Menü

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig.

TEJSZÍNES-SZEDERKRÉMES TORTA LAKTÓZMENTESEN

HOZZÁVALÓK

A kakaós tésztához:

8 dkg liszt

2 dkg kakaópor (20-22%-os)

6 dkg cukor

2 db tojás

5 dkg laktózmentes vaj

5 dkg laktózmentes natúr joghurt

1 teáskanál vaníliakivonat

1 evőkanál rum

1 kiskanál sütőpor

1 csipet só

A krémhez:

30 dkg friss szeder

5-6 dkg cukor

3 dl laktózmentes habtejszín (30%-os)

1,5 dl laktózmentes tej

2 evőkanál liszt

2 dkg laktózmentes vaj

1 db citrom leve

néhány friss mentalevél

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk egy 24 cm-es, előzőleg kivajazott, kilisztezett tortaformába.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.

A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, feltesszük a a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben néha megkevergetjük egy habverővel, hogy szép sima legyen.

A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

GYÜMÖLCSÖS-MÉZKRÉMES KOSÁRKÁK

HOZZÁVALÓK

Az omlós tésztához:

27,5 dkg liszt

15 dkg vaj

2,5 dkg kakaópor

12 dkg krémsajt

2 ek tejföl

4 ek porcukor

1 db tojássárgája

1/2 tk só

szárazbab a vaksütéshez

A töltelékhez:

4 db tojás

23 dkg méz

1 tk őrölt fahéj

15 dkg joghurt

1 tk vaníliaaroma

1/4 tk só

A díszítéshez:

12,5 dkg szeder

12,5 dkg áfonya

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd hozzáadjuk az összes többi alapanyagot. Az egészet rugalmas tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

A krémtöltelékhez az összetevőket botmixerrel simára keverjük, majd a hűtőbe tesszük.

Az omlós tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és nagyobb átmérőjű linzerkiszúróval 8-9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A formákba nyomkodjuk úgy, hogy peremük is legyen. Szárazbabbal megtöltjük mindet. A kosárkákat 190 fokon vakon 5-10 percig sütjük, majd eltávolítjuk a nehezéket.

A kosárkákat megtöltjük a krémtöltelékkel, megszórjuk a megtisztított gyümölcsökkel, és további 15 percig 175 fokon sütjük. Akkor jó, ha a töltelék puding sűrűségűre szilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.

Szemet gyönyörködtető, egyszerűen elkészíthető finomságokat mutatunk a meleg napokra.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!