Menü

Kirándulj itthon!

A koronavírus járvány legnagyobb vesztese a turizmus, mivel a betegség miatt a legtöbben lemondják külföldi nyaralásaikat. Ha azonban mégis kikapcsolódásra és friss levegőre vágysz, ezek Magyarország legszebb kirándulóhelyei, ahol a természet közelében pihenheted ki magadat.

A legtöbb ember szerint a nyár egyet jelent a véget nem érő strandolással és napozással, amikor az ember csak egész nap fekszik és olvas. A legmelegebb évszak azonban aktív pihenéssel is telhet, lehet kirándulni és új tájakat felfedezni.

Nem kell messzire menni a fővárostól, sőt Budapest szívében is találhatunk természetközeli helyeket, ahol felfedezhetjük a nagyváros közvetlen közelében élő élővilágot.

Ilyen a Sas-hegy is, amely kiemelkedik a város zajából és sokféle különleges állatfajnak ad otthont. Könnyű, vasárnap délutáni program, amikor csak arra vágyik az ember, hogy kiszakadjon a városból, de nem szeretne messzire utazni.

Budapest agglomerációjában is vannak olyan gyönyörű helyeket, ahol érdemes egypár órát eltölteni az erdő felfedezésével. Ilyen a Pilis-hegység, amely „előfutárai” csak pár kilométerre vannak a főváros határától. A pomázi Kőhegy, a leányfalusi Vöröskő, vagy kicsit messzebb Dobogókő, mind tökéletes helyszínei egy napi túrának.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tele van izgalmas tanösvényekkel, amiket érdemes kipróbálni, ilyen például a Nagy-Szénás tanösvény Nagykovácsi környékén.

A Balaton-felvidék Magyarország legszebb tájai közé tartozik. Ha nemcsak fürdeni, de mozogni is szeretnél a magyar tengernél, akkor az Északi-part vidéke tökéletes választás. A híres Szent György-hegyi bazaltorgonák felfedezése mellett a közelben található a Badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény is, ami gyönyörű kilátással rendelkezik a Balatonra.

A Tihanyi-félszigeten is érdemes elbarangolni, de megéri bejárni az északabbra fekvő Köveskál és Kővágóőrs vidékét is.

Az ország déli része is tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel, ilyen az Alföld is. Különösen érdekes a makói lombkoronasétány, amely közvetlenül a Maros partján fekszik és ahol nemcsak a szép kilátásban gyönyörködhetünk, hanem különböző madárfajokat is megismerhetünk.

A pihenés a karantén és a home office hetei után is különösen fontos. A test és az elme felfrissítésére tudatosan oda kell figyelni, ezért érdemes olyan helyet választani, akár egy napra is, ahol a testi fáradalmak kipihenése mellett az aktív kikapcsolódásra is van lehetőség.

Kreatív hobbira vágysz? Fess!

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés is egyben. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal bír?

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?