Menü

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

A menstruációval járó alhasi fájdalmakat a méhfal simaizomzatának összehúzódása okozza. A fájdalomcsillapítók mellett több olyan természetes hatású étel, tápanyag van, ami segíti az izmok ellazulását, a görcs oldását.

Ilyen például a magnézium. A rendszeres bevitel egyébként is fontos, de a menstruáció előtt és alatt érdemes külön odafigyelni rá. Tejtermékek, gabonafélék és különböző gyümölcsök (banán) tartalmaznak nagyobb százalékban magnéziumot. A vitaminok közül a B1 vitamint érdemes természetes úton fogyasztani, például zabliszt, korpa vagy mogyoró formájában.

Görcsoldó melegvíz

Az izomgörcs lazítását meleg hatással is el lehet érni. Ez lehet meleg zuhany is, de a nyári kánikulában talán jobban esik, ha csak egy melegítő párna az alhasi területre.

Víz minden mennyiségben

A megfelelő mennyiségű vízbevitel mindig nagyon fontos, de a „piros betűs napok” során nő a jelentősége. A szervezet folyadékvesztése miatt ezt folyamatosan pótolni kell, így elkerülve a rosszullétet, fejfájást, esetleg ájulást.

Gyógynövények a fájdalom ellen

Vannak olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten hasznosak görcs esetén. Ilyen a kamilla, cickafark, édeskömény is, az ezekből készült tea csökkenti a görcs okozta fájdalmakat.

A rendszeres testmozgás is segít a menstruáció során. Lazító tornák vagy éppen a jóga mind hozzájárulnak a feszültség oldásához, ez pedig különösen is fontos ilyenkor.

Megfelelő ételek

Kiegyensúlyozott táplálkozás is fontos szempont a menstruáció idején. Természetesen mindig oda kell figyelni, de sok gyümölcs, zöldség és könnyen emészthető ételek fogyasztása is segít a fájdalmas görcsök elkerülésében.

A felsorolt megoldások mellett fontos a tudatosság is. Mivel a menstruációt hormonok befolyásolják, érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére és igyekezni a nyugodt környezet megteremtésére is. Ezek a napok valóban fizikailag és lelkileg is nehezek, de a megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel könnyebbé és elviselhetőbbé válhatnak.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.