Menü

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig.

TEJSZÍNES-SZEDERKRÉMES TORTA LAKTÓZMENTESEN

HOZZÁVALÓK

A kakaós tésztához:

8 dkg liszt

2 dkg kakaópor (20-22%-os)

6 dkg cukor

2 db tojás

5 dkg laktózmentes vaj

5 dkg laktózmentes natúr joghurt

1 teáskanál vaníliakivonat

1 evőkanál rum

1 kiskanál sütőpor

1 csipet só

A krémhez:

30 dkg friss szeder

5-6 dkg cukor

3 dl laktózmentes habtejszín (30%-os)

1,5 dl laktózmentes tej

2 evőkanál liszt

2 dkg laktózmentes vaj

1 db citrom leve

néhány friss mentalevél

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk egy 24 cm-es, előzőleg kivajazott, kilisztezett tortaformába.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.

A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, feltesszük a a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben néha megkevergetjük egy habverővel, hogy szép sima legyen.

A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

GYÜMÖLCSÖS-MÉZKRÉMES KOSÁRKÁK

HOZZÁVALÓK

Az omlós tésztához:

27,5 dkg liszt

15 dkg vaj

2,5 dkg kakaópor

12 dkg krémsajt

2 ek tejföl

4 ek porcukor

1 db tojássárgája

1/2 tk só

szárazbab a vaksütéshez

A töltelékhez:

4 db tojás

23 dkg méz

1 tk őrölt fahéj

15 dkg joghurt

1 tk vaníliaaroma

1/4 tk só

A díszítéshez:

12,5 dkg szeder

12,5 dkg áfonya

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd hozzáadjuk az összes többi alapanyagot. Az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

A krémtöltelékhez az összetevőket botmixerrel simára keverjük, majd a hűtőbe tesszük.

Az omlós tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb átmérőjű linzerkiszúróval 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A formákba nyomkodjuk úgy, hogy peremük is legyen. Szárazbabbal megtöltjük mindet. A kosárkákat 190 fokon vakon 5-10 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket.

A kosárkákat megtöltjük a krémtöltelékkel, megszórjuk a megtisztított gyümölcsökkel, és további 15 percig 175 fokon sütjük. Akkor jó, ha a töltelék puding sűrűségűre szilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

Szemet gyönyörködtető, egyszerűen elkészíthető finomságokat mutatunk a meleg napokra.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.