Menü

Óvd a környezetet, vegyél vászontáskát…?

Elérkezett a július, ami egyet jelent azzal is, hogy ismét kipróbálhatjuk egy hónapig, milyen műanyagmentesen élni. A kezdeményezés nem újkeletű, már több éve telik el a nyár második hónapja a környezettudatosság jegyében. A koronavírus-járvány miatt talán kicsit háttérbe szorul, de aktualitását és fontosságát nem veszti el.

Divatos kihívás vagy valódi próba

A műanyagmentes július felfogható kihívásként vagy gyakorlásként is, amely során teljesen kiiktatjuk az ilyen anyagokból készült termékek vásárlását az életünkből. Elsőre sem tűnik egyszerűnek a feladat és ha jobban belegondolunk az élet minden területére kihat. Ma már minden műanyag, még a biorépát is műanyag szatyorban árulják.

A kevesebb most tényleg több

A műanyagmentes élet első lépése, hogy meg kell szabadulni az egyszer használható bolti szatyroktól. A műanyag zacskó helyett használhatunk vászontáskákat is, amelyek az elmúlt években igazán divatossá váltak. A probléma az, hogy a vászontáskák előállítása sokkal nagyobb teher a környezet számára, mint gondolnánk.

Egy 2011-es tanulmány szerint egy darab vászontáska előállításához 271,5 kg széndioxid kerül kibocsátásra, ami többszöröse egy műanyag szatyorénak, ami 1,5 kg.

Képletesen értve egy tíz szatyorból álló vászontáska gyűjteménnyel többet ártunk a Földnek, mintha műanyagzacskót használnánk.

Ez az adat nagyfokú tudatosságra int, ami a környezetvédelem kulcsa is egyben. Mértékletességet és odafigyelést igényel, ami annyit jelent, hogy amikor a pult előtt állunk vagy egy új ruhát akarunk vásárolni, feltesszük a kérdést: tényleg szükségem van rá? Ha kétszer átgondoljuk a döntést, tudatosabban tudunk vásárolni és valóban olyan ételeket és használati eszközöket szerzünk be, amire szükség van.

Valóban nagyon nehéz ez a feladat, amikor az egész világ azt sugallja, vegyél még. Környezettudatosnak lenni azt is jelenti, hogy megálljt tudunk parancsolni ennek és nem megvenni a tizenegyedik vászontáskát.

A műanyagmentes július ebben is kihívás és fejlődési lehetőség, hiszen akkor sem mindegy, mit használunk, ha elhagyjuk a műanyagot.

Újra megjelent a madárinfluenza Európában – aggódnunk kell-e?

Európában újra nő a madárinfluenzás esetek száma. Ez a jelenleg ismert leghalálosabb állati betegség, amely néhány héten belül a megfertőzött csoport 90%-ának halálát okozza. Valóban szükség van az aggodalomra?

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?