasagne lappal. Ugyanígy készítünk még egy réteget, végül a tetejére simítjuk a maradék túrókrémet. Meghintjük a rakottast 2 evőknanál cukorral, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

PUDINGOS-BARACKOS-JOGHURTOS SZELET

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

3 db tojás

9 dkg cukor

9 dkg finomliszt

1 mk sütőpor

A pudingos réteghez:

1 csomag csokoládé ízű pudingpor

3 ek cukor

4 dl tej

5 dkg csokoládé

A joghurtos krémhez:

4 db felezett őszibarack (befőtt)

1 doboz natúr joghurt (kisebb)

4 ek baracklekvár

1,5 dkg zselatin

1 dl barackbefőtt leve

2 dl cukrászhab

A tetejére:

1 csomag torta zselatinfix

3 ek cukor

2,5 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat a cukorral kemény habbá vejük 10 perc alatt. A lisztet a sütőporral elkeverjük és apránként egy fakanállal beleforgatjuk. Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk és a masszát beleöntjük. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük a tésztát. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd kihűtjük.

A pudingot a cukorral és a tejjel felfőzzük, majd belekeverjük a csokoládét. A forró pudingot a kihűlt piskótára kenjük és hagyjuk kihűlni.

A barackot turmixgépben pürésítjük, hozzáöntjük a joghurtot és a lekvárt és géppel kikeverjük. A zselatint a langyosra melegített befőtt levében feloldjuk és a barackos joghurthoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a zselatinos barackos joghurtba keverjük apránként. Ezt a krémet a pudingra simítjuk és hűtőbe tesszük fél órára.

A zselatin fixet a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és felfőzzük. Langyos állapotban, amikor kezd sűrűsödni, a sütemény tetejére csorgatjuk. Egy órát hűtőbe hagyjuk állni, majd felszeleteljük.

Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket,85-90 százaléka víz.így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is.

Szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.