Menü

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

A léböjt kúrának vallási háttere is van, mivel ez idő alatt az ember inkább belefelé figyel és magával teremt kapcsolatot. Elmélyül a saját gondolatiban és igyekszik visszanyerni lelki egyensúlyát.

A kúrának inkább ez az elsődleges célja, amellett, hogy méregtelenít is, a súlyvesztés inkább egy velejáró következmény. Az általában pár napos vagy egyhetes kúra alatt olyan helyekről veszít súlyt a szervezet, ahová gyorsan vissza is rakódik, ezért sem ajánlatos csak fogyás miatt belekezdeni.

Hogyan csináld?

Pontos felkészülést és tudatos jelenlétet igényel a kúra, amit érdemes előre betervezni. A kúra alatt természetesen nem csak vizet lehet fogyasztani, sőt ez kifejezetten tilos. Gyógyteákat, leveseket, zöldségből és gyümölcsből készült turmixokat is lehet inni, amik táplálóak és elég energiát adnak.

Reggel magasabb rosttartalmú zöldségekből készült turmixot készítsünk, vagy egy nagy tányér zöldséglevest, amit lassan fogyasszunk el. Ebédre gyógytea javasolt, szobahőmérsékleten vagy langyosan fogyasztva, majd délután gyümölcsből készült ital vagy turmix. Estére maradhatnak a kevésbé rostos gyümölcsök és zöldségek, vacsorára is ezt érdemes inni.

Fontos tudni

Tudatosan kell belekezdeni ebbe a kúrába, folyamatosan odafigyelni a szervezet jelzéseire. Mivel a kúra alatt szilárd étel nem kerül a szervezetbe, így az kevesebb energiából gazdálkodik, ezt is figyelembe kell venni. Érdemes a kúrát nem az év legpörgősebb és legfárasztóbb időszakára helyezni. Az előkészületekkor napról napra fokozatosan fogyasszunk egyre kevesebb szilárd ételt és több folyadékot, így is felkészítve a szervezetet a váltásra. Az étel hirtelen elhagyása nehezebbé teszi a kúrát és nagyobb eséllyel jár rosszulléttel is.

A kúra alatt a reggeli-ebéd-vacsora kombinációt is lehet változtatni, többféle zöldségből készíteni levet vagy levest. Gyógyteák közül is bőven lehet ízlés szerint válogatni. Bármi is legyen a választás mézet mindenképpen tegyünk hozzá, ne üresen fogyasszuk.

Fontos tudatosítani, hogy a kúra alatt elvesztett kilók nem tartósak, vissza fognak jönni. Ezért inkább mentális szempontból lehet eredményes diéta.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.