Menü

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

A léböjt kúrának vallási háttere is van, mivel ez idő alatt az ember inkább belefelé figyel és magával teremt kapcsolatot. Elmélyül a saját gondolatiban és igyekszik visszanyerni lelki egyensúlyát.

A kúrának inkább ez az elsődleges célja, amellett, hogy méregtelenít is, a súlyvesztés inkább egy velejáró következmény. Az általában pár napos vagy egyhetes kúra alatt olyan helyekről veszít súlyt a szervezet, ahová gyorsan vissza is rakódik, ezért sem ajánlatos csak fogyás miatt belekezdeni.

Hogyan csináld?

Pontos felkészülést és tudatos jelenlétet igényel a kúra, amit érdemes előre betervezni. A kúra alatt természetesen nem csak vizet lehet fogyasztani, sőt ez kifejezetten tilos. Gyógyteákat, leveseket, zöldségből és gyümölcsből készült turmixokat is lehet inni, amik táplálóak és elég energiát adnak.

Reggel magasabb rosttartalmú zöldségekből készült turmixot készítsünk, vagy egy nagy tányér zöldséglevest, amit lassan fogyasszunk el. Ebédre gyógytea javasolt, szobahőmérsékleten vagy langyosan fogyasztva, majd délután gyümölcsből készült ital vagy turmix. Estére maradhatnak a kevésbé rostos gyümölcsök és zöldségek, vacsorára is ezt érdemes inni.

Fontos tudni

Tudatosan kell belekezdeni ebbe a kúrába, folyamatosan odafigyelni a szervezet jelzéseire. Mivel a kúra alatt szilárd étel nem kerül a szervezetbe, így az kevesebb energiából gazdálkodik, ezt is figyelembe kell venni. Érdemes a kúrát nem az év legpörgősebb és legfárasztóbb időszakára helyezni. Az előkészületekkor napról napra fokozatosan fogyasszunk egyre kevesebb szilárd ételt és több folyadékot, így is felkészítve a szervezetet a váltásra. Az étel hirtelen elhagyása nehezebbé teszi a kúrát és nagyobb eséllyel jár rosszulléttel is.

A kúra alatt a reggeli-ebéd-vacsora kombinációt is lehet változtatni, többféle zöldségből készíteni levet vagy levest. Gyógyteák közül is bőven lehet ízlés szerint válogatni. Bármi is legyen a választás mézet mindenképpen tegyünk hozzá, ne üresen fogyasszuk.

Fontos tudatosítani, hogy a kúra alatt elvesztett kilók nem tartósak, vissza fognak jönni. Ezért inkább mentális szempontból lehet eredményes diéta.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.