Menü

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

A menstruációval járó alhasi fájdalmakat a méhfal simaizomzatának összehúzódása okozza. A fájdalomcsillapítók mellett több olyan természetes hatású étel, tápanyag van, ami segíti az izmok ellazulását, a görcs oldását.

Ilyen például a magnézium. A rendszeres bevitel egyébként is fontos, de a menstruáció előtt és alatt érdemes külön odafigyelni rá. Tejtermékek, gabonafélék és különböző gyümölcsök (banán) tartalmaznak nagyobb százalékban magnéziumot. A vitaminok közül a B1 vitamint érdemes természetes úton fogyasztani, például zabliszt, korpa vagy mogyoró formájában.

Görcsoldó melegvíz

Az izomgörcs lazítását meleg hatással is el lehet érni. Ez lehet meleg zuhany is, de a nyári kánikulában talán jobban esik, ha csak egy melegítő párna az alhasi területre.

Víz minden mennyiségben

A megfelelő mennyiségű vízbevitel mindig nagyon fontos, de a „piros betűs napok” során nő a jelentősége. A szervezet folyadékvesztése miatt ezt folyamatosan pótolni kell, így elkerülve a rosszullétet, fejfájást, esetleg ájulást.

Gyógynövények a fájdalom ellen

Vannak olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten hasznosak görcs esetén. Ilyen a kamilla, cickafark, édeskömény is, az ezekből készült tea csökkenti a görcs okozta fájdalmakat.

A rendszeres testmozgás is segít a menstruáció során. Lazító tornák vagy éppen a jóga mind hozzájárulnak a feszültség oldásához, ez pedig különösen is fontos ilyenkor.

Megfelelő ételek

Kiegyensúlyozott táplálkozás is fontos szempont a menstruáció idején. Természetesen mindig oda kell figyelni, de sok gyümölcs, zöldség és könnyen emészthető ételek fogyasztása is segít a fájdalmas görcsök elkerülésében.

A felsorolt megoldások mellett fontos a tudatosság is. Mivel a menstruációt hormonok befolyásolják, érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére és igyekezni a nyugodt környezet megteremtésére is. Ezek a napok valóban fizikailag és lelkileg is nehezek, de a megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel könnyebbé és elviselhetőbbé válhatnak.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.