Menü

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig.

TEJSZÍNES-SZEDERKRÉMES TORTA LAKTÓZMENTESEN

HOZZÁVALÓK

A kakaós tésztához:

8 dkg liszt

2 dkg kakaópor (20-22%-os)

6 dkg cukor

2 db tojás

5 dkg laktózmentes vaj

5 dkg laktózmentes natúr joghurt

1 teáskanál vaníliakivonat

1 evőkanál rum

1 kiskanál sütőpor

1 csipet só

A krémhez:

30 dkg friss szeder

5-6 dkg cukor

3 dl laktózmentes habtejszín (30%-os)

1,5 dl laktózmentes tej

2 evőkanál liszt

2 dkg laktózmentes vaj

1 db citrom leve

néhány friss mentalevél

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk egy 24 cm-es, előzőleg kivajazott, kilisztezett tortaformába.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.

A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, feltesszük a a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben néha megkevergetjük egy habverővel, hogy szép sima legyen.

A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

GYÜMÖLCSÖS-MÉZKRÉMES KOSÁRKÁK

HOZZÁVALÓK

Az omlós tésztához:

27,5 dkg liszt

15 dkg vaj

2,5 dkg kakaópor

12 dkg krémsajt

2 ek tejföl

4 ek porcukor

1 db tojássárgája

1/2 tk só

szárazbab a vaksütéshez

A töltelékhez:

4 db tojás

23 dkg méz

1 tk őrölt fahéj

15 dkg joghurt

1 tk vaníliaaroma

1/4 tk só

A díszítéshez:

12,5 dkg szeder

12,5 dkg áfonya

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd hozzáadjuk az összes többi alapanyagot. Az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

A krémtöltelékhez az összetevőket botmixerrel simára keverjük, majd a hűtőbe tesszük.

Az omlós tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb átmérőjű linzerkiszúróval 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A formákba nyomkodjuk úgy, hogy peremük is legyen. Szárazbabbal megtöltjük mindet. A kosárkákat 190 fokon vakon 5-10 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket.

A kosárkákat megtöltjük a krémtöltelékkel, megszórjuk a megtisztított gyümölcsökkel, és további 15 percig 175 fokon sütjük. Akkor jó, ha a töltelék puding sűrűségűre szilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

Szemet gyönyörködtető, egyszerűen elkészíthető finomságokat mutatunk a meleg napokra.

Szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.