Menü

Alap dolgok a szépségünkért

…és amikor azt mondom, alapdolgok, akkor tényleg az alapokra gondolok! Nem a gyümölcsös hámlasztásra tízezrekért, meg a cellulit kezelésre borsos áron, meg az ilyen-olyan csoda kütyükben való izzadásra, hanem azokra a minimál teendőkre, amelyek nélkül hiába tekerünk befóliázott nadrágban ötezerért tíz percig.

Mert ugye azokat hajlamosak vagyunk elfelejteni, amelyek magától értetődő tevékenységek, alapok, pedig igazán pénzbe sem kerülnek.

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt. Vagy a korai öregedéshez elég csak elmulasztani ezeket.

Azt mindenki könnyen kitalálja, miért szerepel elsődleges helyen a „ne dohányozzunk” szemlélet. A dohányosok arcbőre - körmeikhez hasonlóan - sárgás, fakó színű lesz, hamar ráncosodni kezd, egy nőn ez nagyon meglátszik, a hangja rekedt lesz, az arca ráncos. Nem éri meg, nagyon megváltoztatja a nőket a füstölés.

Mértékkel az alkoholt! Sok káros hatása van szervezetünkre, a bőrünkre, a közérzetünkre, az egész megjelenésünkre! Komoly nyomot hagy egy nő arcán, mellkasán, nyakán, gondoljunk csak a hajszálerekre, piros foltokra. Nem a deci vörösbor a gáz, azt még terhesen is megiszom olykor, annyira egészséges, hanem az átdorbézolt és átkoktélozott, átbulizott éjszakák.

Túl sok szoli! Egy nagyon dekoratív kolleganőm szuperdivatos szettjeit és frizuráit is lerombolja a mellkasán és arcán lévő vörösre égetett bőr és rengeteg májfolt. A bőr száraz és ráncos lesz, a szoli elég jól megsürgeti ezt az öregedési folyamatot. Én is járok szoliba, de tudom, mikor kell kiszállni onnan. Nem gyűjtjük a pigmentfoltokat!

Krémezés! Az arcunk minden időjárás és évszak esetén más-más megpróbáltatásoknak van kitéve, a fűtőtestek száraz levegőjétől a nyári magas páratartalomig, klímáig, hideg időtől a szeles időig…bőrtípusunknak és az évszaknak megfelelő kozmetikumokkal kell ápolni az arcbőrt, testet. Nekem néha nyűg, de nem hagyom ki az arcápolási rutinból.

Alapos tisztítás. Néha félve hallom, hogy tanítványaim egy része este nem mossa le a sminket, mert lusta hozzá. Pedig hát… Az arclemosó, arctej, arctonik használata szinte alap, nem lehet a pórusokat eltömve pihenni térni, borzasztó rossz a bőrnek, arról nem is beszélve, hogy párunk reggel egy zombi mellett ébred, ha lefolyik a szempillafesték…

Sok folyadék! Sok víz! Inni kell! Kész, ezen nincs mit ragozni. A sejtek így maradnak hidratáltak.

A reformtáplálkozás a végére maradt, pedig az életmódváltás jó esetben már folyamatban van, ha egy nő elmúlt 30. Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, étrendkiegészítők, diétás táplálkozás. Ezekkel nemhogy megszépülünk, vagy tíz évet letagadhatunk, de sokkal egészségesebbek is maradhatunk.

Az étkezést pedig mi más egészítené ki, természetesen a legalább 7 óra alvás. Annyit pont el lehet venni a fészbúkozásból és tévézésből, meg tévéjátékokból, hogy összejöjjön az a 7-8 óra.

A szabályok nem újak, titkok nincsenek, a módszer viszont beválik. Meg kell fogadni, hogy pontról pontra betartjuk ezeket az aranyszabályokat. Enélkül hiába tekercseltetünk, masszíroztatunk és dekkolunk a manikűrösnél, fodrásznál órákat. A bőr mindent elárul.

Martinka Dia

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.