Menü

Óvd a környezetet, vegyél vászontáskát…?

Elérkezett a július, ami egyet jelent azzal is, hogy ismét kipróbálhatjuk egy hónapig, milyen műanyagmentesen élni. A kezdeményezés nem újkeletű, már több éve telik el a nyár második hónapja a környezettudatosság jegyében. A koronavírus-járvány miatt talán kicsit háttérbe szorul, de aktualitását és fontosságát nem veszti el.

Divatos kihívás vagy valódi próba

A műanyagmentes július felfogható kihívásként vagy gyakorlásként is, amely során teljesen kiiktatjuk az ilyen anyagokból készült termékek vásárlását az életünkből. Elsőre sem tűnik egyszerűnek a feladat és ha jobban belegondolunk az élet minden területére kihat. Ma már minden műanyag, még a biorépát is műanyag szatyorban árulják.

A kevesebb most tényleg több

A műanyagmentes élet első lépése, hogy meg kell szabadulni az egyszer használható bolti szatyroktól. A műanyag zacskó helyett használhatunk vászontáskákat is, amelyek az elmúlt években igazán divatossá váltak. A probléma az, hogy a vászontáskák előállítása sokkal nagyobb teher a környezet számára, mint gondolnánk.

Egy 2011-es tanulmány szerint egy darab vászontáska előállításához 271,5 kg széndioxid kerül kibocsátásra, ami többszöröse egy műanyag szatyorénak, ami 1,5 kg.

Képletesen értve egy tíz szatyorból álló vászontáska gyűjteménnyel többet ártunk a Földnek, mintha műanyagzacskót használnánk.

Ez az adat nagyfokú tudatosságra int, ami a környezetvédelem kulcsa is egyben. Mértékletességet és odafigyelést igényel, ami annyit jelent, hogy amikor a pult előtt állunk vagy egy új ruhát akarunk vásárolni, feltesszük a kérdést: tényleg szükségem van rá? Ha kétszer átgondoljuk a döntést, tudatosabban tudunk vásárolni és valóban olyan ételeket és használati eszközöket szerzünk be, amire szükség van.

Valóban nagyon nehéz ez a feladat, amikor az egész világ azt sugallja, vegyél még. Környezettudatosnak lenni azt is jelenti, hogy megálljt tudunk parancsolni ennek és nem megvenni a tizenegyedik vászontáskát.

A műanyagmentes július ebben is kihívás és fejlődési lehetőség, hiszen akkor sem mindegy, mit használunk, ha elhagyjuk a műanyagot.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.