Szedres finomságok nyárra
- Dátum: 2020.07.07., 07:26
- Udvari Fanni
- édesség, finomságok, főzés, konyha, meleg, nyár, sütemény, szeder
A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig.
TEJSZÍNES-SZEDERKRÉMES TORTA LAKTÓZMENTESEN
HOZZÁVALÓK
A kakaós tésztához:
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor (20-22%-os)
6 dkg cukor
2 db tojás
5 dkg laktózmentes vaj
5 dkg laktózmentes natúr joghurt
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só
A krémhez:
30 dkg friss szeder
5-6 dkg cukor
3 dl laktózmentes habtejszín (30%-os)
1,5 dl laktózmentes tej
2 evőkanál liszt
2 dkg laktózmentes vaj
1 db citrom leve
néhány friss mentalevél
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk egy 24 cm-es, előzőleg kivajazott, kilisztezett tortaformába.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.
A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, feltesszük a a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben néha megkevergetjük egy habverővel, hogy szép sima legyen.
A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
GYÜMÖLCSÖS-MÉZKRÉMES KOSÁRKÁK
HOZZÁVALÓK
Az omlós tésztához:
27,5 dkg liszt
15 dkg vaj
2,5 dkg kakaópor
12 dkg krémsajt
2 ek tejföl
4 ek porcukor
1 db tojássárgája
1/2 tk só
szárazbab a vaksütéshez
A töltelékhez:
4 db tojás
23 dkg méz
1 tk őrölt fahéj
15 dkg joghurt
1 tk vaníliaaroma
1/4 tk só
A díszítéshez:
12,5 dkg szeder
12,5 dkg áfonya
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd hozzáadjuk az összes többi alapanyagot. Az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A krémtöltelékhez az összetevőket botmixerrel simára keverjük, majd a hűtőbe tesszük.
Az omlós tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb átmérőjű linzerkiszúróval 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A formákba nyomkodjuk úgy, hogy peremük is legyen. Szárazbabbal megtöltjük mindet. A kosárkákat 190 fokon vakon 5-10 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket.
A kosárkákat megtöltjük a krémtöltelékkel, megszórjuk a megtisztított gyümölcsökkel, és további 15 percig 175 fokon sütjük. Akkor jó, ha a töltelék puding sűrűségűre szilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.
Szemet gyönyörködtető, egyszerűen elkészíthető finomságokat mutatunk a meleg napokra.
Szerző: Udvari Fanni
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.