Menü

Óvd a környezetet, vegyél vászontáskát…?

Elérkezett a július, ami egyet jelent azzal is, hogy ismét kipróbálhatjuk egy hónapig, milyen műanyagmentesen élni. A kezdeményezés nem újkeletű, már több éve telik el a nyár második hónapja a környezettudatosság jegyében. A koronavírus-járvány miatt talán kicsit háttérbe szorul, de aktualitását és fontosságát nem veszti el.

Divatos kihívás vagy valódi próba

A műanyagmentes július felfogható kihívásként vagy gyakorlásként is, amely során teljesen kiiktatjuk az ilyen anyagokból készült termékek vásárlását az életünkből. Elsőre sem tűnik egyszerűnek a feladat és ha jobban belegondolunk az élet minden területére kihat. Ma már minden műanyag, még a biorépát is műanyag szatyorban árulják.

A kevesebb most tényleg több

A műanyagmentes élet első lépése, hogy meg kell szabadulni az egyszer használható bolti szatyroktól. A műanyag zacskó helyett használhatunk vászontáskákat is, amelyek az elmúlt években igazán divatossá váltak. A probléma az, hogy a vászontáskák előállítása sokkal nagyobb teher a környezet számára, mint gondolnánk.

Egy 2011-es tanulmány szerint egy darab vászontáska előállításához 271,5 kg széndioxid kerül kibocsátásra, ami többszöröse egy műanyag szatyorénak, ami 1,5 kg.

Képletesen értve egy tíz szatyorból álló vászontáska gyűjteménnyel többet ártunk a Földnek, mintha műanyagzacskót használnánk.

Ez az adat nagyfokú tudatosságra int, ami a környezetvédelem kulcsa is egyben. Mértékletességet és odafigyelést igényel, ami annyit jelent, hogy amikor a pult előtt állunk vagy egy új ruhát akarunk vásárolni, feltesszük a kérdést: tényleg szükségem van rá? Ha kétszer átgondoljuk a döntést, tudatosabban tudunk vásárolni és valóban olyan ételeket és használati eszközöket szerzünk be, amire szükség van.

Valóban nagyon nehéz ez a feladat, amikor az egész világ azt sugallja, vegyél még. Környezettudatosnak lenni azt is jelenti, hogy megálljt tudunk parancsolni ennek és nem megvenni a tizenegyedik vászontáskát.

A műanyagmentes július ebben is kihívás és fejlődési lehetőség, hiszen akkor sem mindegy, mit használunk, ha elhagyjuk a műanyagot.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.