Menü

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

A menstruációval járó alhasi fájdalmakat a méhfal simaizomzatának összehúzódása okozza. A fájdalomcsillapítók mellett több olyan természetes hatású étel, tápanyag van, ami segíti az izmok ellazulását, a görcs oldását.

Ilyen például a magnézium. A rendszeres bevitel egyébként is fontos, de a menstruáció előtt és alatt érdemes külön odafigyelni rá. Tejtermékek, gabonafélék és különböző gyümölcsök (banán) tartalmaznak nagyobb százalékban magnéziumot. A vitaminok közül a B1 vitamint érdemes természetes úton fogyasztani, például zabliszt, korpa vagy mogyoró formájában.

Görcsoldó melegvíz

Az izomgörcs lazítását meleg hatással is el lehet érni. Ez lehet meleg zuhany is, de a nyári kánikulában talán jobban esik, ha csak egy melegítő párna az alhasi területre.

Víz minden mennyiségben

A megfelelő mennyiségű vízbevitel mindig nagyon fontos, de a „piros betűs napok” során nő a jelentősége. A szervezet folyadékvesztése miatt ezt folyamatosan pótolni kell, így elkerülve a rosszullétet, fejfájást, esetleg ájulást.

Gyógynövények a fájdalom ellen

Vannak olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten hasznosak görcs esetén. Ilyen a kamilla, cickafark, édeskömény is, az ezekből készült tea csökkenti a görcs okozta fájdalmakat.

A rendszeres testmozgás is segít a menstruáció során. Lazító tornák vagy éppen a jóga mind hozzájárulnak a feszültség oldásához, ez pedig különösen is fontos ilyenkor.

Megfelelő ételek

Kiegyensúlyozott táplálkozás is fontos szempont a menstruáció idején. Természetesen mindig oda kell figyelni, de sok gyümölcs, zöldség és könnyen emészthető ételek fogyasztása is segít a fájdalmas görcsök elkerülésében.

A felsorolt megoldások mellett fontos a tudatosság is. Mivel a menstruációt hormonok befolyásolják, érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére és igyekezni a nyugodt környezet megteremtésére is. Ezek a napok valóban fizikailag és lelkileg is nehezek, de a megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel könnyebbé és elviselhetőbbé válhatnak.

A szájvíz használata

A szájvíz alkalmazása ma már egy hétköznapi dolognak számít, míg régen csak akkor használtuk, ha felírta a fogorvos. Miért van ez és valójában mit tartalmaznak?

Andropauza – azaz a férfi változókor

Szinte mindenki tudja, mi az a menopauza, azaz a női változókor, azonban kevesebbet hallani a másik nem képviselőinél szintén természetes andropauzáról.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.