Menü

A komposztálás titkai

A komposztálás több szempontból is hasznos, nemcsak környezettudatos, hanem a földnek is jót tesz. A kertes házakban egyszerű kialakítani egy sarkot, ahova gyűjtjük a zöldség- és gyümölcshulladékot. Azonban nem mindegy mit teszünk a komposztba, hogyan készítjük el és tartjuk karban.

Hol legyen?

A komposzt elhelyezésekor érdemes olyan részt választani a kertben, ami félreesik és árnyékos. Ez azért lényeges, mert a napon nagyon gyorsan kiszáradnak a növények. A hulladékok egy komposztládába kerülnek, ami készülhet fából vagy műanyagból is. Ezeket meg lehet vásárolni, de vállalkozókedvűek otthon is elkészíthetik. Fontos, hogyan épül fel a láda, hogy jól tudjon szellőzni és szétszedhető is legyen, mivel a komposztot bizonyos időközönként át kell keverni. A komposztnál figyelni kell arra is, hogy mindig megfelelő legyen a víz és oxigén ellátottsága.

Mi kerülhet bele?

A komposzt készítésekor nagyon oda kell figyelni, hogy mit teszünk bele. Alapvetően a konyhai hulladékok nagy része ide sorolható, de vannak kivételek. A zöldség és gyümölcs héjak és maradékok, kávézacc, tojáshéj, teafilter is belekerülhet. Amit a konyhából biztosan tilos komposztálni az a nemnövényi hulladékok és főtt ételmaradékok.

A konyhai hulladékon kívül kertből származó szemetet is lehet a komposztba tenni. Száraz, elhalt növényeket, régi virágföldet, levágott füvet és gyomot, lehullott gyümölcsöket és hamut is kerülhet a komposztba, ami azonban tiltólistán vannak azok a tüskés ágak, nagy fadarabok és beteg növények, valamint húsevő állatok ürüléke.

Ezekre az alapszabályokra mindenképpen oda kell figyelni, hogy egészséges és jól működő komposztot tartsunk fent.

Mi történik vele?

A komposzt érési folyamata körülbelül egy év, amire olyan minőségű, érett komposzt keletkezik, amit már fel lehet használni a kerti munkák során. Ez sötétbarna színű és könnyen morzsálódik. Amikor letelt az idő és elkészült a komposzt, le kell szitálni, a fennmaradó részeket a tárolóba visszatenni, a leszitált részt pedig virágládákba, földjavításhoz és növények ültetéséhez is lehet használni.

A komposztálás természetesen időigényes, oda kell figyelni hogyan készítjük, mikor és mit teszünk bele. De a fáradalmak kifizetődnek, amikor a saját komposztunkat használjuk fel az általunk nevelt növények javítására.

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.

Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.

A hulladék kérdése – kihívás és lehetőség egyszerre

A hulladékkezelés napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája, amely nemcsak a városainkat és vidékeinket érinti, hanem globális kihívást is jelent.