Menü

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

A menstruációval járó alhasi fájdalmakat a méhfal simaizomzatának összehúzódása okozza. A fájdalomcsillapítók mellett több olyan természetes hatású étel, tápanyag van, ami segíti az izmok ellazulását, a görcs oldását.

Ilyen például a magnézium. A rendszeres bevitel egyébként is fontos, de a menstruáció előtt és alatt érdemes külön odafigyelni rá. Tejtermékek, gabonafélék és különböző gyümölcsök (banán) tartalmaznak nagyobb százalékban magnéziumot. A vitaminok közül a B1 vitamint érdemes természetes úton fogyasztani, például zabliszt, korpa vagy mogyoró formájában.

Görcsoldó melegvíz

Az izomgörcs lazítását meleg hatással is el lehet érni. Ez lehet meleg zuhany is, de a nyári kánikulában talán jobban esik, ha csak egy melegítő párna az alhasi területre.

Víz minden mennyiségben

A megfelelő mennyiségű vízbevitel mindig nagyon fontos, de a „piros betűs napok” során nő a jelentősége. A szervezet folyadékvesztése miatt ezt folyamatosan pótolni kell, így elkerülve a rosszullétet, fejfájást, esetleg ájulást.

Gyógynövények a fájdalom ellen

Vannak olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten hasznosak görcs esetén. Ilyen a kamilla, cickafark, édeskömény is, az ezekből készült tea csökkenti a görcs okozta fájdalmakat.

A rendszeres testmozgás is segít a menstruáció során. Lazító tornák vagy éppen a jóga mind hozzájárulnak a feszültség oldásához, ez pedig különösen is fontos ilyenkor.

Megfelelő ételek

Kiegyensúlyozott táplálkozás is fontos szempont a menstruáció idején. Természetesen mindig oda kell figyelni, de sok gyümölcs, zöldség és könnyen emészthető ételek fogyasztása is segít a fájdalmas görcsök elkerülésében.

A felsorolt megoldások mellett fontos a tudatosság is. Mivel a menstruációt hormonok befolyásolják, érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére és igyekezni a nyugodt környezet megteremtésére is. Ezek a napok valóban fizikailag és lelkileg is nehezek, de a megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel könnyebbé és elviselhetőbbé válhatnak.

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Hogyan halványíthatóak a májfoltok?

A májfolt talán az egyik leggyakoribb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem kell nevezni, hiszen ártalmatlan dologról van szó, csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, s sok embernek keserítik meg az életét.

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?