Menü

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Persze amíg normál vacsoraidőben tesszük mindezt, és nem utána, addig mindenképpen. Rengeteg féle sajt van persze, és nem mindegy, mely sajtokat vesszük elő. Több olyan sajt van például, ami nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz, egyébként is az a fontos, hogy milyen állat tejéből készül a sajt, tehát hogy tehén-, kecske- vagy juhtejből, és hasonlóan nem mindegy az sem, hogy ez a tej milyen zsírtartalmú. A sajtnak nagy előnye, hogy az egyik legtermészetesebb kalciumforrás, állítják szakértők, aminek nagy jelentősége van az egészséges csontozat, a fogazat vagy a normál vérnyomás fenntartásában, igaz ennek ellenében sok benne a nátrium és a telített zsírsav, ami éppen a vérnyomást tudja felvinni.

Lényeges azonban, mondhatni, modern korunkban, hogy mekkora az ember laktózérzékenysége, laktózintoleranciája. Esetleg nem-e egyenesen tejérzékeny az illető, ebben az utóbbi esetben természetesen nem vehet magához sajtot.

Én magam, bevallom őszintén, sok féle sajtot szeretek, legyen akár füstölt, de a lágyabb, krémesebb ízek is betalálnak nálam. Egyébként is nyitott vagyok minden felé, ha sajtról van szó.

A legfontosabb azonban, hogy milyen gyümölcsökkel passzol össze a sajt. Hangsúlyozottan, ezúttal nem borról vagy esetleg lekvárról beszélek, amiket nem csak kulináris, hanem kis mennyiségben egészségügyi értelemben is ajánlanak a sajt mellé. De most a gyümölcsöt nézzük. Legáltalánosabban az almát, a barackot, a fügét, a szőlőt ajánlják a sajt mellé. Szintén szokták a barackot is ajánlani, de bizonyos kéksajtok mellé a szárított gyümölcsök és az őszi gyümölcsök illenek. A szilvát és a körtét azonban mozzarella mellé is ajánlják, nyári gyümölcsöket a kecskesajtok mellé.

Én személyesen még narancsot is nagyon szeretek sajt mellé fogyasztani, a narancs, a körte, és amikor szezonja van, a szőlő igazán gyengém. Apropó, szezon: a dinnyékhez is szokták használni, bár inkább a sárgadinnye mellé, ami néhol előételnek számít, Magyarországon, ebéd esetében inkább a desszert helyén szokott lenni, vagy vacsoránál teljesen külön. Bármelyik gyümölcsöt is válasszuk, bíztatok mindenkit, aki még nem fedezte fel ezt a finom világot, igazán laktató és egészséges vacsorát nyer vele.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!