Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?
Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?
Persze amíg normál vacsoraidőben tesszük mindezt, és nem utána, addig mindenképpen. Rengeteg féle sajt van persze, és nem mindegy, mely sajtokat vesszük elő. Több olyan sajt van például, ami nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz, egyébként is az a fontos, hogy milyen állat tejéből készül a sajt, tehát hogy tehén-, kecske- vagy juhtejből, és hasonlóan nem mindegy az sem, hogy ez a tej milyen zsírtartalmú. A sajtnak nagy előnye, hogy az egyik legtermészetesebb kalciumforrás, állítják szakértők, aminek nagy jelentősége van az egészséges csontozat, a fogazat vagy a normál vérnyomás fenntartásában, igaz ennek ellenében sok benne a nátrium és a telített zsírsav, ami éppen a vérnyomást tudja felvinni.
Lényeges azonban, mondhatni, modern korunkban, hogy mekkora az ember laktózérzékenysége, laktózintoleranciája. Esetleg nem-e egyenesen tejérzékeny az illető, ebben az utóbbi esetben természetesen nem vehet magához sajtot.
Én magam, bevallom őszintén, sok féle sajtot szeretek, legyen akár füstölt, de a lágyabb, krémesebb ízek is betalálnak nálam. Egyébként is nyitott vagyok minden felé, ha sajtról van szó.
A legfontosabb azonban, hogy milyen gyümölcsökkel passzol össze a sajt. Hangsúlyozottan, ezúttal nem borról vagy esetleg lekvárról beszélek, amiket nem csak kulináris, hanem kis mennyiségben egészségügyi értelemben is ajánlanak a sajt mellé. De most a gyümölcsöt nézzük. Legáltalánosabban az almát, a barackot, a fügét, a szőlőt ajánlják a sajt mellé. Szintén szokták a barackot is ajánlani, de bizonyos kéksajtok mellé a szárított gyümölcsök és az őszi gyümölcsök illenek. A szilvát és a körtét azonban mozzarella mellé is ajánlják, nyári gyümölcsöket a kecskesajtok mellé.
Én személyesen még narancsot is nagyon szeretek sajt mellé fogyasztani, a narancs, a körte, és amikor szezonja van, a szőlő igazán gyengém. Apropó, szezon: a dinnyékhez is szokták használni, bár inkább a sárgadinnye mellé, ami néhol előételnek számít, Magyarországon, ebéd esetében inkább a desszert helyén szokott lenni, vagy vacsoránál teljesen külön. Bármelyik gyümölcsöt is válasszuk, bíztatok mindenkit, aki még nem fedezte fel ezt a finom világot, igazán laktató és egészséges vacsorát nyer vele.
Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?
Közérzetjavító színek

Köztudott, hogy egyes színek segíthetnek megtalálni a belső békénket és kreativitásunkat, hatással lehetnek a hangulatunkra, közérzetünkre, míg más árnyalatok túlzásba vitt használata hamar szorongóvá és idegessé tehet bennünket.
Mi a hidegterápia és miért olyan népszerű?

A hidegterápia, más néven krioterápia, egy olyan kezelési módszer, amely hideg hőmérséklet alkalmazásával segít csökkenteni a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot. A terápia során a test egy részét vagy az egész testet rövid időre nagyon alacsony hőmérsékletnek teszik ki.
A mém pszichológiája: miért találjuk viccesnek?

Napjaink digitális világában az internetes mémek villámgyorsan terjednek, formálják a közbeszédet és egyetlen kép vagy mondat erejével képesek társadalmi jelenségekre reflektálni. De mitől lesz sikeres? Miért válik bizonyos tartalom kulturális jelenséggé, míg mások feledésbe merülnek? Az alábbiakban a mémek működéséről, eredetéről és hatásáról tudhatunk meg többet
Az újságírói munka mentális lenyomata

Az újságírás nem csupán egy szakma, hanem egy sajátos gondolkodásmód is, amely fokozatosan beépül a szakember világlátásába. Zsurnalistaként nem csupán híreket közlünk, hanem szűrőként is működünk, kutatunk és olvasunk. Még ha olykor elveszítjük a lelkesedésünket, továbbra is megfigyelünk, kérdezünk, rendszerezzük az információkat és kritikus szemmel elemezzük a világot. Azonban hogyan hat ez hosszú távon a gondolkodásunkra?