Menü

Legyünk óvatosak a napozással!

Bevallom, én egyáltalán nem szeretek napozni. Képtelen vagyok kifeküdni a vízpartra a déli forróságban, hogy süttessem a hasam, mások pedig akár egész álló nap a Balatonon, vagy a tengerparton barnulnak csokiszínűre, vagy esnek túlzásba és pirulnak vörösre.

Utóbbi azonban már probléma! Egyrészt nem is igazán nevezhető esztétikus, egészséges bőrszínnek a megpirult, vörösre égett bőrt, másrészt ezzel káros folyamatokat indítunk el. Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a napvédelem.

Nyáron a megfelelő és gondos fényvédelem az egyik legfontosabb teendőnk, amire ügyelnünk kell a bőrünk egészsége érdekében, hiszen a várva várt nyári napfénynek nemcsak jótékony, hanem káros hatásai is vannak, gondoljunk csak az erős UV sugárzásra.

A karantén alatt erről álmodozott az ember, hogy végre kiszabaduljon a lakás fogságából, s élvezze a nyarat, a napsütést, a D vitamint a vízpartokon, azonban soha nem lehet fontosabb a napbarnította bőrszínünk, mint az egészségünk.

A napozás veszélyei között számon tarthatjuk a káros UV sugárzást: az UVB-sugarak leégést okoznak, az UVA-sugarak pedig öregítik a bőrt, melynek következményei évek múlva jelentkeznek pigmentfoltok, ráncok formájában, illetve melanoma kialakulásához is vezethetnek.

A napozásban nincs semmi tilos, ha betartjuk az aranyszabályokat, hogy ne csak egyenletes és kellemes bőrszínünk legyen, de egészséges módon élvezzük a nap áldásos hatásait.

Első elv a fokozatosság. Hófehér bőrű anyukámat már a nyári szezon előtt el szoktam vinni szoláriumba (mértékkel nem károsabb, mint a napozás), hogy a nyári időszak előtt fokozatosan szokja a bőre a sugárzást, lassan barnuljon és óvatosan napozzon.

12 és 15 óra között kerülni kell a közvetlen napfényt, strandokon ilyenkor vonuljunk árnyékba, hiszen ebben az időszakban a legerősebb az UV-sugárzás. Főleg kisgyerekek esetében muszáj kiparancsolni őket ilyenkor a vízből és kicsit hűsöltetni őket, miközben szorgalmasan kenegetjük őket magas faktorszámú napvédő krémekkel.

Hiába írják egy naptejre, hogy vízálló, én nem hiszem el ezt sem, inkább naponta többször átkenem a gyerekeket és magunkat.

Folyadék! Rengeteget kell inni napozáskor, minél több tiszta vizet, teát, vagy gyümölcslevet adjunk a gyerekeknek ilyenkor, s mi magunk se feledkezzünk el a megfelelő folyadékpótlásról, különben könnyen vezethet rosszulléthez az egész napos strandolás.

Napszemüveg! Nemcsak divatos viselet, hanem fontos kiegészítő, mely megvédi a szemet a káros sugaraktól.

S végül fejfedő! Kendő, vékony világos színű sapi, vagy kalap, mely védi fejünket az erős fénytől és hőgutától, napszúrástól.

Ugyan nem tartozik a napozáshoz, de számomra elengedhetetlen kellék, ha strandolunk a fülcsepp, mely meggátolja, hogy a víz bejusson a fülekbe és melynek segítségével védem az érzékeny fülű gyerekeimet a pancsolás utáni állandó fülgyulladástól, fülfájástól, ezt is mindig bepakolom a naptejek közé, s mikor minden óvintézkedést megtettem az egészségünk érdekében.

Martinka Dia

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!